TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

puszysty sernik z blendera 

Sernik z mlekiem skondensowanym to kolejny przepis na sernik z blendera. Bardzo delikatny, puszysty i zarazem równy jak stół, wilgotny sernik na mleku skondensowanym można zrobić w 5 minut. Jeśli nie macie akurat dostępu do blendera lub miksera, możecie wszystkie składniki  rozetrzeć dokładnie łyżką, tak aby nie było grudek.

Sernik-z-mekiem-skondensowanym

Sernik na mleku skondensowanym robię czasami z twarogu "z wiaderka" i nie widzę w tym nic złego. Zazwyczaj wybieram wtedy serek "Mój ulubiony" OSM Wieluń. Trudno go kupić, jednak, moim zdaniem, jest najlepszy do serników. W pobliskich osiedlowych sklepikach go nie spotkałam, ale bywa w marketach.

Sernik z mlekiem skondensowanym

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm.
  • 500 g dwu lub trzykrotnie zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 duże jajka (rozmiar XL)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 260 g mleka skondensowanego słodzonego
  • opcjonalnie rodzynki lub skórka pomarańczowa
Uwaga: budyń śmietankowy można zastąpić mąką, wówczas zamiast budyniu dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej i kilka kropli aromatu śmietankowego lub innego ulubionego.

Spód sernika 

  • 150 g ciastek typu petit beurre
  • 60 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny

Jak zrobić spód sernika

Ciastka połamać na mniejsze kawałki, dodać miękkie masło i zblendować, tak, żeby będą miały konsystencję grubego piasku. Jeśli nie macie dostępu do blendera, to pokruszone ciastka możecie wsypać do woreczka foliowego i rozwałkować wałkiem do ciasta, a następnie wymieszać z masłem.

Polewa czekoladowa - przepis

  • 100 g czekolady (gorzka lub deserowa lub pół na pół)
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g masła
  • opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
 Do dekoracji: zmielona w blenderze biała czekolad lub drobno zmielone migdały albo orzechy

Jak zrobić polewę czekoladową

Mleko i masło podgrzewam w rondelku do chwili, aż masło się rozpuści. Zdejmuję rondelek z ognia i dodaję aromat. Czekoladę mielę na pył w blenderze, dodaję do rondelka i mieszam, aż powstanie gładka masa.

Sernik-z-mlekiem-skondensowanym
Szybki sernik z mlekiem z puszki udekorowany polewą czekoladową

Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym

Wszystkie składnik umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili otrzymania płynnej, gładkiej, pozbawionej grudek masy. Zajmuje to średnio około dwóch  minut, nie ma sensu miksować dłużej, aby nie napowietrzać masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą, a w piekarnikach parowych włączamy funkcję pieczenia na parze lub opcję para 25 procent.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy bez termoobiegu przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, żeby ostygł. Kiedy już całkowicie wystygnie, wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki.

Sernik-z-mlekiem-skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

Komentarze