Szybki obiad z piersi kurczaka
Szybki obiad z piersi kurczaka
obiad z kurczaka w 30 minut
Szybki obiad z piersi kurczaka przepis, który pozwala w niespełna pół godziny przygotować gorący i smaczny posiłek dla wszystkich domowników, to specjalność Pawła. Podobnie jak kurczak w sosie słodko kwaśnym czyli jego sztandarowe danie.. I muszę się przyznać, że jeśli chodzi o obiad z kurczaka to w tej dziedzinie mój mąż jest prawdziwym mistrzem. Soczysty filet z kurczaka, do tego podgotowane i zgrillowane ziemniaki i warzywa, które akurat były w lodówce - po prostu pyszny, błyskawiczny obiad. Pieczone piersi z kurczaka przygotowane wg tego przepisu można podawać nawet małym dzieciom. Bardzo lubię takie proste i sycące obiady, oszczędzają czas, którego zawsze mi brakuje, ale jeszcze bardziej lubię kiedy te obiady robi mój mąż.
Szybki obiad z piersi kurczaka - Cztery FajeryPieczony filet z kurczaka nawet na drugi dzień smakuje wyśmienicie. Jeśli wszystkiego nie zjemy, wykorzystuję upieczoną pierś z kurczaka na wiele sposobów - kroję na kanapki, dodaję do zupy pomidorowej albo japońskiej zupy ramen. Z pieczonego filetu z kurczaka robię też pyszne sałatki np. taką jak sałatka z kurczakiem i jabłkiem albo podgrzewam mięso i podaję z sosem pomidorowym
Prosty obiad z kurczaka może zrobić każdy, ale żeby kurczak był soczysty trzeba go często podlewać albo wykorzystać pewien trik, który opisuję poniżej.
Szybki obiad z piersi kurczaka - składniki
proporcje dla 3 osób- 2 nieduże, w miarę równej wielkości filety z piersi kurczaka
Marynata do kurczaka - składniki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki granulowanego czosnku lub do smaku
- pół łyżeczki majeranku
- opcjonalnie pół łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Marynata do kurczaka - przepis
Olej, sok z cytryny i pozostałe składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszam. Marynatę do kurczaka wcieram w mięso i odstawiam filety do lodówki, najlepiej na całą noc, a minimum na godzinę.Szybki obiad z piersi kurczaka - przepis
Jeśli mam czas (a najczęściej go nie mam), to filety wyjmuję z lodówki na godzinę przed smażeniem.Suchą patelnię - zwykłą, grillową lub od szybkowaru bardzo mocno rozgrzewam. W przypadku patelni ze stali nierdzewnej sprawdzam to w ten sposób, że pryskam na nią wodą. Jeśli kropelki wody zaczynają "tańczyć" po patelni, to znaczy, że temperatura jest już odpowiednia.
Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucam wyjęte z marynaty filety. Mięso zaczyna donośnie skwierczeć i jest to naturalne przy tak wysokiej temperaturze smażenia. Zmniejszam odrobinę, ale dosłownie odrobinkę, ogień i smażę około 4 minut z jednej strony i tyle samo z drugiej. Jeśli filety są bardzo grube do wydłużam czas pieczenia do 5-6 minut na każdą stronę.
Po tym czasie w połowie grubości filetu pojawi się jaśniejsza obwódka - to niedosmażony jeszcze fragment piersi kurczaka.
Przykrywam patelnię pokrywką. Jeśli używam patelni od szybkowaru to zamykam pokrywę, tak jak w przypadku gotowania. Wyłączam płomień i pozostawiam na około 6-7 minut, aby mięso się samo dosmażyło. Kiedy z patelni przestaną się wydobywać odgłosy skwierczenia, pierś z kurczaka jest gotowa.
Szybki obiad z piersi kurczaka
Uwielbiam takie szybkie obiady potrafią uratować życie jak coś nieplanowanego nam wyskoczy ;)
OdpowiedzUsuńDobrze o tym wiem, zwłaszcza jak człowiek wraca do domu zmęczony, głodny i zły :)
Usuń