Przepisy na drinki z whisky
Przepisy na drinki z whisky
Kultowe drinki na Sylwestra - Mint Julep, Malinowy drink z whisky i Whiskey Sour.
Przepisy na drinki z whisky zyskują coraz większą popularność, to jedne z najlepszych i zarazem najbardziej popularne drinki na imprezę, Sylwestra czy imieniny. Whisky, podobnie jak wino, w połączeniu z odpowiednimi dodatkami tworzy doskonałą kompozycję smaków i aromatów. .
Drink z whisky i colą należy do najpopularniejszych na świecie.
Przepisy na drinki z rumem także możecie wykorzystać na Sylwestra lub imprezę
Malinowy drink z whisky przepis
Drink Sweet Raspberry Whisky czyli malinowy drink z whisky należy do grona
bardzo lubianych drinków na imprezę i jest kolejnym przykładem połączenia
alkoholu z kruszonym lodem i owocami. Powinien być podawany z kruszonym
lodem, ale kiedy robiłam zdjęcia nie miałam jak pokruszyć lodu.
Do przygotowania 1 drinka potrzebujemy:
- 50 ml whisky,
- 30 ml syropu malinowego
- woda gazowana
- kilka świeżych malin
- ćwiartki lub plasterki cytryny
- kruszony lód.
Szklankę napełniamy do połowy jej wysokości kruszonym lodem. Następnie
wlewamy whisky i syrop malinowy. Najlepszym rozwiązaniem byłoby
wcześniejsze wymieszanie whisky z syropem w shakerze. Dodajemy świeże
maliny, cytrynę, uzupełniamy kruszonym lodem i dolewamy wody gazowanej, w
takiej ilości jaka nam najbardziej odpowiada, zazwyczaj jest to około
25 do 50 ml.
Sweet Raspberry Whisky jest świetnym drinkiem dla osób, które preferują słabsze napoje alkoholowe.
Drink Mint Julep przepis
składniki na 1 porcję
- garść świeżych listków mięty
- 1 łyżeczka cukru albo syrop cukrowy
- 30 ml wody
- kruszony lód
- 60 ml bourbona
- 1 plasterek cytryny i gałązki mięty do dekoracji
Listki mięty zgniatamy w dłoniach, wrzucamy do szklanki, dodajemy cukier i wodę i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kruszony lód, whisky, ozdabiamy plasterkiem cytryny i drink jest gotowy.
Drink Mint Julep jak podawać
Tradycyjnie drink Mint Julep podawany jest w srebrnych lub cynowych kubeczkach, które należy trzymać ze uchwyt lub u podstawy, aby nie ogrzewać drinka ciepłem dłoni. Zdarza się też, że serwowany jest w wysokich szklankach albo tradycyjnych szklankach do whisky.Mint Julep można skropić przed podaniem bittersem.
Drink Whiskey Sour przepis
Tak samo prosty, jak wyżej prezentowane przepisy na drinki z whisky, jest również drink Whiskey Sour. Drinki typu sour zawsze zawierają w swoim składzie trzy podstawowe składniki:- kwaśny w postaci soku z limonki lub cytryny,
- słodki - najczęściej syrop cukrowy do drinków lub miód
- oraz mocny alkohol - taki jak whisky, gin, rum, dobrej jakości wódka lub brandy a czasami także likier Amaretto.
proporcje na 1 drink whiskey sour
- 40 ml amerykańskiej whiskey lub burbona
- pół białka z jajka kurzego
- 15-20 ml soku z cytryny
- 10-20 ml syropu cukrowego
- skórki z pomarańczy
- kostki lodu.
Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel zaprawy barmańskiej (tzw. bitters), najlepiej produkowanego na bazie rumu i ziół Angostura Bitter.
Jajko sparzamy przez kilka sekund wrzątkiem i oddzielamy białko od żółtka. Białko wrzucamy do shakera lub zakręcanego słoika i potrząsamy przez chwilę. Następnie dodajemy sok cytryny, syrop cukrowy. Zakręcamy słoik lub shaker i potrząsamy nim mocno przez około 30 sekund. Kiedy białko się napowietrzy dodajemy alkohol i kostki lodu i ponownie energicznie potrząsamy przez dłuższą chwilę. Gotowy drink whiskey sour przelewamy do szklanek do whiskey, szklanki dopełniamy lodem, dekorujemy skórką pomarańczy albo listkami świeżej mięty.
