Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem
Sałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem
Najlepsza sałatka na upały
Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną propozycją na każdą porę roku i każdą imprezę. Mięta dodaje jej świeżości, a pestki dyni i nasiona konopi wspaniały lekko orzechowy smak.
Sałatka z arbuza fety i szpinaku pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, ale z powodzeniem może być także podawana samodzielnie. Jeśli uda się Wam kupić bezpestkowego arbuza, to zrobicie ją dosłownie w pięć minut.
Przepis na sałatkę z arbuzem fetą i szpinakiem przyda się Wam czasie nadchodzących upałów i na Sylwestrowe szaleństwa. Schłodzona przed podaniem w lodówce doskonale orzeźwia i pozwala przetrwać nawet najbardziej gorący dzień i szaloną zabawę - to najlepsza sałatka na imprezę
Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem
- ćwiartka arbuza (około 750 g)
- 200 sera feta
- duża garść szpinaku
- opcjonalnie garść świeżej mięty
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka ziaren konopi
Przepisy na sosy do sałatki z arbuzem, serem feta i szpinakiem
do wyboru jeden z poniższych wariantów- sos miodowy: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżki soku z limonki cytryny, sól i pieprz do smaku
- sos klonowy: 2-3 łyżki syropy klonowego i 1 łyżeczka soku z limonki
- sos cytrynowo-miodowy: 3 łyżki soku z limonki, 1,5 łyżki płynnego miodu
Jak zrobić sos do sałatki z arbuzem
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na pół godziny. W przypadku sosów z dodatkiem miodu mieszać do czasu, aż miód całkowicie się rozpuści.Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem przepis
Arbuza oczyścić z pestek, pokroić w kostkę lub wydrążyć kulki o średnicy około 1 cm.Fetę osączyć na sitku, pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości co kostka / kulki arbuza.
Szpinak i miętę umyć, jeśli liście szpinaku są bardzo duże porwać na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać dressingiem, posypać świeżą miętą, ziarnami dyni i nasionami konopi
Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem ma 86 kalorii w 100 g
Fantastyczny pomysł na lato - od razu bierzemy kilka porcji! :) Proste połączenie smaków doskonale się sprawdza, a schłodzony arbuz to faktycznie superprzyjemność, gdy na zewnątrz upały.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńPs. Kiedy się zobaczymy na Waszych warsztatach?