TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami 

prosty przepis na aromatyczne śledzie


Śledzie z suszonymi pomidorami  i cebulą, przyprawione szczyptą chili i ziołami smakują obłędnie. Od kilku lat są hitem naszej wigilijnej kolacji. Proste do przygotowania, ze składników, które kupicie w najbliższym spożywczaku będą doskonałym pomysłem nie tylko na święta, ale też na każdą domową imprezę. Śledzie z pomidorami trzeba przygotować troskę wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu.

Sledzie-z-suszonymi-pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami - Cztery Fajery

Śledzie z suszonymi pomidorami - składniki

  • 500 g płatów śledziowych a'la matias 
  • 5-6 połówek suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 2 łyżki zalewy z pomidorów
  • 250 ml oleju - słonecznikowy, rzepakowy lub lniany 
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 2 średnie cebule 
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz 
Uwaga: Mielone chili można zastąpić świeżą, drobniutko posiekaną papryczką chili. Do tej wersji śledzi można też dodać 1 łyżkę stołową kaparów. Bardzo dobre suszone pomidory i kapary są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Śledzie z suszonymi pomidorami przepis

Śledzie zalewam zimną wodą lub mlekiem i pozostawiam na około godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po godzinie próbuję czy są już odpowiednio słone. Jeśli są jeszcze zbyt słone, to zmieniam wodę i moczę kolejne 40-60 minut. Kiedy smak mi już odpowiada, płuczę płaty śledziowe, osuszam i kroję ukośnie na około 2 cm kawałki.
Cebulę kroję w piórka. Suszone pomidory wyjmuję z zalewy i kroję na małe kawałeczki.
Do słoika wkładam kolejno warstwę podsmażonej cebuli, warstwę śledzi i trochę suszonych pomidorów. Każdą warstwę oprószam czarnym pieprzem, odrobiną oregano i chili. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników.
Dodaję olej, ocet i zalewę z pomidorów, śledzie powinny być całkowicie zakryte.
Zakręcam słoik i odstawiam do lodówki na 24 godziny, aby smaki się wymieszały.

Śledzie z suszonymi pomidorami


Komentarze