Prosty przepis na paszteciki
Prosty przepis na paszteciki
- paszteciki drożdżowe z mięsem
Prosty przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu, najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło.
Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Są przy tym wyjątkowo łatwe do zrobienia i bardzo smaczne, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza pod tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne
Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży, ale to bardzo proste. Przeczytajcie jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży
Poniżej podaję dwa przepisy - jeden oryginalny zawarty w książce i drugi, w którym zmodyfikowałam nieco nadzienie do pasztecików.
Prosty przepis na paszteciki - Cztery Fajery
Prosty przepis na paszteciki - składniki
Ciasto drożdżowe na paszteciki- 250 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 300 g upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo mięso z rosołu
- 1-2 łyżki bulionu mięsnego
- pół szklanki wody
- czerstwa bułka (np. kajzerka)
- cebula
- 2 łyżki tłuszczu
- pieprz, papryka, curry i sól do smaku
- 1/2 jajka
- tłuszcz do formy
- mąka do podsypania
Prosty przepis na paszteciki
Przygotuj ciasto:Z mleka, drożdży i cukru zrób rozczyn.. Odstaw na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj margarynę i posiekaj. Wlej rozczyn, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.
Przygotuj nadzienie:
Zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki bulionu mięsnego. Dodaj przyprawy do smaku.Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Pokrój na kwadraty o boku 10 cm lub prostokąty o wymiarach 8x10 cm. Pośrodku każdego kawałka ułóż trochę nadzienia. Kwadratowe kawałki złóż na pół zlepiając brzegi, a prostokątne zwijaj w rulony. Pokrój je poprzecznie na kawałki długo sci 4 cm Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Paszteciki z pikantnym nadzieniem - składniki
wg mojej modyfikacjiCiasto - przygotowałam wg przepisu powyżej
- 450 g mięsa z rosołu (wołowina, drób)
- 2-3 łyżki rosołu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- pieprz, chili i sól do smaku
- 1/2 jajka
- tłuszcz do formy
- mąka do podsypania
Przygotuj ciasto tak, jak podałam powyżej.
Przygotuj nadzienie:
Zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 2-3 łyżki bulionu rosołu. Dodaj przyprawy do smaku.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Pokrój na niewielkie trójkąty. Bliżej podstawy trójkąta ułóż trochę nadzienia, uważając aby nie zabrudzić farszem brzegów i zroluj. Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20- 25 minut lub do zrumienienia.
Prosty przepis na paszteciki
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych