Wegetariański gulasz węgierski
Wegetariański gulasz węgierski
Fałszywa zupa gulaszowa.
Wegetariański gulasz węgierski czyli fałszywa zupa gulaszowa wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej. Kuchnia węgierska opiera się głownie na tłustych, ciężkich potrawach, ale jak widzicie można też znaleźć takie perełki jak przepis na leczo czy poniższy przepis na gulasz bez mięsa.
Fałszywa zupa gulaszowa jest najlepszym przykładem, że można zjeść smaczny i bezmięsny obiad także u naszych bratanków. W stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym, czego Węgrzy pewnie by mi nie wybaczyli. Dodałam też cukinię i pieczarki, a pominęłam ziemniaki.
Wegetariański gulasz węgierski do słoików
Wegetariański gulasz węgierski, dzięki wyżej wspomnianym zmianom, możemy bezpiecznie zapasteryzować na zimę. Słoiki o pojemności 0,9 litra pasteryzuję około 35 do 40 minut. Tak przygotowany węgierski gulasz wegetariański mięsożercy mogą potraktować jako bazę do takich potraw jak węgierska zupa gulaszowaWegetariański gulasz węgierski z młodych warzyw przeznaczony do natychmiastowego spożycia przygotowuję zgodnie z oryginalnym przepisem. Z ziemniakami, ale bez cukinii i pieczarek.
Wegetariański gulasz węgierski
proporcje dla 6 osób lub 5 dużych słoików- 500 g pieczarek
- 2 małe cukinie
- 1 średnia pietruszka
- 2 duże marchewki
- 1 por, tylko biała część
- kawałek selera - około 100 g
- 2 średnie cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża zielona papryka
- opcjonalnie 1 papryczka czuszka lub chili
- 100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka pomidorów w kawałkach lub 4-5 świeżych pomidorów
Przyprawy do gulaszu węgierskiego
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól i cukier do smaku
Wegetariański gulasz węgierski jak zrobić
Cebulę pokroić w piórka, czerwoną i zieloną papryk w paski, por w cienkie plasterki, marchewkę w grube plastry, a pietruszkę i seler w cienkie słupki. Czosnek i czuszkę drobno posiekać. Cebulę zrumienić na tłuszczu, kiedy zacznie zmieniać kolor na jasno złoty dodać pozostałe warzywa i przyprawy i dusić około 4-5 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, podlać bulionem i gotować, aż wszystkie będą miękkie.Jak zrobić gulasz warzywny w wolnowarze
Wegański gulasz węgierski z wolnowaru nie wymaga podsmażania warzyw z wyjątkiem cebuli i czosnku. Wszystkie składniki umieszczamy w misie wolnowaru, doprawiamy i ustawiamy czas:High - 4 godziny
Low - 5 godzin
Czym się różni węgierski gulasz od węgierskiej zupy gulaszowej
Na całym świecie przyjęło się nazywać gulaszem mięso w gęstym zawiesistym sosie, ale na Węgrzech tak przygotowane mięso nosi nazwę pörkölt. Natomiast węgierski gulasz - gulyás to rodzaj gęstej mięsnej zupy.- Pörkölt - to pokrojone w średniej wielkości kawałki mięso, duszone w bardzo gęstym sosie z minimalną ilością wody. Węgierski pörkölt jest odpowiednikiem tego, co nazywamy w Polsce gulaszem
- Gulasz to mięso pokrojone na nieco większe niż w pörkölt kawałki. Po podduszeniu mięsa i cebuli dolewa się tyle wody, aby powstała gęsta zupa, do której pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki. Gulyás jest odpowiednikiem naszej zupy gulaszowej
- Paprikás - paprykarz to pörkölt zaprawiony śmietaną
- Tokány - tokań to także wariant pörköltu, ale z mięsa pokrojonego w paski i małej ilości papryki, mocno doprawionych czarnym pieprzem. Wśród innych dodatków w tokány możemy też spotkać grzyby, wędliny i pomidory.
Co można gotować w wolnowarze
Wolnowar inaczej slow cooker lub Crock-Pot został skonstruowany niemal 50-lat temu właśnie z myślą o przyrządzaniu mięsnych i warzywnych gulaszy. Okazał się jednak wynalazkiem na tyle uniwersalnym, że można w nim przygotowywać niemal wszystkie potrawy, a przy tym nie wymaga to naszego nadzoru czy mieszania w garnku.Wolnowar jest przeciwieństwem szybkowaru, gotuje powoli, w niskich temperaturach, które nie przekraczają 100 stopni. Zapobiega to kipieniu i przypalaniu posiłków, a zawartość naczynia jest ogrzewana równomiernie. Nie ma też potrzeby uzupełniania parujących płynów. Dzięki temu mięso jest bardzo miękkie i delikatne, warzywa nie tracą jędrności i witamin, potrawy z wolnowaru są bardzo aromatyczne i zachowują więcej składników odżywczych.
Na blogu możecie też przeczytać jak działa wolnowar
Czy warto kupić wolnowar
Mam aktualnie w domu kilka wolnowarów o różnej pojemności i są to najczęściej wykorzystywane przeze mnie sprzęty kuchenne. Przygotowuję w nich różnego rodzaju mięsa m.in. karkówkę czy kaczkę, niemal wszystkie zupy, potrawy z warzyw i oczywiście wegański gulasz węgierski. W wolnowarze robię konfitury i dżemy, a powidła śliwkowe z wolnowaru nie mają sobie równych.Moja najnowsza zdobycz to wolnowar z uchylną pokrywą i timerem, który przełączy garnek w tryb podgrzewania, po upływie zaprogramowanego czasu. Dzięki uchylnej pokrywie nie muszę jej zdejmować, kiedy chcę dodać przyprawy. Ponieważ wolnowar bardzo długo utrzymuje temperaturę posiłków i zarazem pięknie się prezentuje, często podaję w nim przygotowane danie, gdy robimy sobie obiad czy kolację w ogrodzie. Wówczas pokrywa nie zajmuje mi miejsca na stole, podczas nakładania porcji. Wolnowary okazały się naszą najlepszą inwestycją w sprzęt kuchenny i od ponad 6 lat oszczędzają nasz czas. To także doskonały sprzęt dla osób na diecie.
Dlatego warto.
Przepisy na wolnowar doczekały się nawet osobnej zakładki na blogu, a szczegółowe informacje znajdziecie na stronie www.crockpot.pl
Wegetariański gulasz węgierski
W końcu coś dla mnie. Nie jem mięsa, ale kocham takie gulaszowe dania. Na pewno ugotuję dla mojej rodziny :)
OdpowiedzUsuńNa blogu są też inne przepisy na dania wegetariańskie
UsuńŻonie ten przepis przypadnie do gustu :) Ja jednak wolę tradycyjnie, z mięskiem :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może i tobie zasmakuje :)
Usuń