Puree z dyni do wszystkiego
Puree z dyni do wszystkiego
Mus z dyni do obiadu i do słoików
Puree z dyni do wszystkiego czyli prosty mus dyniowy może przygotować każdy, nawet jeśli domowe przetwory robi po raz pierwszy. Domowy przecier z dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony dodatek do wielu curry i zup, zwłaszcza zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym
Przecier dyniowy dla niemowlaka można przed podaniem rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody.
sprawdzony przepis na mus z dyni
do zupy dyniowej, ciast, deserów i dżemów
idealny mus na puszyste placki z dyni
Puree z dyni do wszystkiego - Cztery Fajery
Na przetwory z dyni najlepsza jest japońska dynia hokkaido, która można jeść ze skórką lub dynia piżmowa, ale z innych gatunków także można je przygotować. Skórka z dyni hokkaido zagęszcza puree i nadaje mu bardziej intensywny smak, ale nie każdemu będzie to odpowiadało. Dynia muscat jest natomiast znacznie bardziej delikatna w smaku i leciutko słodkawa.
Przepis podstawowy na mus z dyni do słoików na zimę nie zawiera żadnych przypraw, dodajemy je dopiero po otwarciu słoiczka. Jeśli robimy przetwory dla niemowlaka, to zawsze obieramy dynię.
Puree z dyni do wszystkiego - składniki
- dowolna ilość dyni zwyczajnej, dyni hokkaido, muskat, dynia piżmowa lub inne gatunki
Puree z dyni do wszystkiego - przepis
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180-190 stopni.Dynię myję, oczyszczam z pestek i włókien i kroję w niezbyt szerokie paski o grubości mniej więcej 2 cm w najszerszym miejscu.
Pokrojoną dynię układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 40 do 60 minut w zależności od gatunku dyni. Pod koniec pieczenia sprawdzam widelcem czy jest już miękka. Upieczoną dynię odstawiam na około 15 minut żeby nieco przestygła.
Wydrążam łyżką miąższ i blenduję na gładki mus.
Przekładam przecier dyniowy do garnka i doprowadzam do wrzenia. Gorący przekładam do czystych wyparzonych słoików i pasteryzuję około 25-35 minut.
Puree z dyni do wszystkiego
Ola,boję się pasteryacji. Ona mnie nie lubi chyba. Czy wystarczy jeżeli upiekę dynie zrobię z niej puree, przełożę do pojemników i zamrożę pomijając krok przełożenia do garnka i doprowadzenia do wrzenia?
OdpowiedzUsuńOczywiście, możesz tak zrobic
Usuń