Łatwa babka majonezowa
Łatwa babka majonezowa
najszybsze ciasto świata.
Łatwa babka majonezowa przepis na szklanki na szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Kochają je dzieci i dorośli, jest tak pyszne, że znika ze stołu jako pierwsze. Ta babka to największe marzenie każdego łasucha, do spełnienia w 5 minut. wykorzystaj do niej majonez domowy albo majonez z gotowanych jajek - taki jest najlepszy.
Plus czas pieczenia oczywiście :)
Babka z majonezem jest puszysta, wilgotna i długo zachowuje świeżość, a przy tym jest tak łatwa, że przygotuje ją nawet dziecko.
Łatwa babka majonezowa - Cztery Fajery
Ciasto z majonezem bez jajek to najnowsze odkrycie Agnieszki i moje. Smakuje absolutnie genialnie.
Jeśli nie wierzycie - spróbujcie sami.
Babka majonezowa jest tak samo pyszna posypana cukrem pudrem czy ozdobiona lukrem, jak polana polewą czekoladową, nawet bez tych dodatków jest doskonała. To uniwersalne ciasto z dodatkiem majonezu pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc.
Łatwa babka z majonezem zawsze wychodzi, także tym, którzy pieką ciasto pierwszy raz w życiu. Można ją upiec w ozdobnej formie do babki albo zwykłej keksówce.
W babce majonezowej nie wyczujecie smaku majonezu. W tym cieście majonez zastępuje tłuszcze - olej, margarynę lub masło.
Łatwa babka majonezowa - składniki
szklanka = 250 ml pojemności, składniki powinny być w temperaturze pokojowejProporcje na keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm i wysokości 7,5 cm albo na formę do babki o średnicy 24 cm albo na tortownicę o średnicy 20-22 cm
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka drobnego cukru (można troszkę mniej)
- 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego lub innego ulubionego
- 3 czubate łyżki dobrego majonezu o łagodnym smaku
- szczypta soli
Łatwa babka majonezowa przepis
Pieczenie: temperatura piekarnika 180 stopni, grzałka góra/dół albo 170 stopni, termoobiegCzas pieczenia babki: około 35 - 45 minut.
Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodajemy łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku, miksujemy przez chwilkę do uzyskania jednolitej masy.
Do powstałej masy dodajemy przesiane mąki i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy szpatułką.
Dodajemy majonez i aromat i ponownie delikatnie miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Upieczone ciasto majonezowe dekorujemy cukrem pudrem lub polewą
Łatwa babka majonezowa
Znam ten przepis, jest pewny i ...babka super wychodzi.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Zgadza się, to najlepsze możliwe proporcje. Świetnie wychodzi i w formie do babki i w keksówce
UsuńZ piaskowych ,robię tylko tą babkę! Majonez ,to na gęsto ubity olej z jajkami ,więc bez obaw ! Nigdy nie robi się zakalec ! Jednak soli radzę już nie dodawać ,ponieważ jest w majonezie!
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona tym przepisem, dziękuję w imieniu swoim i gości którzy zachwalali tę babkę: o)
OdpowiedzUsuń