Domowy marcepan
Domowy marcepan
masa marcepanowa z miodem
Domowy marcepan przepis bez którego nie potrafię sobie wyobrazić przygotowań do świąt. Słodka, miękka, pachnąca masa migdałowa, której przygotowanie zajmuje kilka minut jest niezastąpiona do świątecznych pierników, ciast i ciasteczek m.in. takich jak ciasteczka maślane.
Masa marcepanowa składa się z zaledwie kilku składników, a przygotowując ją w domu zyskuję pewność, że będzie dokładnie taka, jaką lubimy i bez konserwantów.
Domowy marcepan - przepis Cztery Fajery
Domowy marcepan - składniki
- 220 g migdałów bez skórki
- 150 g cukru pudru białego lub trzcinowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- półtorej łyżki wody różanej albo 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto lub ciemnego rumu
- kilka kropli aromatu migdałowego lub do smaku
Domowy marcepan przepis
Do przygotowania marcepanu używamy migdałów bez skórki, można je kupić, podobnie jak wodę różaną m.in. w tureckisklep.pl Jeśli jednak nie zdążycie, to wystarczy zalać nieobrane migdały wrzącą wodą i pozostawić na 5-10 minut. Po tym czasie będzie je można obrać bez problemu. Po obraniu migdały warto osuszyć na kuchennej ściereczce lub w piekarniku, wystarczy 8-10 minut, w temperaturze 40 stopni przy włączonym termoobiegu.Obrane migdały wrzucamy do blendera i mielimy do konsystencji mąki. Dodajemy cukier puder i miksujemy przez 30-45 sekund. Dodajemy miód, aromat migdałowy, wodę różaną lub alkohol i miksujemy jeszcze chwilę, aż masa marcepanowa będzie gładka i jednolita. Jeśli jest zbyt sucha i się kruszy można dodać odrobinę wody różanej lub alkoholu.
Domowy marcepan przekładamy na stolnicę i ugniatamy, nadając mu taki kształt, jak chcemy.
Marcepan zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce. Schłodzony marcepan twardnieje, ale wystarczy pougniatać go chwilę, aby zrobił się miękki i plastyczny. Żeby w trakcie rozwałkowywania marcepan nie kleił się do stolnicy, można ją oprószyć cukrem pudrem.
Co to jest marcepan
Marcepan to słodka masa ze zmielonych migdałów i cukru lub miodu używana jako dodatek do słodkich wypieków oraz przygotowywania pralinek, batoników i jadalnych dekoracji ciast, tortów i deserów. Im mniejszy zawiera dodatek cukru, tym wyższej jakości marcepan.Domowy marcepan możemy zabarwić na ciemniejszy kolor jeśli użyjemy do jego przygotowania zmielonego na puder cukru trzcinowego lub miodu. Można też przygotować marcepan z dodatkiem bakalii.
W Europie, gdzie dotarł najprawdopodobniej za sprawą Turków, znany jest od czasów średniowiecza. W produkcji marcepanu wyspecjalizowały się portowe miasta niemieckiej Hanzy, w szczególności Lubeka i Tallin.
Domowy marcepan
Super!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis Ci się spodobał
UsuńSuper przepis :) A jak długo można taki marcepan przechowywać w lodówce, żeby się nie popsuł?
OdpowiedzUsuń