Sernik z cynamonem
Sernik z cynamonem,
najłatwiejszy sernik dla początkujących
Sernik z cynamonem - przepis, który spodoba się wszystkim zabieganym, zapracowanym i leniuszkom. Wystarczy 5 minut i ciasto na puszysty sernik możemy wstawiać do piekarnika.
Sernik cynamonowy po upieczeniu jest cudownie kremowy, wilgotny i bardzo aromatyczny. To sernik, który zawsze się udaje i nie opada. Upieczecie go bez problemu, nawet jeśli to Wasz pierwszy sernik w życiu.
Łatwy przepis na sernik dla początkujących nie wymaga wcześniejszego przygotowania produktów, nawet jeśli wyjmiecie je prosto z lodówki, sernik będzie wyśmienity. Sernik z cynamonem był pierwszym, który upiekłam i nadal często piekę.
Sernik z cynamonem - Cztery Fajery
Puszysty sernik z cynamonem można zrobić na spodzie z ciasteczek lub bez niego. Ten upiekłam bez spodu, ale za to z czekoladowo cynamonową polewą. Unoszący się w całym domu zapach cynamonu, dyskretnie przypomina, że wielkimi krokami zbliżają się najpiękniejsze święta w roku. Sernik jest przepyszny i świetnie pasuje do popołudniowej herbaty lub kawy, ale najbardziej uwielbiają go dzieci.
Sernik z cynamonem - składniki
proporcja na tortownicę o średnicy 18 - 20 cm- 500 g sera tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie albo ser z wiaderka np. Mój Ulubiony z OSM Wieluń albo Piątnica
- 100 g masła
- pół szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, ale można więcej, jeśli ma być mocno cynamonowy
- opcjonalnie szczypta kardamonu
- opcjonalnie: rodzynki lub smażona skórka pomarańczowa
Sernik z cynamonem - przepis
Czas przygotowania - 5 minutTemperatura pieczenia 170 stopni, grzałka góra - dół.
Czas pieczenia 60 do 75 minut
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i krótko miksujemy. Masa nie powinna zawierać grudek, ale też czas miksowania nie powinien być dłuższy niż 1-2 minuty, aby nie napowietrzać sernika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie i napełniamy je wrzątkiem.
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli piekę sernik z większej ilości sera np. z 700g, to formę dodatkowo zabezpieczam kołnierzem z papieru do pieczenia, tak jak widać na zdjęciu poniżej. Formę z sernikiem ustawiamy na kratce, bezpośrednio nad naczyniem z wodą czyli na pierwszym poziomie od dołu.
Sernik cynamonowy po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, a kiedy już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki.
Polewa czekoladowo - cynamonowa - przepis
- 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej,
- 80 ml śmietany 36%
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub do smaku
Polewa czekoladowo cynamonowa - przepis drugi
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka albo wody
- 3 łyżki miękkiego masła
- półtorej łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 4-5 kropli soku z cytryny
Kiedy sernik wystygnie dekorujemy go polewą i odstawiamy do lodówki.
Sernik z cynamonem
Cudnie! Jeszcze w takim świątecznym klimacie 😍
OdpowiedzUsuńDokładnie tak samo jak my :)
UsuńJako fanka serników patrzę łakomym okiem...
OdpowiedzUsuńDla mnie bardziej kremowy, niż puszysty jest ten sernik. A takie lubię najbardziej.
Warto go zrobić Aniu, jest pyszny. Nie jest tak puszysty, jak sernik japoński
UsuńMusi być wyśmienity. Spróbuję oj na pewno!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia Franiszyn-luciano
Serdecznie polecam :)
UsuńBardzo lubię cynamon i za ten dodatek Twój sernik Olu skradł moje serce :-)
OdpowiedzUsuńCynamon stosuję nie tylko do słodkich wypieków, ale też do potraw z dodatkiem mięsa, zwłaszcza z kuchni indyjskiej. Dodaję go też w niewielkiej ilości do bigosu
UsuńSernik zawsze i wszędzie! �� a Twój prezentuje się super, na pewno skorzystam z pomysłu ��
OdpowiedzUsuńDziękuję, przepis mogę z pełną odpowiedzialnością polecić. Ten sernik jest wyśmienity
UsuńWitam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️
OdpowiedzUsuńSernik jest dobry na każdą okazję :)
UsuńCudowne ciasto! Kradnę przepis i robię na NOWY ROK :*
OdpowiedzUsuńI jak się udał sernik cynamonowy?
Usuń