Tort naleśnikowy z owocami
Tort naleśnikowy z jabłkami
Najlepszy tort na lato
Tort naleśnikowy z owocami prezentuje się równie efektownie, jak tradycyjne torty, ale ma nad nimi ogromną przewagę. Kiedy jest gorąco nie rozpłynie się podczas przyjęcia w ogrodzie.
Naleśniki można podawać na tysiące sposobów - na słodko, na słono, składane w koperty lub zwijane w rulony. Tort naleśnikowy z owocami jest jedną z wielu, ale za to wyjątkowo pyszną propozycją na słodki deser dla małych i dużych łasuchów.
Tort z naleśników można przełożyć dowolnymi owocami, ale z prażonymi jabłkami jest przepyszny i ten robimy najczęściej. Aromatyczny i wilgotny, jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty, a ułożone na górze jabłko i sezonowe owoce dodają mu uroku.
Sezon na jabłka rozpocznie się już niebawem, warto wówczas wybierać, te które są najwartościowsze dla naszego organizmu. Do takich zaliczają się Jabłka Grójeckie, których historia sięga czasów królowej Bony. Dzięki panującemu na Grójecczyźnie mikroklimatowi, pochodzące stamtąd owoce wyróżniają się na tle innych wyrazistym smakiem i pięknym kolorem. W sklepach możemy je kupić tylko w kasie ekstra lub w klasie pierwszej. Ponadto do uprawy, niemal nie stosuje się środków ochrony roślin, a przed założeniem sadu każde stanowisko jest szczegółowo badane pod kątem jakości gleby. Jabłonie są przycinane w taki sposób, aby słońce miało dostęp do każdego jabłka. Dzięki temu Jabłka Grójeckie, nie tylko są dorodne i pięknie wybarwione, mają też więcej antyoksydantów, niż owoce z innych regionów.
Najlepszy przepis na naleśniki do tortu
składniki na około 25 naleśników- 1 litr pełnotłustego mleka (3,2%)
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 400 g mąki pszennej
- 6 dużych jajek
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- duża szczypta soli
Jak zrobić naleśniki
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiskować tak, aby nie było grudek. Ciasto naleśnikowe odstawić na 30-60 minut aby odpoczęło przed smażeniem.Patelnię o średnicy około 18 - 22 cm natłuścić przecierając pędzelkiem zwilżonym olejem lub masłem. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewać niewielkie porcje ciasta i rozprowadzić równomiernie przechylając patelnię na boki. Smażyć z obu stron, aż naleśniki lekko się zrumienią.
Prażone jabłka do ciast i tortów
- 1,5 kg Jabłek Grójeckich
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 3-4 łyżki wody
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 goździk
- 2 łyżeczki cynamonu
Jak uprażyć jabłka
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, a plasterki na małe kawałki. Połowę pokrojonych jabłek przełożyć na patelnię, dodać cukier i przyprawy i cały czas mieszając smażyć około 10-15 minut. Dodać pozostałe jabłka i smażyć kolejne 5-7 minut. W ten sposób, z części jabłek powstanie mus, pozostałe powinny pozostać w całości.
Jak zrobić tort naleśnikowy
Na talerzu lub paterze układać warstwami naleśniki, przedzielając każdą warstwę prażonymi jabłkami. Wierzch tortu udekorować świeżym jabłkiem i sezonowymi owocami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać miodem.Tort naleśnikowy z owocami
I że to niby takie proste jest?? Heh... :)
OdpowiedzUsuńCzłowiek niby tyle na tym świecie, a głupi.... ;D
Nie wierzę. To jest genialne! :)
OdpowiedzUsuń