Domowy koncentrat pomidorowy
Domowy koncentrat pomidorowy
Proste przepisy na gęsty koncentrat pomidorowy
Domowy koncentrat pomidorowy to podstawowy produkt w naszej kuchni. Bardzo dużo posiłków które lubimy, zawiera wśród składników pomidory. Nie wyobrażam sobie, aby przetwory z pomidorów kupować, wolę zrobić je sama. To naprawdę nie jest trudne. Jednym z moich ulubionych jest przepis na prosty sos pomidorowy do wszystkiego.
Jak zrobić koncentrat z pomidorów to jedno z najczęściej zdawanych nam pytań. Jeszcze kilka lat temu uważałam, że to niemożliwe, aby uzyskać tak gęstą konsystencję. Aktualnie przygotowuję po kilkadziesiąt słoiczków domowego koncentratu pomidorowego rocznie. Jedyne czego nie udało mi się uzyskać, to tak ciemny kolor, jak w przypadku koncentratów ze sklepów.
Domowy koncentrat pomidorowy
Bez względy na to jaką metodą będziecie przygotowywać domowy koncentrat pomidorowy, niżej podane proporcje są moim zdaniem idealne. Oczywiście możecie je dowolnie zwiększyć, albo dodać ulubione przyprawy.- 4 kg mięsistych pomidorów - np. Lima, Bawole Serce
- 1 łyżka stołowa soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić kwaskiem cytrynowym)
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Domowy koncentrat pomidorowy - przepis
metoda tradycyjnaCzas przygotowania około 4 do 5 godzin plus pasteryzacja
Pomidory wkładam na 2-3 minuty do wrzątku, aby łatwiej było zdjęć z nich skórkę. Po wyjęciu, obieram, wycinam szypułki, kroję na małe kawałki i gotuję około 40-50 minut, aż całkowicie się rozpadną. Odstawiam na około 30 minut, aby nieco przestygły. Przestudzone pomidory przecieram przez gęste sito lub przecierak, aby pozbyć się nasion albo blenduję. W ten sposób otrzymuję przecier pomidorowy.
Przecier pomidorowy doprawiam solą, cukrem, szczyptą cynamonu i kwaskiem cytrynowym i na niewielkim ogniu gotuję do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zajmuje to, w zależności od gatunku pomidorów, około 2 do 3 godzin i wymaga mieszania od czasu do czasu, aby koncentrat się nie przypalił.
Gorący, cały czas podgrzewany przecier przekładam do czystych, wyparzonych słoików. Na wierzch wlewam odrobinę oleju, aby koncentrat nie obsychał. Pasteryzuję około 15-25 minut w zależności od wielkości słoiczków.
Domowy koncentrat pomidorowy z wyciskarki wolnoobrotowej
Czas przygotowania około 1 godziny plus pasteryzacjaTym razem nie obieramy pomidorów, ale bardzo dokładnie je myjemy. Umyte pomidory kroimy na ćwiartki i wycinamy szypułki. Usuwamy też gniazda nasienne. Gniazd nasiennych oczywiście nie wyrzucamy - dodamy je do przecieru pomidorowego, który powstanie niejako przy okazji. Tak przygotowane pomidory wrzucamy do wyciskarki. Za każdym razem, kiedy dzbanek się napełni, przelewamy otrzymany sok do garnka. Do garnka dodajemy też usunięte wcześniej gniazda nasienne. Całość blendujemy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawy, gotujemy jeszcze około 30 minut i rozlewamy do słoików. Pasteryzujemy około 20-30 minut w zależności od wielkość słoików. Właśnie zrobiliśmy bazę do zupy pomidorowej. - czyli przecier pomidorowy na zimę.
W trakcie wyciskania pomidorów powstała też gęsta pulpa i to jest właśnie nasz domowy koncentrat pomidorowy. Pulpa pomidorowa jest w pełni wartościowym produktem zawierającym to wszystko co zawiera pomidor, z wyjątkiem nadmiaru wody.
