Szybka zupa z soczewicy
Szybka zupa z soczewicy
- obiad w 30 minut dla dzieci i dorosłych
Szybka zupa z soczewicy, prosta do przygotowania jest tak pożywna, że nie wymaga nawet dodatku mięsa, ale z mięsem z rosołu to już mistrzostwo świata. To kompletny, pełnowartościowy obiad dla dzieci i dorosłych. Z pewnością nie będziecie po nim głodni. Jest równie smaczna jak zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym którą bardzo lubimy.
Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami i kurczakiem przygotował Karol Okrasa. Z braku
czasu przepis nieco zmodyfikowałam i zastąpiłam suszoną soczewicę,
soczewicą z puszki. Po prostu byliśmy głodni i szkoda mi było czasu na
gotowanie soczewicy. W ten sposób, po 30 minutach mieliśmy na stole
gorący, pożywny i bardzo smaczny obiad.
Szybka zupa z soczewicy
dla 3-4 osób- 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g) lub 200 g suchej soczewicy
- 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego lub warzywnego
- ewentualnie 2 filety z piersi kurczaka lub mięso, które zostało z rosołu
- 2 marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów czerwonych lub żółtych (400g) lub passaty pomidorowej (około 750 ml)
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru, ale można go zastąpić dodając pół łyżeczki suszonego mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki lub mielonego chili
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki lub kolendry
- opcjonalnie kleks z jogurtu albo śmietany
Szybka zupa z soczewicy przepis
1. Cebule i czosnek pokroiłam w drobną kostkę, marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach, a imbir drobniutko posiekałam.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, dodałam cebulę i smażyłam około 4 minut, aż zrobiła się szklista. Dodałam posiekany czosnek i starty imbir i smażyłam około 40 sekund, mieszając, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał gorzkiego smaku. Doprawiłam mieloną papryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
3. Wlałam bulion, dodałam soczewicę i doprowadziłam do wrzenia, po czym zmniejszyłam płomień, dodałam pomidory i gotowałam około 20 minut. Po ugotowaniu zmiksowałam zupę na krem, ale nie jest to konieczne.
4. Mięso z rosołu pokroiłam na cienkie paski i podsmażyłam na patelni. Przed podaniem dodałam do zupy. Jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz w diecie, to możesz pominąć podsmażanie mięsa z rosołu.
Zupa z soczewicy z wolnowaru
1. Cebulę, imbir i czosnek drobno posiekaj, marchewkę pokrój w małą kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż około 4 minut, aż zrobi się szklista. Dodaj posiekany czosnek i imbir i smaż około 40 sekund, mieszając, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał gorzkiego smaku. Dopraw mieloną papryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
3. Przełóż wszystko do misy wolnowaru. Wlej bulion, dodaj soczewicę i pomidory. Utaw czas wolnowarzenia (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- opcja low 8-10 godzin
- opcja High 4-6 godzin
4. Po ugotowaniu zmiksuj zupę na krem, ale nie jest to konieczne.
5. Mięso z rosołu lub filety pokrój na cienkie paski i mocno podsmaż na patelni. Przed podaniem dodaj do zupy. Możesz pominąć podsmażanie mięsa z rosołu, jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz w diecie.
Lubie szybkie zupy, choć tutaj wydaje mi się nieco bardziej skomplikowana i czasochłonna niż jest opisane. Może to tylko takie wrażenie, w końcu zupa najlepsza "po rosole" niż "po wodzie" :D
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie tej zupy zajmuje mi dokładnie 30 minut z zegarkiem w ręku. Smażenie przypraw - czyli przygotowanie tzw. tadki zajmuje około 15 minut, choć pozornie wygląda to dość skomplikowane
UsuńZapisuję sobie ten przepis, naprawdę wygląda na prosty i szybki :-) Sprawdzę też ten drugi podlinkowany we wstępie. Nie wpadłabym na pomysł połączenia mleczka kokosowego (które uwielbiam!) z soczewicą.
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe i soczewica to częste i bardzo smaczne połączenie w kuchni indyjskiej :)
UsuńDzięki za inspiracje :D
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :)
UsuńIdealna zupa na jesień. Dzisiaj gotowałam podobną. Jest naprawdę smaczna.
OdpowiedzUsuńZgadza się to świetna propozycja na chłodniejsze dni
UsuńZ chęcią skorzystam z przepisu! Zupka jako forma jesiennego obiadu, mniam! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Cieszę się, że przepis ci się spodobał
UsuńO kurde...Ale fajna propozycja 😍 ja się czasem głowię, co zrobić, jak zostanie mi rosół 🤔 a tu proszę...Super 👍
OdpowiedzUsuń