Konfitura z pigwy
Konfitura z pigwy
Przepis na turecki dżem pigwowy.
Konfitura z pigwy z dodatkiem gruszek smakuje obłędnie. W ten sam sposób robię konfiturę z pigwowca. Bardzo aromatyczna, z wyraźną miodową nutą pasuje do kanapek, deserów i jako dodatek do deski serów. Konfiturą z pigwy można przekładać ciasta i stosować ją jako nadzienie do słodkich wypieków. Jest przy tym bardzo prosta do zrobienia, a dzieci wprost uwielbiają naleśniki z konfiturą z pigwy. Bardzo smaczne są też galaretka z pigwy oraz nalewka z pigwy , więc zależało mi, żeby przygotować w tym roku duży zapas przetworów z pigwy na zimę. Kilka razy udało mi się upolować owoce pigwy w Lidlu. Przygotowuję więc po kilka, czasami kilkanaście słoiczków z każdego rodzaju.
Przepis na konfiturę z pigwy nawiązuje do tradycyjnych tureckich receptur na dżem z pigwy czyli ayva reçeli. Z tureckich przepisów zaczerpnęłam pomysł na to, żeby dodać goździki i cynamon. I był to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Zresztą nie ma się co dziwić - Turcja zajmuje pierwsze miejsce na świecie w produkcji pigwy. Dodatek gruszek to już mój autorski patent.
Konfitura z pigwy
- 1,5 kg pigwy lub pigwowca
- od 700 do 900 g cukru, w zależności od tego jak słodkie przetwory z pigwy lubicie, do pigwowca zazwyczaj dodaję 1 kg cukru
- 1 laska cynamonu, około 5 cm długości
- 3-6 goździków
- sok z jednej pomarańczy lub cytryny
- pół szklanki wody
- opcjonalnie 700 g gruszek
Konfitura z pigwy przepis
Pigwę i gruszki dokładnie umyłam, starłam meszek, który pokrywa pigwę, pokroiłam owoce na ćwiartki i usunęłam gniazda nasienne. Oczyszczoną pigwę pokroiłam na małe kawałki i wrzuciłam do płaskiego rondla z grubym dnem.Dodałam cukier, sok z pomarańczy, wodę, cynamon i goździki. Gotowałam na niewielkim ogniu około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodałam pokrojone na malutkie kawałeczki gruszki i gotowałam do chwili kiedy konfitura nabrała odpowiedniej konsystencji, a owoce zrobiły się szkliste. Zajęło to kolejne 50 minut, ale ten czas może się różnić w zależności od tego, jak gęste konfitury lubicie. Pod koniec smażenia trzeba konfiturę dość często mieszać, aby się nie przypaliła. W czasie gotowania konfitura pigwowa nabrała pięknej bursztynowej barwy. Im dłużej będziecie smażyć konfiturę, tym ciemniejszy będzie miała kolor.
Przed przełożeniem do słoików wyjęłam goździki i cynamon. Gorącą konfiturę przełożyłam do czystych, wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem.
Konfitura z pigwy
Pigwy nie zdobędę w USA, jest wszystko z całego świata, ale o pigwie nie słyszeli:) To nic, buszuję od dawna po Twoim blogu i czerpię garściami. Może to dobry powód żeby przy okazji podziękować za niezwykłe mieszanki przypraw, uwielbiam tandoori.
OdpowiedzUsuńJa niestety w tym roku zepsułam - chciałam zrobić marmoladę, a ta pigwa wyszła....taka sobie. Może za rok- mamy pigwowiec w ogrodzie, zwykle zbieramy po kilka skrzynek pigwy, zatem trzeba to przetwarzać.
OdpowiedzUsuńRobiłem ostatnio konfiturę i przyznaję, że wydawało mi się to zadanie prostsze. Nie byłbym w stanie prowadzić bloga kulinarnego. :)
OdpowiedzUsuńPolecę przepis mamie, lubi robić przetwory.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis. Zapisuje sobie go w notatniku google keep i będę miał przy sobie listę :-)
OdpowiedzUsuńTaki dżem to skarbinica witamin. U mnie robi się z laską wanilii i cytryną
OdpowiedzUsuń