TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa

Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa

- francuski deser w kształcie pnia drzewa


Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa przepis na ciasto, które wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to w rzeczywistości jest bardzo prosta do zrobienia.
Przepis na francuskie ciasto na Boże Narodzenie nie sprawi nikomu trudności - szybki biszkopt czekoladowy i dwa rodzaje kremu przygotujecie w niespełna godzinę. Rolada świąteczna Buche de Noel nazywana też Yule Log jest bardzo popularna we Francji, Belgii, ale też w Turcji. Ten świąteczny francuski deser zasmakuje każdemu.
 
Buche-de-Noel-rolada-bozonarodzeniowa
Bûche de Noël - rolada bożonarodzeniowa przepis Cztery Fajery

Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - składniki

Rolada biszkoptowa

  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • opcjonalnie 1 łyżka przyprawy do piernika i pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • około 40 g czekolady -  gorzkiej lub deserowej, startej na tarce o drobnych oczkach
  • dodatkowo cukier puder lub kakao do posypania ściereczki
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. Ściereczkę kuchenną oprószam warstwą cukru pudru lub kakao.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ewentualnie przyprawę do piernika i cynamon mieszam ze sobą, przesiewam przez sitko i odkładam na bok.
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do ubitej piany, nie przerywając miksowania, dodaje kolejno po 1 łyżce cukier puder, a następnie nadal ubijając, po 1 żółtku.
Do przygotowanej masy wsypuję niewielkimi partiami przesianą wcześniej mąkę z przeprawami oraz  startą na proszek czekoladę. Całość mieszam bardzo delikatnie szpatułką, żeby piana nie opadła.

Blachę lub niską formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia, przelewam na nią ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 12 - 14 minut albo do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt, zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładam na oprószoną cukrem ściereczkę, w ten sposób, że papier do pieczenia znajduje się na górze. Zdejmuję energicznym ruchem papier i wzdłuż dłuższego boku zwijam ciasto razem ze ściereczką w rulon. Pozostawiam roladę do całkowitego wystudzenia.

Krem z mascarpone i kasztanów

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 g uprażonych i obranych kasztanów
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki stołowe ciemnego rumu
Uprażone i obrane kasztany (można je kupić np. w tureckisklep.pl) zalewam mlekiem wymieszanym z wodą. Gotuję na niewielkim ogniu około 30 minut, powinny być bardzo miękkie. Odsączam na sitku i przekładam do blendera. Płynu z gotowania kasztanów nie wylewam, może być jeszcze potrzebny. Miksuję kasztany na gładki, gęsty krem, jeśli jest zbyt suchy dodaję płyn w którym się gotowały. Powinien mieć konsystencję odrobinę bardziej gęstą niż nutella.

Krem z kasztanów, serek mascarpone, cukier i rum miksuję końcówką do ubijania piany na jednolitą gładką masę. Do tego ciasta użyłam 125 g kasztanów, ale możecie zwiększyć ich ilość dwukrotnie.

Buche-de-Noel-rolada-bozonarodzeniowa

Krem czekoladowy 

Przygotowuję na około 3 godziny przed udekorowaniem rolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Czekoladę drobno siekam. Śmietanę mocno podgrzewam, nie doprowadzając do wrzenia. Do gorącej śmietany wsypuję czekoladę i mieszam, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmuję z kuchenki i pozostawiam do wystudzenia i wstawiam na około 2-3 godziny do lodówki. Zimną, ale nadal miękką masę ubijam do chwili otrzymania gładkiego puszystego kremu. Nie należy miksować go zbyt długi, ponieważ krem zrobi się twardy i trudno będzie go nakładać.

Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa przepis

Roladę rozwijam, szybciutko smaruję kremem z mascarpone i kasztanów i ponownie zwijam, ale już bez użycia ściereczki. Zawijam ją w papier i odkładam do schłodzenia do lodówki. Następnego dnia odkrawam po skosie kawałek rolady o długości 8 - 12 cm.  Przykładam go do boku rolady, żeby imitował konar drzewa - tak jak to widać na zdjęciu poniżej.
Całość smaruję warstwą krem czekoladowego. Łyżką albo widelcem rysuję na kremie wzory, które przypominają korę drzewa.
Francuską roladę bożonarodzeniową - Bûche de Noël można przed podaniem udekorować migdałami, orzechami lub upieczonymi z bezy grzybkami.

Buche-de-Noel-rolada-bozonarodzeniowa
Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa

Komentarze

  1. już od wielu lat próbuję ja zrobić. Jakoś zawsze mi umyka ten przepis... Kradnę, zapisuję, może nie zapomnę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę, że że przepis się przydał. Daj znać, jak ci się udało "bożonarodzeniowe polano" :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych