Japoński gulasz wołowy
Japoński gulasz wołowy
Łatwy przepis na gulasz z wołowiny z ziemniakami.
Japoński gulasz wołowy nikujaga znacznie różni się od polskiego gulaszu wołowego, ale jest równie pożywny i sycący. Może być podawany jako samodzielne danie lub w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu. Japoński gulasz z wołowiny, zwłaszcza z pręgi wolowej smakuje doskonale także z makaronem. Ten prosty przepis na gulasz wołowy nie wymaga zbyt wiele pracy, a wszystkie niezbędne przyprawy są bez problemu dostępne w Polsce. To zarazem najszybszy przepis na gulasz w mięsa wołowego, jaki znam. Japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.
Czasami doprawiam go także oryginalną japońską mieszanką shichimi togarashi zwaną też przyprawą siedmiu smaków. W skład shichimi togarashi wchodzą grubo zmielone:pieprz czarny i pieprz syczuański chilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować do zup, makaronu, ryżu i wszystkich rodzajów mięsa.
Gulasz wołowy nikujaga
- około 500 g wołowiny gulaszowej np. pręgi wołowej,
- około 500 ml bulionu dashi, ale w ostateczności można zastąpić go bulionem wołowym lub wodą
- 1 duża cebula
- 3-4 ziemniaki średniej wielkości lub 1 dość duży batat (około 300-400 g)
- 1 duża marchewka
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki sake (lub czystej wódki)
- 1 łyżka mirinu (lub wiśniówki typu kirsch)
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub do smaku
- pół pęczka szczypiorku lub innej zieleniny
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie duża szczypta shichimi togarashi lub płatków chili do smaku
Japoński gulasz wołowy przepis
1. Ziemniaki (lub bataty) i marchewkę kroję w średniej wielkości kostkę, cebulę w półplasterki, a wołowinę w jak najcieńsze plasterki. Jeśli chcesz uzyskać bardzo cienkie plasterki, to najlepiej zamrozić wołowinę i kroić zmrożone mięso.
2. Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso na dość dużym ogniu, do czasu aż zbrązowieje.
3. Do mięsa dodaję cebulę i często mieszając, smażę kolejne 5-7 minut. Dorzucam pokrojoną marchewkę i ziemniaki lub bataty, wlewam bulion i gotuję na średnim ogniu około 15-20 minut.
4. Następnie dodaję przyprawy, mieszam i gotuję kolejne 15 minut lub do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Spodobał Ci się przepis na japoński gulasz wołowy nikujaga ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.Japoński gulasz wołowy.
Pycha!Ależ sobie zrobię!
OdpowiedzUsuńPochwal się jak zrobisz :D
Usuń