Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym
puszysty sernik z blendera
Sernik z mlekiem skondensowanym to kolejny przepis na sernik z blendera. Bardzo delikatny, puszysty i zarazem równy jak stół, wilgotny sernik na mleku skondensowanym można zrobić w 5 minut. Jeśli nie macie akurat dostępu do blendera lub miksera, możecie wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie łyżką, tak aby nie było grudek.Sernik na mleku skondensowanym robię czasami z twarogu "z wiaderka" i nie widzę w tym nic złego. Zazwyczaj wybieram wtedy serek "Mój ulubiony" OSM Wieluń. Trudno go kupić, jednak, moim zdaniem, jest najlepszy do serników. W pobliskich osiedlowych sklepikach go nie spotkałam, ale bywa w marketach.
Sernik z mlekiem skondensowanym
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowejproporcje na tortownicę o średnicy 20 cm.
- 500 g dwu lub trzykrotnie zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
- 2 duże jajka (rozmiar XL)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 260 g mleka skondensowanego słodzonego
- opcjonalnie rodzynki lub skórka pomarańczowa
Spód sernika
- 150 g ciastek typu petit beurre
- 60 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny
Jak zrobić spód sernika
Ciastka połamać na mniejsze kawałki, dodać miękkie masło i zblendować, tak, żeby będą miały konsystencję grubego piasku. Jeśli nie macie dostępu do blendera, to pokruszone ciastka możecie wsypać do woreczka foliowego i rozwałkować wałkiem do ciasta, a następnie wymieszać z masłem.Polewa czekoladowa - przepis
- 100 g czekolady (gorzka lub deserowa lub pół na pół)
- 3 łyżki mleka
- 50 g masła
- opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
Jak zrobić polewę czekoladową
Mleko i masło podgrzewam w rondelku do chwili, aż masło się rozpuści. Zdejmuję rondelek z ognia i dodaję aromat. Czekoladę mielę na pył w blenderze, dodaję do rondelka i mieszam, aż powstanie gładka masa.Szybki sernik z mlekiem z puszki udekorowany polewą czekoladową
Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym
Wszystkie składnik umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili otrzymania płynnej, gładkiej, pozbawionej grudek masy. Zajmuje to średnio około dwóch minut, nie ma sensu miksować dłużej, aby nie napowietrzać masy serowej.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą, a w piekarnikach parowych włączamy funkcję pieczenia na parze lub opcję para 25 procent.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy bez termoobiegu przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, żeby ostygł. Kiedy już całkowicie wystygnie, wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki.
Sernik z mlekiem skondensowanym
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych