Prosty przepis na sernik
Prosty przepis na sernik
Sernik japoński z 3 składników
Prosty przepis na sernik pieczony z 3 składników to moje odkrycie z czasów, gdy jeszcze mieszkałam w Saudi. Pokochałam go od pierwszego kęsa i jestem pewna, że Wy także go pokochacie. Super szybki sernik, niezwykle łatwy do zrobienia i przepyszny. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty.
Łatwy sernik bez mąki jest lekki, puszysty i cudownie miękki, niczym najdelikatniejsza bawełna. To uwielbiane przez dzieci, rewelacyjne połączenie białej czekolady, gęstego, kremowego serka i jajek.
sernik pieczony bez spodu
sprawdzony i prosty przepis
sernik z 3 składników
łatwy sernik dla początkujących
Prosty przepis na sernik czyli sernik japoński z 3 składników znalazłam na blogu Kirbie’s Cravings. Podobnie jak sernik bawełniany, konsystencją bardzo przypomina delikatny biszkopt. Zanim jednak zaczniemy go piec, musimy w odpowiedni sposób przygotować formę do pieczenia, zajmuje to dosłownie chwilkę czasu.
Prosty przepis na sernik - Cztery Fajery
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej nie jest trudne. Wymaga jedynie przygotowania tortownicy w taki sposób, aby nie dostała się do niej woda.Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Formę wkładamy do rękawa do pieczenia, który przycinamy pozostawiając z obu stron odpowiedni zapas, aby móc spięć rękaw klipsami. Rękaw spinamy po obu stronach dołączonymi klipsami. Odcinamy wierzch mniej więcej 1 mm poniżej rantu tortownicy.
Teraz boki wewnątrz tortownicy wykładamy papierem do pieczenia tworząc kołnierz, który wystaje około 2-3 cm powyżej rantu. Robię to w ten sposób, że papier do pieczenia smaruję cieniutko masłem i przyklejam do formy.
Tak przygotowaną formę z sernikiem wstawiamy do nieco większej formy wypełnionej wodą. Dzięki temu sernik piecze się bardzo równomiernie, nie pęka i niemal nie opada. Jest równy i wilgotny w środku.
Prosty sernik pieczony - składniki
proporcje na formę o średnicy 16 do 18 cm- 120-135 g kremowego serka kanapkowego typu Philadelphia - może to być np. Twój Smak z Piątnicy albo Mój Ulubiony z OSM Wieluń
- 120 g białej czekolady
- 3 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
- opcjonalnie skórka pomarańczowa
Prosty przepis na sernik
Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Tortownica o średnicy 16 - 18 cm, przygotowuję ją tak, jak opisałam to powyżej.Oddzielam żółtka od białek i białka wstawiam do lodówki.
Białą czekoladę drobno siekam i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polega to na tym, że na garnku z gotującą wodą stawiam metalową miseczkę, w taki sposób, aby dno miski nie dotykało wody. Do miseczki wrzucam drobno posiekaną czekoladę i mieszam, do chwili aż się całkowicie rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodaję ser i mieszam, aż się połączą. Zdejmuję miseczkę z garnka i czekam, aż masa lekko przestygnie. Kiedy jest niemal chłodna dodaję kolejno po jednym żółtku i mieszam rózgą, do połączenia składników. Czasami dodaję też skórkę pomarańczową.
W międzyczasie schłodzone białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i zagotowuję w czajniku około 1,5 litra wody.
Do masy serowej dodaję w trzech turach pianę z białek i bardzo, bardzo delikatnie mieszam. po każdym dodaniu. Masę sernikową przelewam do formy i z wysokości około 2 cm upuszczam tortownicę na ręcznik kuchenny położony na blacie. W ten sposób pozbywam się nadmiaru pęcherzyków powietrza.
Wstawiam tortownicę do większej formy, do której wlewam około 1,5 litra wrzącej wody. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekę w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, obniżam temperaturę do 160 stopni i piekę przez następne 15 minut, a następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku na około 20 minut.
Wyjmuję formę z wodą i wstawiam sernik do uchylonego piekarnika na godzinę, aby nieco ostygł. Podczas stygnięcia ciasto odrobinę zmniejszy swoją objętość.
Na koniec dekoruję cukrem pudrem lub polewą z ciemnej czekolady.
Prosty przepis na sernik
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych