Makaron ryżowy smażony z krewetkami
Makaron ryżowy smażony z krewetkami
Stir-fry z krewetkami i makaronem ryżowym
Makaron ryżowy smażony z krewetkami można podać zarówno na wystawną kolację, jak i szybki obiad dla całej rodziny. Smakuje doskonale i mimo długiej listy składników przygotujecie go dosłownie w 20 minut. Zachwyt gości i domowników gwarantowany.
najlepszy przepis na krewetki
pomysł na szybki obiad
stir-fry z krewetkami
Makaron ryżowy smażony z krewetkami - Cztery Fajery
Krewetki z makaronem ryżowym są stosunkowo nisko kaloryczne i zawierają mnóstwo cennych składników w tym duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz witamin B12, B6, niacyny i witaminy E.
Makaron ryżowy smażony z krewetkami zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej. To jedno z najpopularniejszych dań orientalnych można przygotować na setki sposobów dobierając dodatki do własnych upodobań.
Poniższy przepis na krewetki z makaronem ryżowym jest bardzo uniwersalny. Makaron ryżowy możecie zastąpić makaronem sojowym lub pszennym, a zamiast tradycyjnego sosu sojowego dodać japoński sos Yakisoba do makaronu smażonego i swoje ulubione dodatki np. kiełki lub warzywa.
Sos Yakisoba jest co prawda przeznaczony do makaronu pszennego, ale świetnie smakuje także z każdym innym makaronem i krewetkami.
Makaron ryżowy smażony z krewetkami
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 g krewetek obranych z pancerzy, mogą być mrożone na tacce np z Lidla,
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- garść orzechów nerkowca
- sok z połowy limonki,
- 2 łyżki ulubionego sosu sojowego
- klarowane masło lub olej kokosowy lub oliwa do smażenia
- sól, pieprz i mielone chili do smaku
- natka pietruszki lub posiekany szczypior do dekoracji
- opcjonalnie kiełki fasoli mung
Makaron ryżowy smażony z krewetkami - przepis
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą i odsączamy na sicie.Krewetki płuczemy, odcinamy ogony i głowy i oczyszczamy.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy przez około 1 minutę, dodajemy papryczkę chili i orzechy nerkowca i smażymy kolejną minutę uważając aby nie przypalić czosnku.
Dodajemy krewetki i ciągle mieszając smażymy około 2-3 minut, następnie dodajemy makaron i sos sojowy i ciągle mieszając smażymy na dużym ogniu około 5 minut.
Podajemy skropione sokiem z limonki i posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki albo kiełkami fasoli mung
Pychota, bardzo lubię krewetki.
OdpowiedzUsuńDla mnie ważne jest, że można zrobić pyszne jedzonko w pół godziny
Usuń