Pulpę pomidorową doprawiamy, solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym i cynamonem. Blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnka, zagotowujemy i gorącą przekładamy do słoików. Wlewamy na wierzch odrobinę oleju, aby koncentrat nie wysychał i pasteryzujemy tak jak podałam wyżej.
Domowy koncentrat pomidorowy z wolnowaru przepis
Czas przygotowania około 18 godzin, ale bez konieczności mieszania i nadzorowania plus czas pasteryzacji. Do wolnowaru Crock-Pot o pojemności 5,7 litra mieści się około 4 do 5 kg pokrojonych pomidorów.Domowy koncentrat pomidorowy z wolnowaru niemal nie wymaga naszego zaangażowania. Musimy jedynie przygotować pomidory czyli obrać je ze skórki, pokroić na małe kawałki i włożyć do wolnowaru.
Czas wolnowarzenia z zamkniętą pokrywą
- opcja low - 8-10 godzin
- opcja high - 6 - 8 godzin
Ustawiamy opcję low i czas 8 - 10 godzin lub dłużej. Po mniej więcej 3 godzinach zdejmujemy pokrywę i wolnowarzymy dalej, aby odparować nadmiar wody.
Gorący koncentrat przekładamy do słoiczków i postępujemy tak, jak opisałam przy metodzie tradycyjnej.
Przecier pomidorowy a koncentrat pomidorowy
Czym różni się koncentrat pomidorowy od przecieru?
Koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy - te dwa określenia dość często stosowane są jako synonimy, choć to dwa różne produkty. Przecier pomidorowy to duszone we własnym soku pomidory, zmiksowane lub przetarte przecierakiem. Są doskonałe jako baza do zupy pomidorowej i wielu sosów pomidorowych.
Domowy koncentrat pomidorowy to kwintesencja pomidorowego smaku. Koncentrat pomidorowy jest znacznie gęstszy od przecieru. Podczas jego przygotowania woda, której pomidory zawierają bardzo dużo jest w znacznym stopniu odparowywana. Domowy koncentrat pomidorowy świetnie zagęszcza zupy i sosy. Jest dodatkiem do nieskończonej ilości potraw.
Domowy koncentrat pomidorowy przygotowuję w bardzo małych słoiczkach, takich na jeden raz, ponieważ po otwarciu wytrzymuje nie dłużej niż dwa - trzy tygodnie. Jeśli nie wykorzystam całej porcji, wlewam na wierzch koncentratu odrobinę oliwy, która zabezpieczy go przed wysychaniem.
Domowy koncentrat pomidorowy można przygotować na kilka sposobów,
wypróbowałam już chyba wszystkie. Najbardziej czasochłonna jest
tradycyjna metoda powolnego podgrzewania, aż do chwili, kiedy uzyskamy
odpowiadającą nam konsystencję.
Gęsty koncentrat pomidorowy bez mieszania i nadzorowania można zrobić w
wolnowarze. To bardzo wygodny i nie absorbujący nas sposób. Najszybciej
jednak zrobimy koncentrat pomidorowy w wyciskarce wolnoobrotowej. Model z
którego korzystam Ronic Zyle Semi-Professional
idealnie oddziela pulpę od soku pomidorowego. Przygotowany w ten prosty
sposób koncentrat pomidorowy jest gęsty, można go niemal kroić nożem.
Jeśli więc macie w domu wyciskarkę wolnoobrotową, skorzystajcie z niej i
przygotujcie pyszny koncentrat pomidorowy.
Domowy koncentrat pomidorowy z wyciskarki wolnoobrotowej często nie
wymaga odparowywania. Wystarczy tylko doprowadzić go do wrzenia przed
włożeniem do słoików. Produktem, nazwijmy to ubocznym jest przecierowy
sok pomidorowy, który także pasteryzuję na zimę. Korzystając z
wyciskarki otrzymuję więc dwa produkty - super smaczny koncentrat
pomidorowy i domowy przecier pomidorowy
Domowy koncentrat pomidorowy
Swietny sposób ten z wyciskarką. Jest tak gęsty jak sklepowy
OdpowiedzUsuń