Skąd się bierze popularność drinków i koktajli z whisky
Podczas ostatniej edycji festiwalu Whisky Live Warsaw zapytałam jego organizatora i zarazem właściciela firmy Tudor House, Jarka Buss, o to skąd bierze się tak wielka popularność drinków i koktajli z whisky Jego zdaniem:
- W ostatnich latach obniżyła się dolna granica wieku osób, które sięgają po whisky. Coraz częściej sięgają po nią młodzi ludzie w wieku 25-35 lat. Wynika to z coraz większej dostępności whisky i jej stosunkowo niskiej ceny. To zjawisko szybko dostrzegły duże firmy i destylarnie które błyskawicznie reagują na potrzeby rynku i promują koktajle z domieszką „uisge beatha” – uważa Jarek Buss, sędzia w prestiżowych zawodach Worlds Whiskies Awards
Niezależnie od tego, jakimi przesłankami kierują się producenci drinki z whisky są świetną propozycją na spotkania w gronie znajomych i przyjaciół. Do przygotowania niektórych drinków można też wykorzystać warianty smakowe whisky.
Przepisy na drinki z whisky
Nareszcie w jednym miejscu kilka drinków ,które mi podchodzą !Bardzo się cieszę na te przepisy Wydrukuję sobie i będę miała przynajmniej wszystko w jednym miejscu ....Szczerze powiedziawszy nigdy w życiu nie serwowałam drinków zawsze serwowano je mnie może czas w końcu to zmienić ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia Franiszyn-Luciano
Zapraszam częściej na bloga. Od czasu do czasu publikuję przepisy tematyczne na drinki: do tej pory były z rumem i whisky. Następne będą z likierem pomarańczowym
UsuńŚwietny wpis i ciekawe pomysły 😊Z takimi drinkami zabawa karnawałowa będzie przednia 😊Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo klasyczne przepisy, na dobre sprawdzone drinki
UsuńNajbardziej podoba mi się drink z malinami, bo nie ma cukru.
OdpowiedzUsuńAle tutaj whiskey zastąpiłabym bourbonem...Dla mnie whiskey jest za ostra do drinków.
To prawda, malinowy jest pyszny. Oczywiście, że można zamiast whisky dodać burbon
UsuńZapachniało karnawałem ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze kilkanaście lat temu drink oznaczał wątpliwej jakości napój gazowany z wódką. Na szczęście te czasu odeszły już (chyba)! Twoje drinki bardzo kuszą i wiem, że z jednej strony smakiem, który sobie wyobrażam, a z drugiej tymi przecudnymi zdjęciami :)
Masz rację, kultura przyrządzania i picia drinków i koktajli wróciła do Polski z niebytu, a polscy barmani w relatywnie krótkim czasie dołączyli do światowej czołówki. Chociaż jeszcze w niektórych miejscach "pola monola plus coca-cola" jest świadectwem wyrafinowanego smaku i gustu pijącego
UsuńSzczerze? Nie przepadam za whisky 🙁 zdjęcia piękne!♥️
OdpowiedzUsuńNie każdy lubi whisky, a za pochwałę zdjęć ślicznie dziękuję
UsuńOlu, przestudiowałam skład proponowanych przez Ciebie drinków i "Sweet Raspberry Whisky" skradł moje serce ... a może podniebienie???
OdpowiedzUsuńI o to właśnie chodzi w pisaniu przepisów. Bardzo mnie cieszy, że trafiłam w Twój gust
UsuńCudowne zdjęcia i jeszcze lepsze przepisy :) na najbliższej domówce wykorzystam Twoje pomysły, dzięki :*
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo się cieszę, że okazały się przydatne :)
Usuńps. i dzięki za komplement
Ten z malinami wygląda cudnie. Akurat mam mrożone maliny i jutro wykorzystam recepturę ☺️
OdpowiedzUsuń