Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto drożdżowe z owocami
Najlepszy placek drożdżowy z kruszonką.
Ciasto drożdżowe z owocami to smak mojego dzieciństwa i beztroskich chwil, ale też zapach który witał mnie, gdy wracałam domu. I tak mi już zostało, że do dziś uwielbiam zapach ciasta drożdżowego. Placek drożdżowy z owocami i chrupiącą kruszonką piekły moja babcia i mama. Ja przez długi czas szłam na łatwiznę piekąc wersję dla leniwych - czyli proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Oba te ciasta są pyszne, miękkie i delikatne, ale tradycyjne ciasto drożdżowe z poniższego przepisu jest po prostu idealne. Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam.
Ciasto drożdżowe z owocami - Cztery FajeryPrzepis na ciasto drożdżowe ze owocami jest prosty i bardzo uniwersalny, wystarczy tylko ułożyć na wierzchu ciasta ulubione owoce, nawet rozmrożone. Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, a może z drożdżowe rabarbarem? Albo z jabłkami? Nie ma problemu, to ciasto smakuje zawsze i wszystkim, ale najbardziej lubią je dzieci.
Chociaż drożdże bywają kapryśne i nie zawsze ciasta zachowują się tak, jak podano w przepisach, to ciasto drożdżowe z owocami zawsze się udaje, nawet tym, którzy pieką je po raz pierwszy. Jest mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach i długo zachowuje świeżość.
No to pieczemy najlepsze drożdżowe!
Ciasto drożdżowe z owocami - składniki
szklanka ma 250 ml pojemnościproporcje na blachę o wymiarach 33 x 23 cm,
- 3 szklanki mąki pszennej (około 420g)
- 50 g świeżych drożdży albo 14 g suchych drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- pół szklanki drobnego cukru (około 100g)
- 100 g masła
- 4 duże żółtka
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- około 600g śliwek węgierek lub innych owoców
Kruszonka do ciasta - przepis i składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8g), ale można dodać więcej
- 80 g roztopionego masła
Ciasto drożdżowe z owocami - przepis
Świeże drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję 1/4 szklanki mleka i 2 łyżki mąki (z tych składników, które przygotowałam sobie na ciasto). Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Jeśli po 15 minutach drożdże nie chcą pracować, to nagrzewam piekarnik do 30 stopni, wyłączam go i wstawiam drożdże na kolejne 15 minut do piekarnika.Jeśli używam drożdży suszonych to dodaję je do mąki.
Cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ucieram z żółtkami na gładką, puszystą masę.
Do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrabiam hakiem do ciasta lub ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to około 7-9 minut.
W międzyczasie rozpuszczam masło i odstawiam na kilka minut, żeby ostygło. Przestudzone masło dodaję do ciasta i wyrabiam, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Zajmie to kolejne 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale będzie bardzo miękkie, klejące, niemal lejące się. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 60 do 90 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość.
Śliwki myję, przekrawam na pół i pozbawiam pestek. Formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia lub natłuszczam i obsypuję mąką. Wyrośnięte ciasto przekładam do formy. Na wierzchu układam śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciem do góry. Obsypuję ciasto kruszonką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
Ciasto drożdżowe z owocami wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra - dół) i piekę około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję i pozostawiam do ostygnięcia.
Ciasto drożdżowe z owocami
Wow! Epicko wygląda Twój placuch *___*
OdpowiedzUsuńNic nie przebije takich ciast, jestem ich absolutną fanką!!! <3
Serdecznie dziękuję. Kiedyś bałam się pieczenia ciast drożdżowych, teraz to moja specjalność :)
Usuń