Szybki gulasz warzywny
Szybki gulasz warzywny
Pyszny obiad nie tylko dla wegetarian
Szybki gulasz warzywny - przepis dla całej rodziny, bardzo uniwersalny i łatwy do modyfikacji, aby był taki, jak lubią wszyscy domownicy. Latem korzystam ze świeżych, sezonowych warzyw, które akurat wpadną mi w ręce w najbliższym sklepie, a zimą z gotowych mieszanek warzywnych. Pół godziny pracy i mam na stole pyszny obiad, który wszyscy chętnie jedzą. Ten gulasz może zrobić każdy, nawet jeśli jest kulinarnym antytalentem.Szybki gulasz warzywny może być daniem głównym, a dla mięsożerców znakomitym dodatkiem do obiadu. Warzywa duszone w sosie pomidorowym pasują do wszystkiego - do ryżu, makaronu, ziemniaków i chleba.
Gulasz warzywny pozwala też wykorzystać grillowane warzywa, które pozostały po imprezie, wystarczy podgrzać je w wyrazistym, pikantnym sosie i nic się nie zmarnuje. To bardzo uniwersalny wegetariański gulasz z gatunku co się nawinie pod rękę, to wrzucam do garnka.
Przepis na szybki gulasz warzywny łączy w sobie sezonowe warzywa z indyjskim sosem tandoori. Smak - mówię Wam - rewelacyjny. Przyprawy też bez problemu można kupić w niemal każdym spożywczaku, a jak ktoś chce pójść na łatwiznę to zamówić przez Internet gotową mieszankę tandoori masala.
Szybki gulasz warzywny - składniki
- 250 g pieczarek
- pół kalafiora lub brokuła podzielonego na różyczki
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 por, tylko biała część
- 2 duże papryki - czerwona i zielona
- opcjonalnie 1 papryczka chili
- opcjonalnie szklanka wody lub bulionu
Sos pomidorowy do warzyw
Indyjski sos tandoori- 4-5 dużych mięsistych pomidorów lub pomidory krojone w puszcze
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego na tarce lub drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka chili w proszku (można na początek wsypać o połowę mniej i w razie potrzeby doprawić)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 goździki
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- pół łyżeczki kolendry w proszku
- 3/4 łyżeczki suszonych liści kozieradki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- dwie szczypty mielonego kardamonu
- duża szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Szybki gulasz warzywny - przepis
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, aż zacznie zmieniać kolor na jasno złoty. Dodać pokrojone w paski papryki, drobno posiekane chili, fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, przekrojone na połówki lub na ćwiartki pieczarki, pokrojoną w grube plastry marchewkę i cienkie plasterki pora i smażyć około 10 minut. Dodać czosnek, imbir i przyprawy i smażyć jeszcze około 1 minuty. Na patelnię włożyć pokrojoną w grubą kostkę cukinię, obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki pomidory oraz koncentrat pomidorowy, zwiększyć płomień do średniego i gotować około 10-15 minut, aż odparuje nadmiar wody.Gulasz warzywny z wolnowaru
Gulasz warzywny z wolnowaru nie wymaga podsmażania warzyw z wyjątkiem cebuli i czosnku. Wszystkie pokrojone jak podałam wyżej warzywa umieszczamy w misie wolnowaru, doprawiamy i ustawiamy czas:High - 4 godziny
Low - 5 godzin
Szybki gulasz warzywny
Zrobię!
OdpowiedzUsuńLiczę na pochwały :)
UsuńPrzepis fajny ale lista składników nie pokrywa się z opisem wykonania, Np na liście składników nie ma koncentratu pomidorowego
OdpowiedzUsuń