Ramen z wieprzowiną - prosty przepis
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis
na kultową japońską zupę
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis na japoński rosół, który uzależnia od pierwszego kęsa. Ramen z wolno pieczoną wieprzowiną jest aromatyczny, smaki doskonale się ze sobą łączą, a zupa stanowi kompletny, bardzo pożywny posiłek. To świetna zupa na wszelkiego typu uroczystości, ponieważ większość składników można przygotować dzień wcześniej.
Zupa ramen nie musi być ani bardzo droga, ani bardzo skompilowana. Musi być natomiast smaczna.
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis Cztery Fajery
Przepis na ramen z wieprzowiną jest dość długi, ale starałam się opisać wszystko jak najdokładniej. Bulion i pieczoną wieprzowinę przygotowuję dzień wcześniej, bo choć nie wymagają pilnowania, to jednak gotują się i pieką dość długo. Mój dotychczasowy rekord gotowania bulionu to... 42 godziny, ale korzystałam z wolnowaru. Ponadto mięso po upieczeniu powinno jeszcze poleżeć w zalewie.
Ramen z wieprzowiną - składniki
Bulion z kurczaka
- przygotowuję dzień wcześniej- pół kurczaka lub kury - około 80-90 dag
- 3 litry wody
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula mocno przypieczona nad ogniem
- około 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i przypieczony nad ogniem
- 3-4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
- opcjonalnie 5-6 suszonych grzybów shitake
- 6 łyżek sosu sojowego
Wolno pieczona wieprzowina
- przygotowuję dzień wcześniej- 50 dag boczku lub karkówki
- 2-3 cebule dymki w całości, ale jeśli akurat nie macie to możecie je zastąpić porem
- 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki sake, ale można ją zastąpić wytrawnym cherry, a w ostateczności czystą wódką
- pół szklanki sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki cukru
Ramen z wieprzowiną - dodatki
- makaron pszenny ramen
- upieczony boczek lub karkówka
- po 1 jajku ugotowanym na miękko do każdej porcji
- 150 g pędów bambusa (pół słoiczka)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- kiełki fasoli
- drobno posiekana cebula dymka
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis
Bulion z kurczaka
Kurczaka, pokrojone na duże kawałki marchewki, czosnek, przypieczoną cebulę i imbir wkładam do zimnej wody i gotuję na małym ogniu około 5-6 godzin, w trakcie gotowania usuwam szumowiny, jeśli się pojawią. Mięso powinno być cały czas zakryte wodą, której w razie potrzeby dolewam.Najczęściej gotuję bulion dzień wcześniej, żeby następnego dnia wystarczyło go tylko podgrzać. Jeśli macie wolnowar to możecie wstawić bulion na 12-16 godzin na opcji low. Po zakończeniu gotowania powinniśmy mieć około 2,5 litra bulionu, który doprawiamy sosem sojowym.
Wolno pieczona wieprzowina
Przy tak małych ilościach boczku lub karkówki, dość trudno zrobić z nich zgrabną roladę, dlatego najczęściej przygotowuję od razu większe porcje. Część zamrażam do następnego ramenu, a część po prostu zjadamy z chlebem. W przypadku boczku możecie go pokroić na mniej więcej równe kawałki. Powinny być takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się do miseczki z ramenem. U mnie to zazwyczaj około 5x7cm W przypadku karkówki, najlepiej obwiązać ją dokładnie sznurkiem.Najpierw w naczyniu żaroodpornym przygotuję zalewę mieszając ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem oleju i pozostawiam na godzinę. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni.
Na patelni rozgrzewam olej, na rozgrzany tłuszcz wkładam karkówkę lub kawałki boczku skórką do dołu i obsmażam ze wszystkich stron, aż się mocno zrumienią. Zajmuje to około 10 do 15 minut.
Obsmażone mięso przekładam do naczynia z zalewą (boczek kładziemy skórką do dołu), która powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości mięsa.
Nakładam pokrywkę albo przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam na najniższą półkę piekarnika. Zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę około 4 godzin. W połowie pieczenia przewracam mięso na drugą stronę. Po upieczeniu pozostawiam w zalewie do ostygnięcia i odstawiam na noc do lodówki.
Ramen z wieprzowiną
Pędy bambusa mieszam z sosem sojowym octem ryżowym i 4 łyżkami zalewy w której piekłam mięso.Bulion podgrzewam na niewielkim ogniu. Wieprzowinę kroję w dość grube plasterki i podgrzewam w piekarniku lub podsmażam na patelni. W drugim garnku gotuję osoloną wodę na makaron. Makaron ramen gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miseczek nalewam gorący bulion, dodaję ugotowany makaron, przekrojone na pół jajka, osączone z zalewy pędy bambusa i plastry wieprzowiny. Całość posypuję kiełkami i grubo posiekaną dymką.
Ps. Tym razem przesadziłam z gotowaniem jajek i zamiast na miękko, są na twardo
O tym, że ramen jest łatwym i niedrogim daniem najlepiej świadczy fakt, że pierwotnie był w Japonii sprzedawany jako typowe uliczne jedzenie. Pszenny makaron w bulionie, często z dodatkiem mięsa można było kupić w małych sklepikach chińskich imigrantów lub w licznych barach za przysłowiowe grosze. Dziś ramen z wieprzowiną jest znany na całym świecie i ma tysiące różnych wersji, a wiele inspiracja na tę pyszną japońską zupę można znaleźć w książce Ramen - zupa szczęścia i miłości
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych