Konfitura jabłkowo - ananasowa
Konfitura jabłkowo - ananasowa
Przepis na egzotyczny dżem
Konfitura jabłkowo - ananasowa - przepis, który przebojem wdarł się do naszego kuchennego repertuaru i od razu zajął wysokie miejsce na liście.. Absolutnie genialne połączenie smaku najlepszych polskich jabłek i pachnących słońcem tropików ananasów.
Uwielbiałam dżemy i konfitury jako dziecko i tak mi już zostało do dnia dzisiejszego. Moja babcia smażyła pyszne konfitury, a jej powidła śliwkowe udało mi się podrobić dopiero po kilku latach. Jednak zawsze były to przetwory z polskich owoców. Z egzotycznymi owocami zaczęłam eksperymentować dopiero w Arabii Saudyjskiej, ucząc się głównie od moich koleżanek z Indii. Były to zazwyczaj pikantne i baaardzo pikantne sosy chutney podawane do różnych potraw. Tam też po raz pierwszy jadłam chutney z ananasa i jabłek. Zajadałem, aż mi się uszy trzęsły, a skoro można zrobić chutney, to można i konfiturę jabłkowo - ananasową.
Konfitura jabłkowo - ananasowa - przepis Cztery Fajery
Problemem jest to, że ananas nie zawiera pektyn, zawierają je natomiast skórka i gniazda nasienne z jabłek. Przygotowany z nich wywar jest nie tylko bardzo aromatyczny, ale też konieczny, jeśli nie chcemy dodawać środków żelujących. Najlepiej sprawdzają się do tej konfitury Jabłka Grójeckie ze słodko - kwaśnych odmian jak Jonaprince, Lobo lub Ligol. Powodów jest kilka - po pierwsze, w przypadku Jabłek Grójeckich mamy pewność, że na skórce nie znajdziemy nadmiaru środków ochrony roślin. Po drugie w skórce tych właśnie jabłek jest znacznie więcej przeciwutleniaczy, niż w tych samych odmianach wyhodowanych w innych regionach Polski. Po trzecie wreszcie - charakteryzują się wysoką zawartością pektyn, niezbędnych do stabilizacji przetworów z ananasów i marakui. Warto przy tym wiedzieć, że pektyny zapobiegają wchłanianiu cholesterolu do krwioobiegu.
Jak pewnie zauważyliście, używam w tym przepisie zamiennie słów dżem i konfitura, ale równie dobrze mogłabym użyć określenia powidła jabłkowo - ananasowe, bo na 100 g gotowego produktu użyłam ponad 150 g owoców.
Konfitura jabłkowo - ananasowa - skład
- około 1,5 kg Jabłek Grójeckich
- około 1 kg ananasa
- 1 kg cukru lub więcej jeśli ma być bardzo słodka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kwasu cytrynowego
- woda
Konfitura jabłkowo - ananasowa - przepis
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne (nie wyrzucamy ich). Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę i wkładamy do naczynia z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, aby nie ciemniały.Do płaskiego rondla wkładamy skórki jabłkowe i gniazda nasienne. Wlewamy tyle wody, żeby były niemal zakryte i gotujemy na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Wywar odcedzamy przez sitko, a wygotowane skórki i gniazda wyrzucamy.
Do rondla wkładamy pokrojone w drobną kostkę jabłka i ananasa. Dodajemy przygotowany wywar i gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut. Dodajmy cukier i sok z cytryny i gotujemy około 40 minut lub dłużej, do czasu, aż dżem osiągnie pożądaną przez nas konsystencję.
Gorący dżem przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy w zależności od wielkości od 15 do 25 minut.
Konfitura jabłkowo - ananasowa
genialny przepis, już czuję smak tej wspaniałej konfitury! Nigdy nie jadłam takiego rarytasu, świeże pieczywo z wiejskim masłem i do tego ta konfitura, mniam!
OdpowiedzUsuńJest bardzo prosta do przygotowania i ma absolutnie genialny smak. Trzeba jednak pamiętać, że nie będzie miała takiej konsystencji, jak typowy dżem
Usuń