Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy
Prosty przepis na aromatyczną nalewkę.
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy przepis, który urzeka smakiem i aromatem korzennych przypraw. Pigwówka jest równie pyszna, jak świąteczny likier z pieczonych jabłek, który też ma w swoim składzie pigwę. Chociaż pigwówka - domowa nalewka z pigwy będzie gotowa najwcześniej na Boże Narodzenia, warto poczekać. Jest najlepszym lekarstwem na przeziębienie i wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory. Nalewki, w tym domowa nalewka z pigwy były w dawnych czasach traktowane jako lekarstwa na wiele dolegliwości, m.in na przeziębienie i grypę, problemy żołądkowe czy anemię. Doceniano też właściwości pigwy.
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub 1,5 kg pigwowca,
- 500 - 600 g cukru białego lub brązowego w przypadku pigwy lub 1 kg cukru, jeśli mamy owoce pigwowca.
- 1-2 dojrzałe aromatyczne jabłka (np. Golden Delicious, Malinówka, Szampion)
- 2 laski wanilii przekrojone wzdłuż
- 2-3 goździki
- 2 laski cynamonu
- 1 litr spirytusu i 250 ml wody albo pół litra wódki 40% i pół litra spirytusu 95%
- opcjonalnie skórka z pomarańczy oczyszczona z albedo
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy przepis
Owoce pigwy i jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda
nasienne. Następnie kroimy je na małe kawałki, zasypujemy cukrem i wlewamy
około 100 - 150 ml alkoholu, aby nie sfermentowały. Słój zakręcamy i
odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne chłodne miejsce, aby pigwa puściła sok. Co
dwa - trzy dni potrząsamy słojem, żeby cukier się rozpuścił.
Po dwóch tygodniach dodajemy wodę i spirytus lub wódkę wymieszaną ze
spirytusem oraz przyprawy. Teraz słój odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce
na kolejne 3 miesiące, a jeśli wystarczy Wam cierpliwości to na pół roku. W
czasie dojrzewania owoce pigwy mocno ściemnieją, przybierając brązowy kolor, a
pigwówka nabierz pięknej bursztynowej barwy.
Po okresie dojrzewania pigwówkę przecedzamy przez sitko, filtrujemy przez gazę
lub filtr do kawy i rozlewamy do butelek. Do każdej butelki możemy dodać po
jednym goździku, kawałeczku kory cynamonowej i małym kawałku laski wanilii.
Pozostałe po nalewce owoce zasypujemy ponownie cukrem i czekamy aż puszczą
sok. W ten sposób otrzymamy doskonały syrop na przeziębienie. Owoce z nalewki
można też podsmażyć z dodatkiem cukru i zrobić z nich pyszną, bardzo
aromatyczną konfiturę.
Pigwówka jest świetnym dodatkiem do herbaty.
Domowa nalewka z pigwy właściwości zdrowotne
Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy, słodko-kwaskowa, o pięknej bursztynowej barwie i korzennym aromacie zasługuje na szczególną uwagę ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.Wzmacnia organizm w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, chroni przed infekcjami, działa przeciwgorączkowo, łagodzi stany zapalne i obrzęki oraz skutecznie oczyszcza jelita. Podobnie jak orzechówka - nalewka na zielonych orzechach, pomaga na problemy żołądkowe i zgagę.
Domowa nalewka z owoców pigwy nie jest tak kwaśna jak nalewki z pigwowca. Znacznie delikatniejsza w smaku, bardzo aromatyczna smakuje obłędnie. Nie może jej zabraknąć w waszej spiżarni. Można ją przygotować na wódce lub spirytusie, osłodzić cukrem lub miodem.
Przepisy na nalewkę z pigwy lub pigwowca mają niestety jedną wspólną cechę - długi czas oczekiwania na degustację.
Czym się różni pigwa od pigwowca
Pigwa i pigwowiec są często mylone ze sobą, choć to zupełnie różne rośliny. Ich owoce określane są zazwyczaj tą samą nazwą - pigwa.Pigwa pospolita to drzewo o wysokości zaledwie kilku metrów i listkach podobnych do liści jabłoni. Owoce pigwy są duże, przypominające kształtem jabłka lub gruszki. Dojrzałe mają piękny żółty kolor i mogą osiągać wagę nawet 1 kg. Surowe owoce pigwy są dość kwaśne i nie należą do najsmaczniejszych, za to po ugotowaniu smakują wybornie. Pigwa zawiera dużą ilość pektyn, dlatego świetnie nadaje się na galaretki.
Pigwowiec jest krzewem dorastającym do około 1,5 m wysokości, o bardzo kwaśnych owocach, niewiele większych od orzecha włoskiego. Owoce pigwowca, po pokrojeniu w plasterki i ususzeniu można dodawać do herbaty zamiast cytryny.
Z owoców pigwy i pigwowca można przygotować kompoty, nalewki, dżemy, konfitury, syropy i galaretki oraz dodawać do ciast i delikatnych mięs. Nie nadają się natomiast do jedzenia na surowo.
Na zdjęciu powyżej pigwowiec.
Udostępni przepis na domową nalewkę z pigwy
Jeśli spodobał ci się przepis na domową nalewkę z pigwy, to będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis w mediach społecznościowych. Nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych