Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi
- miękkie, elastyczne i bardzo smaczne
Ciasto na pierogi - najlepszy przepis, wielokrotnie sprawdzony. Na tym przepisie nigdy się nie zawiodłam, pomimo że robiłam pierogi z mąki pszennej różnych typów i od różnych producentów. Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi z olejem i jajkiem jest wyjątkowo smaczne i zarazem proste do zrobienia. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji mąki i wody wyjątkowo dobrze się zagniata - można je zrobić ręcznie, mikserem lub w automacie do chleba.
Ciasto pierogowe zaparzane z tego przepisu przygotowuję także wtedy, kiedy robię samosy - pierożki indyjskie, które później smażymy.
Ciasto na pierogi - przepis podstawowy
Ciasto na pierogi - składniki
proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów- 500 g mąki pszennej lub tortowej
- 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów)
- 4 łyżki oleju lub 50 g miękkiego masła
- 1 jajko rozbełtane
- pół łyżeczki soli
Ciasto na pierogi - przepis
Mąkę zalać wrzącą wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie dodać jajko i olej, ponownie rozmieszać, a następnie zagnieść ręcznie elastyczne, gładkie ciasto lub przełożyć do automatu do chleba albo miksera. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na pół godziny, żeby ciasto pierogowe odpoczęło.Ciasto na pierogi podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu.
Wyciąć kółka, nałożyć farsz i ulepione pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody.
Gotować 4-5 minut od wypłynięcia.
Zamrażanie pierogów
Nadmiar surowych pierogów można zamrozić - w tym celu lekko przetrzeć mąką dużą deskę do krojenia, rozłożyć na niej surowe pierogi, tak aby nie stykały się ze sobą. Włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika. Zamrożone pierogi przełożyć do foliowych woreczków lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.Ciasto na pierogi
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych