Mus czekoladowy bez jajek
Mus czekoladowy bez jajek
Najlepszy przepis na mus czekoladowy
Mus czekoladowy bez jajek najlepszy przepis na mus czekoladowy Mus czekoladowy bez jajek, ale za to z dyskretnym aromatem kawy i migdałów to nasz ulubiony deser na weekend i tzw. specjalne okazje. Super łatwy do przygotowania i tak pyszny, że nikt nie potrafi mu się oprzeć. W wersji dla dzieci pomijam alkohol i kawę, ale dekoruję mus czekoladowy konfiturami lub świeżymi owocami. Najczęściej są to maliny lub borówki, a w sezonie także czereśnie. Najlepszy przepis na mus czekoladowy jest również jednym z najprostszych. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, żeby przygotować szybki deser czekoladowy dla starszych i młodszych łasuchów.
Mus czekoladowy bez jajek - przepis Cztery Fajery
Mus czekoladowy bez jajek - składniki
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 180 g ciemnej czekolady 60-70% kakao
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki zimnego, mocnego espresso
- 2 łyżki likieru Amaretto albo ciemnego rumu, brandy, wiśniówki, a nawet zwykłej wódki
- opcjonalnie 25 g migdałów lub orzechów laskowych
Do dekoracji
- wiórki z czekolady lub dobrej jakości kakao do dekoracji
- płatki migdałów lub pokruszone orzechy
Mus czekoladowy bez jajek - przepis
Uwaga: Jeżeli zamierzacie dodać do musu migdały, to najpierw trzeba je przez kilka minut namoczyć we wrzątku, później obrać ze skórki. Orzechy lub obrane migdały prażę przez kilka minut na suchej patelni, a następnie mielę, najdrobniej jak to możliwe.Czekoladę siekam na malutkie kawałki. Śmietanę bardzo mocno podgrzewam, doprowadzając niemal wrzenia i zdejmuję z palnika. Do bardzo gorącej śmietany dodaję posiekaną czekoladę i cukier puder. Mieszam, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę śmietankowo - czekoladową odstawiam do całkowitego wystudzenia i wstawiam na około godzinę do lodówki.
Do schłodzonej masy dodaję zimne espresso i alkohol. Ubijam na sztywną pianę, dodaję posiekane migdały lub orzechy i delikatnie mieszam.
Przekładam mus do pucharków i ponownie wkładam do lodówki. Przed podaniem oprószam kakao i dekoruję płatkami migdałów.
Ps.
Przepis na mus czekoladowy bez jajek powstał dzięki inspiracji książką Beauty Food 85 przepisów dla zdrowia i urody. Autorka - Maria Ahlgren - podała w niej przepis na mus mocca z orzechami nerkowca i śmietanką kokosową. Nie miałam jednak wystarczającej ilości orzechów nerkowca, więc zrobiłam dwa warianty - ten z książki i mój z powyższego przepisu. Oba były pyszne.
Mus czekoladowy bez jajek
Przyznam, że rzeczywiście wygląda pysznie. A ja kocham czekoladę, to jedyna moja słodyczowa słabość :) Mam pytanie, jest możliwość zrobienia tego bez alkoholu, czy jest konieczny?
OdpowiedzUsuńTakże uwielbiam czekoladę w każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy :)
UsuńMożna zrobić bez alkoholu, nie będzie to miało wpływu na konsystencję
Nie dziwię się, że był pyszny, bo wygląda tak właśnie. Ach teraz czekolada potrafi zdziałać cuda☺️
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zniknął istotnie w tempie błyskawicznym
UsuńSmacznie brzmi i wygląda, kocham czekoladę więc coś idealnego dla mnie 😀
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci smakował, jak tylko wypróbujesz ten przepis
UsuńWygląda pięknie i co ważne wydaje się łatwy, a dla mnie to istotne. Ostatnio jakoś więcej ochoty w domu mamy na słodkości, a ja wychodzę z założenia, że lepiej zrobić niż kupić nie wiadomo co. Inna sprawa, że jestem bardzo niedoświadczona i takie eleganckie cuda rzadko kiedy chcą ze mną współpracować :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo prosty przepis, nie powinien sprawić Ci kłopotu. Doświadczenie przyjdzie z czasem - nikt nie rodzi się bagnety w wiedzę i umiejętności.
UsuńCzekoladę lubię właśnie o tej porze roku. A krem czekoladowy, czy mus zawsze bez jajek, więc wydaje mi się to normalne. Koniecznie z alkoholem!
OdpowiedzUsuńMy oboje uwielbiamy czekoladę o każdej porze roku.
UsuńPs. Wiele przepisów na krem czekoladowy zawiera jajka, dlatego zaznaczyłam to w tytule
Dziś to i ja bym taki mus zjadła :) takie parcie na słodkie aż mnie trzęsie... A potem dziwie się mojemu dziecku że wyjada wszystko co znajdzie, :) miś wygląda bardzo apetyczne...
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWygląda bardzo pysznie :D A że teraz cały czas próbuję różnych rzeczy w kuchni, spróbuję i tego :D
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci smakował :)
UsuńUwielbiam czekoladę. To moja wielka słabość. Mus prezentuje się cudownie. A teraz mam wytłumaczenie...długie jesienne wieczory. Zrobię i zjem z apetytem!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis Ci się spodobał
Usuń