Chlebek turecki żulik
Chlebek turecki żulik
- przepis na tradycyjny słodki chleb
Chlebek turecki żulik nawiązuje nazwą i składnikami do pysznych tureckich wypieków. Żulik to tradycyjny chleb regionalny, bardzo popularny w Łodzi i okolicach. Miękki, wilgotny i cudownie pachnący chleb turecki smakuje każdemu, a dzieci wprost za nim przepadają. Ciemny kolor i niesamowity, lekko karmelowy smak zawdzięcza dodatkowi melasy i kawy zbożowej.
Przepis na chlebek turecki z bakaliami należy do tych najprostszych, nawet nasza 11-letnia sąsiadka potrafi przygotować samodzielnie ten słodki chleb z rodzynkami
Chlebek turecki żulik - składniki
proporcje na keksówkę o wymiarach 26x12 cm- 380 g maki pszennej chlebowej (typ 750)
- 7 g suchych drożdży lub 15-20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka, w wersji wegańskiej mleko roślinne
- 5 łyżek melasy, najlepiej z karobu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżeczki kawy zbożowej
- 30 g masła, można użyć roślinnego
- 80 g rodzynek
- 50 g drobno posiekanych migdałów lub orzechów
- pół łyżeczki soli
Do posmarowania chlebka tureckiego
- 1 jajko rozbełtane i wymieszane z 2 łyżkami mleka
Do wypieku chlebka tureckiego najlepiej sprawdza się melasa z karobu, jest znaczniej bardziej aromatyczna niż melasa z buraków cukrowych. Użycie miodu zamiast melasy, zmienia niestety smak i to w mojej opinii na niekorzyść.
Zamiast mąki chlebowej używam czasami mąki pszennej uniwersalnej, wtedy żulik bardziej przypomina chałkę.
Do chlebka staram się dodawać rodzynki bez środków konserwujących i przeciwutleniaczy - będąc w sklepie zwróćcie więc uwagę na skład, a jeśli macie taką możliwość to wybierzcie rodzynki korynckie.
Chlebek turecki żulik - przepis
Rozczyn drożdżowy: Świeże drożdże rozcieram z cukrem. Dodaję 3-4 łyżki letniego mleka, czubatą łyżkę mąki, rozcieram, żeby nie było grudek i odstawiam na około 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mleko lekko podgrzewam, dodaję melasę i masło, mieszam aż się rozpuszczą i pozostawiam na kuchennym blacie do chwili, aż będzie letnie.
Mąkę przesiewam przez sitko. Do mąki dodaję rozczyn drożdżowy lub suche drożdże, mleko z melasą, sól, kawę zbożową i wyrabiam miękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty.
Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciast przekładam na oprószoną mąką stolnicę, formuję podłużny bochenek i przekładam go do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką foremki o wymiarach 12x24 cm. Pozostawiam chlebek do wyrośnięci na około 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smaruję jajem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony chleb wyjmuję z foremki i studzę na kratce. Z tego ciasta można też upiec bułeczki tureckie - czas pieczenia wynosi wówczas 20 minut.
Ciekawostki o chlebku tureckim
Żulik zyskał w Łodzi sławę w latach 60-tych XX wieku, prawdopodobnie dzięki Piekarni Tureckiej prowadzonej przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu. Mehmet Nuri Fazli Oglu pochodził z rodziny o tradycjach piekarskich. Do Polski przyjechał jako dziecko wraz ze swoim ojcem - także piekarzem w 1931 roku. W latach 50-tych, po przeprowadzce z Zamościa do Łodzi, otworzył Piekarnię Turecką. Łodzianie zwykli mawiać, że idą "do Turka". Nasi znajomi potwierdzają, że w Piekarni Tureckiej przy ul. Pomorskiej 17 (dawniej ul. Nowotki) zawsze ustawiały się długie kolejki, a pieczywo nie miało sobie równych, zwłaszcza nieduże ciemne chlebki pełne rodzynek nazywane chlebkami tureckimi.W późniejszych latach żulik zaczęły wypiekać także inne łódzkie piekarnie. Do dziś mieszkańcy dyskutują gdzie można było kupić najlepszy chlebek turecki.
Synami Mehmeta Nuri Fazli Oglu są znany reżyser filmowy i scenarzysta Feridun Erol, współtwórca formacji Skautów Piwnych, która przerodziła się w Polską Partię Przyjaciół Piwa oraz Jakub Erol, grafik, autor plakatów, zaliczany do tzw. polskiej szkoły plakatu.
Ps. Dostępny w wieli warszawskich piekarniach chleb turecki, w żaden sposób nie przypomina smakiem chlebka tureckiego żulik. To zupełnie inne pieczywo.
Na zdjęciu poniżej Mehmet Nuri Fazli Oglu z żoną w piekarni w Zamościu, zdjęcie z Archiwum Państwowego w Zamościu
Chlebek turecki żulik
Muszę go upiec! Ciekawa jestem jak smakuje...
OdpowiedzUsuńAle piekarnia była w Łodzi, a zdjęcie jest z Zamościa. Domyślam się, że tam się przenieśli?
Mehmet Nuri Fazli Oglu na zdjęciu wcale nie jest podobny do Turka...
Tak, w okresie międzywojennym Zamość i okolice były jednym największych skupisk Turków mieszkających w Polsce. Na Zamojszczyźnie mieszkali głównie Turcy pochodzący z regionu Rize (to tam, gdzie uprawia się turecką herbatę)
UsuńCoś takiego szukalam! Dziękuke i zapisuje.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakował
UsuńŻulik, jakie było moje zdziwienie, że to również nazwa wypieku :-) Babcia mojego męża mówiła na małych chłopców "żuliki" ;-) A wracając do ciasta, wyśmienite dodatki... mam słoik melasy karobowej, może upiekę takiego żulika? ... ale to już po świętach, bo nie przejemy, hahaha
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się nazwa i sam wypiek. Orientalny do mnie przemawia. Mam nadzieję, że nie zawalę niczego jak spróbuję to zrobić.
OdpowiedzUsuńciekawa nazwa i smak musi być ciekawy, będę musiała spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten chlebek!
OdpowiedzUsuńNazwa i przepis super :)
Chyba zrobię w najbliższym czasie :*
Och, pamiętam żulik z dzieciństwa :D Babacia czasami kupowała bochenek w piekarni i zajadaliśmy go z masłem :) to były też najbardziej porządane kanapki do szkoły. Sama nigdy nie robiłam, bo jakoś już się nie lubimy z rodzynkami w wypiekach ale upiekę z ciekawości, domownicy z pewnością się ucieszą :) Dzięki za przepis! ♥
OdpowiedzUsuńOoo widzę kolejna, pyszna propozycję na świąteczny stół!❤️❤️❤️ Brawo Ty!❤️ Z pewnością super smakuje! Bo wygląda obłędnie!❤️
OdpowiedzUsuńJa po prostu muszę zrobić ten chlebek. Przypomniałaś mi smak dzieciństwa. Pochodzę z Łodzi. Zawsze uwielbiałam żulik. I tak masz racje, do dziś trwaja dyskusje która piekarnia robiła najlepszy...
OdpowiedzUsuńJakieś pojemności jest szklanka?
OdpowiedzUsuńStandardowa 250 ml
Usuń