Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa
Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa polano – francuski deser w kształcie pnia drzewa
Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa przepis na ciasto, które wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to w rzeczywistości jest bardzo prosta do zrobienia. Przepis na francuskie ciasto na Boże Narodzenie nie sprawi nikomu trudności - szybki biszkopt czekoladowy i dwa rodzaje kremu przygotujecie w niespełna godzinę. Rolada świąteczna Buche de Noel nazywana też Yule Log jest bardzo popularna we Francji, Belgii, ale też w Turcji. Ten świąteczny francuski deser zasmakuje każdemu.
Bûche de Noël - rolada bożonarodzeniowa przepis Cztery FajeryBuche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - składniki
Rolada biszkoptowa
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- opcjonalnie 1 łyżka przyprawy do piernika i pół łyżeczki mielonego cynamonu
- około 40 g czekolady - gorzkiej lub deserowej, startej na tarce o drobnych oczkach
- dodatkowo cukier puder lub kakao do posypania ściereczki
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. Ściereczkę kuchenną oprószam warstwą cukru pudru lub kakao.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ewentualnie przyprawę do piernika i cynamon mieszam ze sobą, przesiewam przez sitko i odkładam na bok.
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do ubitej piany, nie przerywając miksowania, dodaje kolejno po 1 łyżce cukier puder, a następnie nadal ubijając, po 1 żółtku.
Do przygotowanej masy wsypuję niewielkimi partiami przesianą wcześniej mąkę z przeprawami oraz startą na proszek czekoladę. Całość mieszam bardzo delikatnie szpatułką, żeby piana nie opadła.
Blachę lub niską formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia, przelewam na nią ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 12 - 14 minut albo do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt, zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładam na oprószoną cukrem ściereczkę, w ten sposób, że papier do pieczenia znajduje się na górze. Zdejmuję energicznym ruchem papier i wzdłuż dłuższego boku zwijam ciasto razem ze ściereczką w rulon. Pozostawiam roladę do całkowitego wystudzenia.
Krem z mascarpone i kasztanów
- 250 g serka mascarpone
- 125 g uprażonych i obranych kasztanów
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki stołowe ciemnego rumu
Uprażone i obrane kasztany (można je kupić np. w tureckisklep.pl) zalewam mlekiem wymieszanym z wodą. Gotuję na niewielkim ogniu około 30 minut, powinny być bardzo miękkie. Odsączam na sitku i przekładam do blendera. Płynu z gotowania kasztanów nie wylewam, może być jeszcze potrzebny. Miksuję kasztany na gładki, gęsty krem, jeśli jest zbyt suchy dodaję płyn w którym się gotowały. Powinien mieć konsystencję odrobinę bardziej gęstą niż nutella.
Krem z kasztanów, serek mascarpone, cukier i rum miksuję końcówką do ubijania piany na jednolitą gładką masę. Do tego ciasta użyłam 125 g kasztanów, ale możecie zwiększyć ich ilość dwukrotnie.
Krem czekoladowy do Buche de Noel
Przygotowuję na około 3 godziny przed udekorowaniem rolady- 200 g śmietany 30%
- 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Czekoladę drobno siekam. Śmietanę mocno podgrzewam, nie doprowadzając do wrzenia. Do gorącej śmietany wsypuję czekoladę i mieszam, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmuję z kuchenki i pozostawiam do wystudzenia i wstawiam na około 2-3 godziny do lodówki. Zimną, ale nadal miękką masę ubijam do chwili otrzymania gładkiego puszystego kremu. Nie należy miksować go zbyt długi, ponieważ krem zrobi się twardy i trudno będzie go nakładać.
Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa przepis
Roladę rozwijam, szybciutko smaruję kremem z mascarpone i kasztanów i ponownie zwijam, ale już bez użycia ściereczki. Zawijam ją w papier i odkładam do schłodzenia do lodówki.
Następnego dnia odkrawam po skosie kawałek rolady o długości 8 - 12 cm. Przykładam go do boku rolady, żeby imitował konar drzewa - tak jak to widać na zdjęciu poniżej.
Całość smaruję warstwą krem czekoladowego. Łyżką albo widelcem rysuję na kremie wzory, które przypominają korę drzewa.
Francuską roladę bożonarodzeniową - Bûche de Noël można przed podaniem udekorować migdałami, orzechami lub upieczonymi z bezy grzybkami.
Udostępnij przepis na Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa
Spodobał Ci się nasz przepis jak zrobić ciasto czekoladowe? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem @CzteryfajeryBuche de Noel - rolada bożonarodzeniowa
już od wielu lat próbuję ja zrobić. Jakoś zawsze mi umyka ten przepis... Kradnę, zapisuję, może nie zapomnę :D
OdpowiedzUsuńCieszę, że że przepis się przydał. Daj znać, jak ci się udało "bożonarodzeniowe polano" :)
Usuń