Herbata po turecku z kardamonem
Herbata po turecku z kardamonem
Jak zaparzyć herbatę po turecku przepis
Herbata po turecku z kardamonem przepis jak zaparzyć herbatę po turecku. Herbata po turecku z kardamonem jest aromatyczna, mocna, bardzo gorąca i słodka, podobnie jak kawa po turecku (przepis) czy też kawa po arabsku (przepis). Turcy kochają herbatę, nie mniej niż kawę, choć zwyczaj jej picia upowszechnił się zaledwie 150 lat temu. Wcześniej była zbyt droga i stosunkowo mało dostępna. Cay (czytamy: czaj), jak w Turcji nazywa się herbatę, jest dziś nierozerwalnie związany z turecką kulturą i stanowi symbol gościnności. I taką właśnie aromatyczną herbatą chciałabym Was dzisiaj ugościć. Usiądźcie wygodnie w fotelach, opowiem o cayu i podzielę się przepisem na turecką herbatę z kardamonem.
Dowiedz się czy turecka herbata sułtana w proszku naprawdę jest zdrowa i dlaczego trudno ją kupić w Polsce.Herbata po turecku z kardamonem - Cztery Fajery
W czym zaparzyć herbatę po turecku
Turcy stworzyli swój własny rytuał parzenia i picia herbata. Herbatę po turecku parzy się w specjalnym podwójnym imbryczku nazywanym çaydanlık, tego naczynia nie może zabraknąć w żadnym tureckim domu. W tureckich sklepach możemy też kupić elektryczne czajniczki przeznaczone do parzenia herbaty - jeden z nich widzicie na poniższym zdjęciu po prawej stronie. Nigdy nie korzystałam z elektrycznego çaydanlık, ale słyszałam że jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Mój turecki zestaw do zaparzania ma już ładnych kilkanaście lat i zastanawiam się właśnie czy nie sprawić sobie pod choinkę elektrycznego.Zdjęcia ze strony tureckisklep.pl Tam zazwyczaj kupuję tureckie kawy i herbaty.
Do górnego, mniejszego imbryczka nazywanego demlik wsypuje się herbatę, do większego, dolnego wlewamy natomiast wodę. Później mniejszy czajniczek stawia się na większym i gotuje. Czas przygotowania tureckiej herbaty wynosi około 30 minut. Nigdy nie należy stawiać małego imbryczka z liśćmi herbaty bezpośrednio na kuchence. Znajdująca się w nim herbata powinna być zaparzana powoli w wyniku ogrzewania parą wodną z większego czajnika. Trzeba też wypróbować jaka moc herbaty będzie dla nas najbardziej odpowiednia.
Jakie herbaty piją Turcy
W zależności od mocy naparu Turcy rozróżniają trzy typy herbaty- koyu - bardzo mocny, ciemny napar herbaciany
- tavşan kani-kanı (dosłownie: krew królika) - brązowo- czerwony kolor herbaty
- açık - co w dosłownym tłumaczeniu oznacza światło - czyli słabą, bardzo jasną herbatę
Herbata po turecku z kardamonem lub z goździkami tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Przyprawy dodajemy zawsze do suszu herbacianego znajdującego się w górnym imbryczku na samym początku procesu parzenia herbaty.
W Turcji bardzo popularne są herbaty owocowe, zwłaszcza jabłkowa lub z owoców granatu. Tych herbat nie parzy się jednak w imbryczkach, są one sprzedawane w formie proszku, suszu z owoców lub w saszetkach.
Czarna herbata liściasta i herbata jabłkowa w proszku.
Herbata po turecku z kardamonem przepis oryginalny
proporcje dla dwóch osób
Do dolnego czajnika wlewamy wodę. Do górnego imbryczka wsypujemy 2-3 łyżki stołowe herbaty liściastej i 3-6 nasion wyjętych ze strąka kardamonu. Stawiamy mniejszy imbryczek na większym, całość ustawiamy na palniku i zaczynamy gotować na niewielkim ogniu. Gotujemy w ten sposób około 15 minut. Ogrzewany parą wodną susz herbaciany powolutku się praży, wydzielając coraz bardziej intensywny zapach.
Teraz wodą z dolnego imbryczka zalewamy podprażony susz. Uzupełniamy wodę w dolnym naczyniu, ponownie ustawiamy mniejszy czajniczek na większym, gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż woda w dolnym czajniczku zacznie wrzeć. Zmniejszamy płomień do małego i gotujemy kolejne 15 do 20 minut. Po tym czasie listki herbaty powinny opaść na dno.
Przed rozlaniem herbaty szklaneczki przepłukujemy wrzątkiem, wlewamy zaparzoną esencję do mniej więcej 1/3 lub 3/4 wysokości i uzupełniamy wodą. Podajemy z kostkami cukru położonymi na spodeczku.
Udostępnij oryginalny przepis na herbatę po turecku
Spodobał Ci się artykuł wakacje na widelcu ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Tradycyjna turecka herbata
Herbata podawana jest w Turcji do każdego posiłku, pija się ją dosłownie wszędzie - w restauracjach, w biurach i urzędach, u fryzjera, na bazarach i na ulicy. I to niezależnie od pory dnia czy nocy. Turecką herbatę serwujemy w małych szklaneczkach w kształcie kwiatu tulipana zwanych ince belli çay bardağı. Tulipan jest zresztą jednym z symboli Turcji i z tego właśnie kraju się wywodzi.
Wiele tureckich firm zatrudnia pracownika, którego jedynym obowiązkiem jest parzenie herbaty i serwowanie jej pracownikom. W tym miejscu nasuwa mi się skojarzenie z Arabią Saudyjską, gdzie w niemal każdej firmie jest osoba odpowiedzialna za parzenie i podawanie pracownikom kawy.Turcja może się poszczycić najwyższy spożyciem herbaty na świecie, statystycznie każdy mieszkaniec kupuje co roku ponad 2,5 kg herbaty wyprzedzając tym samym Anglików (2,1 kg na osobę). Herbata jest uprawiana w Turcji w leżącej nad Morzem Czarnym prowincji Rize.
Herbaciarnie są w Turcji bardzo popularnym miejscem na spędzanie wolnego czasu i spotkania biznesowe. Istnieją dwa rodzaje herbaciarni - pierwsze z nich tzw. çayhane albo kıraathane, odwiedzają głównie mężczyźni. W drugich - nazywanych aile çay bahçeleri (rodzinne ogródki herbaciane) i zlokalizowanych często w pobliżu parków i miejsc wypoczynku spotykają się całe rodziny i kobiety z dziećmi. Herbata po turecku z kardamonem
Jak już się skusisz na czajnik elektryczny, to polecam firmę Arcelik. Sama mam poniższy egzemplarz, zakupiony kilka lat temu w Safranbolu:
OdpowiedzUsuńhttps://www.hepsiburada.com/arcelik-k-3282-im-cay-makinesi-p-MTARK3282IM
Dzięki serdeczne. Właśnie się nad nim zastanawiam :)
Usuń