Krem orzechowo daktylowy
Krem orzechowo daktylowy
- domowa nutella orzechowo-daktylowa
Krem orzechowo daktylowy - przepis na zdrową wersję smarowidła do chleba czy naleśników jest banalnie prosty. W końcu zmiksowanie na gładką pastę wszystkich składników, to nie jest jakaś wielki problem. Ważny jest natomiast dobór dobrej jakości produktów - zwłaszcza słodkich, dojrzałych daktyli i kakao.
Krem orzechowo-daktylowy z tego przepisu nie zawiera cukru ani czekolady. Śmiało można powiedzieć, że to dietetyczna nutella.
Domowa nutella orzechowo-daktylowa opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku.
Krem orzechowo-daktylowy uwielbiają dzieci, a przy okazji zapewnicie swoim pociechom porcję naprawdę zdrowej energii oraz witamin (A, C, K i z grupy B), minerałów (potas, żelazo, fosfor, magnez, cynk, wapń) i błonnika.
Krem orzechowo daktylowy skład
- 100 g orzechów laskowych - waga po otarciu ze skórek
- 100 g daktyli bez pestek
- woda w której moczyły się daktyle (można zastąpić mlekiem roślinnym lub krowim)
- 2 lub 3 łyżki dobrej jakości kakao
- opcjonalnie duża szczypta cynamonu
- duża szczypta soli
Krem orzechowo daktylowy przepis
Dzień wcześniej daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na całą noc.Następnego dnia piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Uprażone orzechy wysypać na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać o siebie, aby pozbyć się skórek. Nie wszystkie uda się w ten sposób wyeliminować, niewielka ilość może pozostać na orzechach, jednak im mniej skórek zostanie tym smaczniejszy będzie krem. Oczyszczone ze skórek orzechy wsypać do blendera (najlepiej sprawdzi się blender ręczny) i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Zajmie to około 2 do 5 minut w zależności od mocy blendera. W razie potrzeby zeskrobywać osadzającą się na ściankach masę orzechową.
Daktyle odsączyć na sicie (wodę zachować). Daktyle, kakao i szczyptę soli dodać do orzechów i miksować na najwyższych obrotach blendera do chwili uzyskania gładkiej pasty. W razie potrzeby dodawać stopniowo wodę w której moczyły się daktyle, aż krem będzie miał pożądaną przez nas konsystencję.
Przygotowany krem przełożyć do czystego słoika i odstawić do lodówki.W ciągu kilku godzin krem zgęstnieje.
Krem orzechowo daktylowy
Bardzo lubię taki domowy krem czekoladowy ! Muszę zrobić taką wersję z daktylami :)
OdpowiedzUsuńPolecam - jest świetna :)
UsuńTakie pomysły uwielbiamy! :) Z jednej strony to zdrowsza alternatywa dla zwykłych słodyczy, z drugiej jednak daje mnóstwo przyjemności, a przecież właśnie jesienią przydaje nam się wszystko to, co poprawia nasz nastrój! :)
OdpowiedzUsuńMoże w takim razie uda się zorganizować warsztaty z czekoladą w roli głównej ?
Usuń