Chutney z gruszek
Chutney z gruszek
wytrawny dżem z gruszek do mięs, wędlin, ryb, serów i sałatek.
Chutney z gruszek przepis, na pyszny słodko - ostry dodatek do wielu dań poznałam niemal rok temu dzięki Agacie Wojdzie. Od siebie dodałam odrobinę pikanterii w postaci chili. Chutney gruszkowy z chili, dyni i cebuli jest banalnie prosty do zrobienia. Wytrawny dżem z gruszek zazwyczaj podaję na zimno, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Chutnej z gruszek pasuje do pieczonego mięsa, deski serów, kanapek z wędliną, a nawet do ryb. Pikantny chutney z gruszek można podawać także jako sos do makaronu
Chutneye to rodzaj dżemów z owoców i/lub warzyw. W Indiach słodki lub wytrawny chutnej podaje się niemal do wszystkiego. Również w Arabii Saudyjskiej, gdzie mieszkaliśmy i gdzie znaczący odsetek obcokrajowców stanowią Hindusi były one bardzo popularne. To dzięki naszym hinduskim sąsiadom z compoundu pokochałam chutneye, a chutney z mango oraz chutney kokosowy na stałe zagościły w naszej kuchni.
Chutnej z gruszek czyli wytrawny dżem gruszkowy jest przepyszny. Dojrzałe w słońcu gruszki, aromatyczne goździki i odrobina pikanterii powodują, że trudno odmówić sobie nałożenia kolejnej porcji.
Chutney z gruszek - składniki
- 3 łyżki oleju
- 3 gruszki obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w 1cm kostkę
- 150-200 g dyni, obranej pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 cebula drobno posiekana
- pół łyżeczki skórki otartej z wyparzonej cytryny
- pół łyżeczki płatków chili albo mielonego chili
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 3 goździki
- około 150 ml białego octu winnego
- około 40 g cukru
- pół łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Chutney z gruszek przepis
Gruszki i dynię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w 1 cm kostkę. Cebulę bardzo drobno siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, dokładnie szorujemy i ścieramy z niej pół łyżeczki żółtej skórki.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy goździki i ziarenka gorczycy i smażymy na średnim ogniu około 30-40 sekund. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż zrobi się szklista. Wlewamy ocet, wsypujemy cukier, mieszamy do chwili, aż cukier się rozpuści, a następnie przez kolejne 4-5 minut redukujemy, aż powstanie gęsty syrop.
Dorzucamy gruszki i dynię, doprawiamy kurkumą i chili. Zmniejszamy płomień do małego i regularnie mieszając gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie, zajmie to około 30 minut. Dodajemy skórkę z cytryny, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Chutney z gruszek na zimę
Chutnej z gruszek można też zapasteryzować. Jeśli robię chutney z gruszek do słoików na zimę, to gotuję go na wolnym ogniu około 1 godziny, aż składniki zrobią się szkliste, ale nadal pozostaną w kawałkach. Wyjmuję goździki, a gorący chutney przekładam do czystych, wyparzonych słoików, odwracam je do góry dnem i pozostawiam przykryte ściereczką, dopóki nie ostygną.Chutney z gruszek
Wow, przyznam się, że pierwszy raz w ogóle o czymś takim słyszę, zwłaszcza w wersji z gruszek. Brzmi mega ciekawie, z chęcią bym takiegl chutneya spróbowała, zwłaszcza teraz jesienią:)
OdpowiedzUsuńnicolestraveljournal.blogspot.com
Chutneye robi się w Indiach od mniej więcej 4000 lat. Ich polskim odpowiednikiem są tzw. gąszcze - dziś już nieco zapomniane. Warto spróbować, bo fajnie podkreślają smak wielu potraw
UsuńAleż bym to zjadła! Uwielbiam gruszowe klimaty - taki deser na pewno jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńKasiu - to nie jest deser, ale lekko pikantny dodatek do mięsa :)
UsuńBardzo lubię chutney. Z gruszek jeszcze nie jadłam, ale dodatek chilli i kurkumy zdecydował,że zrobię takie.Uwielbiam chutney do mięs, a zwłaszcza do serów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Irena
Ciekawe połączenie. W oryginalnej wersji był jeszcze świeży ogórek, ale wolałam wersję bardziej pikantną
UsuńBrzmi super dobrze. Nie wpadłbym na połączenie takich składników, ciekawy jestem efektu
OdpowiedzUsuń