Papryka faszerowana soczewicą
Papryka faszerowana soczewicą – przepis na szybki obiad bez mięsa
Papryka faszerowana soczewicą - przepis idealny na każdy dzień tygodnia, świetnie się sprawdza jako obiad lub ciepła kolacja. Nie wymaga przy tym żadnych zdolności kulinarnych, każdy jest w stanie go przygotować i to w niespełna godzinę, podobnie jak oryginalne węgierskie leczo
Faszerowana papryka w sezonie letnio-jesiennym często gości na naszym stole, ale ten przepis przygotowała Agnieszka Szyszkowska i przyznaję, jest absolutnie rewelacyjny. Proste składniki - papryka, soczewica, cukinia i cebula, które można kupić w każdym sklepie, bez cenowych szaleństw i problemów z dostępnością to ogromna zaleta. Jednym słowem, szybko, tanio i zdrowo.
Mimo, że jest to przepis na paprykę faszerowaną bez mięsa, to dzięki soczewicy otrzymujemy solidną porcję białka. Czy można chcieć czegoś więcej?
Papryka nadziewana soczewicą i cukinią może być zapiekana w piekarniku, jak to zrobiła Agnieszka lub uduszona w sosie pomidorowym. Za każdym razem otrzymamy bardzo smaczny posiłek, sycący, a jednocześnie niezbyt kaloryczny.
Przepis i zdjęcia Agnieszka Szyszkowska
Papryka faszerowana soczewicą - składniki
- 3 duże papryki
- około 100 g zielonej soczewicy
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula
- sól i pieprz i ewentualnie curry do smaku
- olej do smażenia
- ulubiona zielenina - np. natka pietruszki lub kolendry
- opcjonalnie ser mozzarella lub starty parmezan
Papryka faszerowana soczewicą - przepis
Soczewicę opłukać, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, a cukinię drobno pokroić, nie ma potrzeby, aby ją obierać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę na jasno złoty kolor, pod koniec smażenia dodać cukinię, ugotowaną soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć przez 3-4 minuty. Na koniec dodać pokrojoną zieleniną i wymieszać.Papryki dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Połówki papryki napełnić farszem. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać łyżką oliwy i kilkoma łyżkami wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach można położyć na każdej papryce plaster mozzarelli lub posypać startym parmezanem i zapiekać jeszcze około 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Papryka faszerowana soczewicą
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych