Ciasteczka maślane z konfiturą
Ciasteczka maślane z konfiturą
- do przygotowania z dziećmi
Ciasteczka maślane z konfiturą - proste i pyszne, sprawdzą się na każdą okazję. I bez okazji też. To mój najlepszy przepis na kruche ciastka maślane. Piekę je zawsze, kiedy mamy mieć gości i na każde święta. Są naprawdę rewelacyjne i świetnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty, a dzieci je wprost uwielbiają.
Wczoraj upiekłam ciasteczka maślane z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie zapomnianej i niedocenianej, choć bardzo smacznej i bogatej w cenne dla zdrowia flawonoidy, minerały i witaminy (A, B1, B2, C). Morwa czarna nadal jest popularna w Pakistanie, Iranie, Turcji, Syrii i Armenii. Jej owoce - bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż owoce morwy białej. Konfitura i dżem z czarnej morwy doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów i deserów, natomiast melasa z białej morwy jest idealna do pierników.
Ciasteczka maślane z konfiturą - przepis Cztery Fajery
Ciasteczka maślane z konfiturą - składniki
- 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450)
- 250 g masła
- 100 g drobnego cukru białego lub brązowego,
- 2 duże żółtka.
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego
- 2 duże białka
- 110-120 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- konfitura z czarnej morwy
Ciasteczka maślane z konfiturą - przepis
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki.Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Przygotowanie bezy
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy pianą będzie już dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Przygotowanie ciastek
Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w środek konfiturę z czarnej morwy (można ją kupić m.in. w TureckiSklep.pl )
Piec w temperaturze 160-170 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 20-30 minut.
Smacznego
Ciasteczka maślane z konfiturą
Bardzo smaczne! Faktycznie, morwa bardzo rzadko używana jest we wszelakich przepisach. A szkoda, bo dobra i zdrowa.
OdpowiedzUsuńKonfiturę z czarnej morwy trudno tez znaleźć w sklepach, ja kupuję w tureckisklep.pl
UsuńBardzo pysznie wyglądają te Twoje ciasteczka. Zainteresowałaś mnie tymi konfiturami. Lecę do poleconego przez Ciebie sklepu!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem warto, konfitura jest pyszna :)
UsuńI to są ciasteczka! Zapisuje! Już nie mogę się doczekać świat i pichcenia w kuchni z dziećmi ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńNa blogu jest też całkiem pokaźna ilość przepisów, które mozesz przygotować z dziećmi
UsuńUrocze :) uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy kruche ciasteczka
UsuńPiękne ciasteczka, uwielbiam takie domowe maślane a do tego jeszcze ta konfitura, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie dziękuję, są wyjątkowo smaczne
UsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńI do tego z konfiturą z morwy. Bardzo ja lubię i nawet ostatnio zamówiłam.
JEst pyszna, wcale się nie dziwię, że zamówiłaś :)
UsuńUwielbiam tego typu ciasteczka. Pycha !
OdpowiedzUsuńI bardzo szybko i prosto się je robi :)
UsuńCzy można tego ciasta użyć jako ciastka maślane z maszynki bez konfitury i bezy?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam robić ciastek z maszynki z tego ciasta.
Usuń