Domowe pomidory suszone w piekarniku
Domowe pomidory suszone w piekarniku
Najlepsze suszone pomidory
Domowe pomidory suszone w piekarniku albo w suszarce do warzyw uwielbiamy bezgranicznie. Poezja smaku i aromat, którego na próżno szukać w tych ze sklepu. No i oczywiście wychodzi to dużo taniej. W tym roku robimy już trzecią porcję suszonych pomidorów w ziołowej zalewie. Domowe suszone pomidory to najprawdziwszy rarytas, idealne do sałatek i kanapek, świetnie podkręcają smak sosów i zup. Można z nich zrobić aromatyczne pesto i wiele innych pyszności.
Wszystkie przepisy na suszone pomidory, jakie znajdziecie na blogach kulinarnych są niemal identyczne, ale skoro Włosi stworzyli ideał to po co poprawiać?
Domowe pomidory suszone w piekarniku - składniki
proporcje na 7-8 słoiczków po 200 ml.- około 4 kg pomidorów – ususzyć można każdy rodzaj pomidorów, także koktajlowe, ale najszybciej suszą się średniej wielkości pomidory z gatunków o małej zawartości wilgoci tj. lima, San Marzano lub bawole serca
- około 3 szklanek oleju lub oliwy (albo pół na pół)
- 1 łyżka białego octu winnego lub octu jabłkowego
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka ulubionych ziół (oregano, bazylia albo mieszanka ziół prowansalskich)
- 8-10 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- opcjonalnie po 3 -5 ziarenek czarnego pieprzu do każdego słoiczka
- opcjonalnie 1 liść laurowy
Domowe pomidory suszone w piekarniku - przepis
Pomidory umyć, każdy przekroić na pół, a jeśli są bardzo duże, to pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki lekko posolić. Piekarnik nagrzać do temperatury około 80 - 90 stopni i pozostawić lekko uchylony (pomidory powinny się suszyć, a nie piec). Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (pomidory układamy skórką do dołu) i wsunąć do piekarnika. Suszenie w zależności od piekarnika zajmuje od 5 do nawet kilkunastu godzin (proces suszenia znacznie przyśpieszy włączenie termoobiegu).Pomidory wyjmujemy z piekarnika, kiedy są już suche i mocno pomarszczone, ale nadal sprężyste. Warto od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika, żeby nie dopuścić do wysuszenia na wiór, chyba, że chcecie je później zmielić lub zasypać ziołami i czosnkiem i przechowywać bez dodatku oliwy. Na pewno część trzeba będzie wyjąć wcześniej i odłożyć do miski, a pozostałe będą musiały jeszcze jakiś czas się suszyć.
Ususzone pomidory przełożyć do miski, skropić octem i dodać ulubione zioła. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając od góry około 2 - 3 cm wolnego miejsca, ponieważ w kontakcie z oliwą zwiększą swoją objętość. Do każdego słoika dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku i ewentualnie ziarenka pieprzu.
Oliwę lub olej mocno podgrzać, ale nie gotować. Do oleju, można dodać w trakcie podgrzewania liść laurowy, który wyjmujemy przed zalaniem pomidorów. Gorącym olejem zalać pomidory. Słoiki szybko zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Pomidory można też ususzyć w suszarce do warzyw w naszej zajmuje to około 12 godzin.
Do czego wykorzystać olej z suszonych pomidorów
Domowe pomidory suszone w piekarniku znikają u nas błyskawicznie. Pozostaje po nich aromatyczny, pachnący ziołami olej, który dodaję do sosów sałatkowych i marynat do mięsa.Spodobał Ci się ten przepis? Obserwuj naszą stronę na Facebooku
Najlepsze domowe pomidory suszone w piekarniku
Najlepszy przepis jaki dotąd czytałam! Przez 16 lat robiłam suszone pomidory i koncentrat pomidorowy na tarasach wszyscy syryjskim słońcu! Tutaj jest to niemożliwe ponieważ nie ten kąt padania promieni słonecznych i nie to samo słońce! Ten przepis powoli przeniesienie w tamte rejony i będę mogła cieszyć się pomidorkami przez cały rok!
OdpowiedzUsuń