Zupa ramen z kurczakiem
Zupa ramen z kurczakiem
- jak zrobić ramen
Zupa ramen z kurczakiem - przepis na tę japońską zupę, która zyskała światową sławę, jest wbrew pozorom banalnie prosty.
Ramen z kurczakiem to tak naprawdę czysty rosół z kurczaka, makaron i dodatki. I to właśnie te ostatnie nadają zupie jej cudowny, niepowtarzalny smak. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką wypróbujcie też koniecznie przepis na japoński gulasz wołowy
Zupa ramen z kurczakiem - przepis Cztery Fajery
Kiedyś myślałam, że aby zrobić japońską zupę ramen trzeba wydać majątek na składniki, a samo przygotowanie okaże się bardzo trudne. Nic bardziej mylnego. Makaron ramen, udon lub soba są w tej chwili w bardzo przystępnej cenie w wielu marketach. Można je też zrobić samodzielnie.
Samo przygotowanie zupy także okazało się bardzo proste, więc ramen z kurczakiem gotuję dość często. Dużą zaletą zupy ramen jest pewna swoboda w doborze składników, ramen ma po prostu smakować domownikom. Korzystając z przepisów możecie je modyfikować, sama też tak najczęściej robię. Poniższy przepis powstał na bazie książki Ramen - zupa szczęścia i miłości autorstwa Tove Nilsson, ale dostosowałam go do naszych upodobań. Recenzję książki znajdziecie na blogu w zakładce Lifestyle - książki kucharskie (u góry strony)
Zupa ramen z kurczakiem to idealny przepis na gorący pożywny obiad dla całej rodziny. Esencjonalny bulion, makaron, mięso z kurczaka, jajka, zioła i ulubione dodatki będą smakowały każdemu.
Zupa ramen z kurczakiem - składniki
proporcje na 3-4 osobyBulion z kurczaka
- pół kurczaka lub kury - około 80-90 dag
- 3 litry wody
- sól do smaku
Olej z chili
- 250 ml oleju
- opcjonalnie 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki papryki chili w płatkach, najlepsza byłaby koreańska papryka chili gochugaru, jeśli macie do niej dostę, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
Pasta czosnkowa
- 3 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
- 50 g prażonych nasion sezamu
Zupa ramen z kurczakiem - dodatki
- makaron pszenny ramen
- mięso z bulionu podzielone na małe kawałki
- 4 jajka ugotowane na miękko
- 4 łyżeczki uprażonych nasion czarnego sezamu
- cebula dymka
- natka kolendry
- kiełki fasoli
- opcjonalnie grzyby shitake, dodajemy je do bulionu kiedy go podgrzewamy
- sos sojowy do smaku
- olej z chili lub zwykły do podsmażenia kurczaka
Zupa ramen z kurczakiem - przepis
Bulion z kurczaka lub z kury
Mięso wkładam do zimnej wody i gotuję na małym ogniu około 5-6 godzin, usuwając w razie potrzeby szumowiny. Do tego bulionu nie dodaję warzyw i innych przypraw. Powinien mieć wyraźny smak kurczaka. Po ugotowaniu solę do smaku.Najczęściej gotuję bulion dzień wcześniej i wstawiam do lodówki, żeby następnego dnia wystarczyło go tylko podgrzać.
Jeśli macie wolnowar to możecie wstawić bulion na 10-14 godzin na opcji low. Czes dotyczy wolnowarów Crock-Pot.
Olej z chili
Olej i pozostałe składniki podgrzewam na niewielkim ogniu przez około 10 minut nie dopuszczając do wrzenia. Garnek zdejmuję z ognia i odstawiam do ostygnięcia. Całość miksuję, przelewam do czystej butelki i przechowuję w ciemnym chłodnym miejscu. Bez problemu wytrzymuje około pół roku. Olej z chili jest też świetnym dodatkiem do sałatek i dipów.Pasta czosnkowa
Olej (zwykły, nie ten z chili) podgrzewam na średnim ogniu, dodaję drobno posiekany czosnek, zmniejszam płomień i dość często mieszając smażę, aż czosnek mocno się zrumieni. Dodaję ziarna sezamu i całość miksuję.Zupa ramen z kurczakiem
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bulion podgrzewam w rondelku. Kurczaka dzielę na niewielkie kawałki i podgrzewam na oleju z chili. Jajka gotuję na miękko. Sezam podprażam przez około 1 minutę na patelni, zdejmuję z ognia, kiedy zaczyna intensywnie pachnieć. Do każdej miseczki wkładam małą porcję pasty czosnkowej, dodaję 2 łyżki bulionu i dokładnie mieszam. Dodaję porcję makaronu, podsmażone mięso z kurczaka i uzupełniam bulionem. Na koniec wkładam ugotowane i przekrojone na pół jajko, posypuję bardzo obficie natką kolendry, posiekaną dymką i uprażonym sezamem.Co to jest ramen
Zupa ramen czyli azjatycki rosół wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii. Legenda głosi, że ramen dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni około 1660 roku dzięki chińskiemu uczonemu Zhu Shunsui. Bardziej prawdopodobna jest jednak teoria, że ramen spopularyzowali w Japonii pod koniec XIX wieku chińscy imigranci.Ramen to prosta zupa na bulionie mięsnym lub warzywnym. Bogactwo składników i długie powolne gotowanie dają niesamowity efekt. Nie ma jednego, kanonicznego przepisu na ramen, każdy może dodać do tej zupy swoje ulubione dodatki.
Zupa ramen z kurczakiem
Ramen moja miłość 😍Ale nigdy sama nie robiłam 😉Chętnie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńJa pokochałam rameny kilka lat temu. Teraz wypróbowuję przepis z książki Ramen - zupa szczęścia i miłości autorstwa Tove Nilsson. Są świetne, bardzo dokładnie opisane i rewelacyjnie smakują
Usuńmam tez tę ksiązkę robiłam kilka razy a ten przepis polecam na początek bo jest prosty i naprawdę ramen bardzo smaczny ;)
Usuńależ rozpusta tutaj :) uwielbiam ramen, mogę się nim najeść na cały dzień :D i tyle smaku <3
OdpowiedzUsuńTaka rozpusta trwa u nas już kolejny tydzień, kończymy jeść jeden ramen i zaraz zaczynamy gotować bulion na następny :D
UsuńMoże to nie jest mój ulubiony typ zup ale od czasu do czasu można coś innego przyrządzić 😁 gratuluję pomysłu ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja polubiłam rameny odkąd korzystam z wolnowaru, buliony są tak esencjonalne, że mogłabym je pić nawet bez dodatków
UsuńCiągle mam go w planach. Tak pięknie wygląda, że chyba się w końcu skuszę☺️
OdpowiedzUsuńRameny mają ogromną zaletę, można do nich dodawać takie dodatki, jakie odpowiadają domownikom.
UsuńZabieram się za ramen już od dawna, ale ciągle brakowało mi dobrego przepisu, aż do teraz :) dziękuję, skorzystam na pewno!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, zwłaszcza, że przygotowane na potrzeby tego przepisu pasta czosnkowa i olej z chili możesz też wykorzystać do wielu innych potraw.
Usuń