Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
prosty przepis na szybki obiad
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - przepis prosty nawet dla początkujących i zarazem doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli. Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię pulpeciki w różnych wariantach, te przypominają mi czasy, kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej.
Na emigracji poznałam prawdziwy smak orientalnych potraw. Takich zwyczajnych, gotowanych w domu przez moje koleżanki z Indii, Pakistanu czy Libanu. Często gotowałyśmy wspólnie, ja uczyłam je kuchni polskiej, one wdrażały mnie w tajniki kuchni swoich krajów. Także nasze polskie potrawy z dodatkiem orientalnych, ale łatwo dostępnych przypraw zyskują nowy smak.
Pulpety drobiowe po indyjsku smakują obłędnie. Uwielbiam je i bardzo często robię.
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - łatwy przepis inspirowany kuchnią terytoriów plemiennych z pogranicza Pakistanu i Afganistanu, nikomu nie sprawi trudności i nie nadwyręży portfela. W naszym compoundzie (zamknięte, strzeżone osiedle dla obcokrajowców) te pulpety robili chyba wszyscy, choć w znaczniej bardziej pikantnej wersji niż moja. Nazywaliśmy je tandoori kofta, ale zgodnie z sugestią Beaty z bloga Niebo na talerzu, łatwiej było mi napisać, że jest to przepis na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym.
Indyjskie pulpety drobiowe gotowane w sosie pomidorowym są bardziej miękkie niż polskie, przygotowuje się je bez dodatku bułki tartej, dlatego nie ma jej w tym przepisie. Zamiast przypraw podanych w przepisie na sos można dodać mieszankę tandoori masala.
Pulpety gotowane w sosie pomidorowym czyli tandoori kofta korma to dość pikantne, mięsne danie główne serwowane w Pakistanie, Indiach czy Afganistanie podczas lunchu lub kolacji. Potrawa ma niezliczoną ilość wersji, które w zależności od regionu mogą się bardzo różnić. Cechą charakterystyczną jest wyraźny czerwony kolor sosu (korma) i dodawanie do potrawy aromatycznych przypraw.
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
składniki na pulpety drobiowe- 500 g mielonego mięsa drobiowego (kurczak, indyk)
- 1 jajko
- 1 średnia cebula starta na tarce
- 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki sosu pomidorowego
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 3 duże pomidory lub puszka (ok. 400g) krojonych pomidorów
- 300-400 ml wody lub bulionu mięsnego albo warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego na tarce lub drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka chili w proszku (można na początek wsypać o połowę mniej i w razie potrzeby doprawić)
- 1-2 goździki
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- pół łyżeczki kolendry w proszku
- 3/4 łyżeczki suszonej kozieradki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- duża szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- do dekoracji garść świeżych, posiekanych liści kolendry lub natki pietruszki
- olej do smażenia
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - przepis
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Do mięsa mielonego, dodajemy jajko, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wyrabiamy, aby wszystko dobrze ze sobą połączyło, formujemy kulki o średnicy około 2 cm i odstawiamy do lodówki na minimum 30-40 minut. Opcjonalnie możemy je podsmażyć, przed dodaniem do sosu.Teraz przygotowujemy sos pomidorowy, ale nieco inaczej niż w Polsce. Zaczynamy od przygotowania pomidorów, sparzamy je wrzątkiem przez 2-3 minuty, obieramy ze skórki, kroimy na małej kawałki i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy drobno posiekaną cebulę, aż nabierze ciemno złotego koloru. Wtedy dodajemy posiekany czosnek i imbir i smażymy jeszcze około 1 minuty. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejne 30-40 sekund. Zawartość patelni podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut.
Pulpety drobiowe wyjmujemy z lodówki i delikatnie wkładamy po jednym do gotującego się sosu. Dusimy na małym ogniu około 20-25 minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje.
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym podajemy z ryżem, chlebem lub ziemniakami. Przed podanie dekorujemy natką kolendry lub pietruszki.
Super napisane. Wydaje się banalny i szybki w wykonaniu. Do wypróbowania ! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńStaram się dokładnie opisywać wszystko co robię przygotowując posiłek, zwłaszcza w przypadku tych dań, które wywodzą się z innych regionów świata :)
UsuńBardzo dziękuję za komplement
Dzisiaj zrobiłam. Super smak. Polecam gorąco. Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń