Pasta z białej fasoli i pora
Pasta z białej fasoli i pora
wegańska pasta nie tylko dla wegan
Pasta z białej fasoli i pora jest przepyszna, a jabłka dodatkowo podkreślają jej smak. Jako zadeklarowany mięsożerca nie często publikuję na blogu przepisy wegańskie i wegetariańskie, ale temu nie mogłam się oprzeć. Bezglutenowa pasta z białej fasoli, pora i jabłek doprawiona papryką chili to must have w każdej kuchni, doskonale zastępuje wszelkie pasztety i wędliny. Idealnie kremowa, ze szczyptą pikanterii jest ucztą godną króla.Wegańska pasta z fasoli i pora dobrze komponuje się z pomidorem, świeżym lub kiszonym ogórkiem, plasterkiem jabłka, może też zastępować arabski hummus
Pasta z białej fasoli, pora i jabłek jest czasami określana jako wegański smalec albo smalec z fasoli, ale moim zdaniem nawet po doprawieniu majerankiem ze smalcem niewiele ma wspólnego.
Przepisy na pasty z fasoli na blogu CzteryFajery.pl
Pasta z białej fasoli i pora
- 1 puszka białej fasoli (400 g) lub 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1 średni por, tylko biała część
- 2 średnie cebule
- 1 duże kwaskowe Jabłko Grójeckie
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- duża szczypta lubczyku lub kozieradki
- łyżeczka octu jabłkowego
- pół łyżeczki mielonej papryki chili lub do smaku
- pół łyżeczki drobnego cukru
- opcjonalnie majeranek
- olej do smażenia cebuli
- sól, pieprz, ewentualnie kilka kropli maggi lub sosu sojowego do smaku
Jak przeliczyć fasolę suchą na ugotowaną
Z jednej szklanki suchej białej fasoli - otrzymamy w zależności od gatunku i wielkości ziaren, około 2,5 do 3 szklanek ugotowanej fasoli. Uwaga - fasoli podczas gotowania nie solimy, doprawimy całość na koniec.Przepis na wegańską pastę z białej fasoli i pora
Pasta suchych ziaren fasoli i pora - jak zrobić
Fasolę wsypać do miski, zaleć dużą ilością wody, na 1 szklankę suszonej fasoli dodajemy minimum 2 szklanki wody. Pozostawić na 10-12 godzin. Następnego dnia fasolę odcedzić, opłukać i ugotować razem z liściem laurowym w dużej ilości wody, aż będzie miękka. Może to zająć od około 60 do 90 minut.Fasolę odcedzić, pozostawić do ostygnięcia i zmiksować.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, por w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, jabłko obrać ze skórki i posiekać. Cebulę podsmażyć na małym ogniu do czasu, aż się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Dodać pora i czosnek i smażyć jeszcze około 2 minut, dodać posiekane jabłko, cukier i dusić do czasu, aż kawałki jabłka się rozpadną. Zawartość patelni przestudzić i dodać do fasoli, doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym, lubczykiem, maggi lub sosem sojowym i zmiksować na gładką pastę.
Odstawić na godzinę do lodówki, aby pasta z fasoli, jabłek i pora stężała
Pasta z fasoli z puszki i pora - jak zrobić
Fasolę odcedzić, dokładnie opłukać zimną wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, por w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, jabłko obrać ze skórki i posiekać. Cebulę podsmażyć razem z liściem laurowym na małym ogniu do czasu, aż się zeszkli i zacznie zmieniać kolor.Dalej postępować jak wyżej, pamiętając aby wyjąc liść laurowy przed zmiksowaniem.
Jak zapewne zauważyliście staram się wybierać jabłka z rejonu Grójca. Pomijając już kwestię ponad 500 lat tradycji uprawy jabłek w tamtym regionie, bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, piękny wygląd i wspaniały smak Jabłek Grójeckich, warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt. To jedne z nielicznych dostępnych w sklepach owoców, które nie są masowo "ubogacane" wszelkimi środkami ochrony roślin. W świecie, w którym liczy się tylko wielkość produkcji i zysk producenta, Jabłka Grójeckie stanowią chlubny wyjątek. Sadownicy zrzeszeni w Stowarzyszeniu Sady Grójeckie zobligowani są do przestrzegania restrykcyjnych zasad zrównoważonej uprawy, a środki ochrony roślin stosowane są tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Co dzięki temu zyskujemy?
Mniej chemii, a więcej jabłka w jabłku, za to przede wszystkim cenię Jabłka Grójeckie. Warto poświęcić chwilę czasu, aby znaleźć je w sklepach. Tego smaku w żadnym innym jabłku nie znajdziecie.
Podkradam, oczywiście do wypróbowania samej
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńCudowna w smaku.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakowała :)
UsuńPychota
OdpowiedzUsuń