Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami
prosty przepis na aromatyczne śledzie
Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą, przyprawione szczyptą chili i ziołami smakują obłędnie. Od kilku lat są hitem naszej wigilijnej kolacji. Proste do przygotowania, ze składników, które kupicie w najbliższym spożywczaku będą doskonałym pomysłem nie tylko na święta, ale też na każdą domową imprezę. Śledzie z pomidorami trzeba przygotować troskę wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu.
Śledzie z suszonymi pomidorami - Cztery Fajery
Śledzie z suszonymi pomidorami - składniki
- 500 g płatów śledziowych a'la matias
- 5-6 połówek suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 2 łyżki zalewy z pomidorów
- 250 ml oleju - słonecznikowy, rzepakowy lub lniany
- 1 łyżka octu jabłkowego lub białego octu winnego
- 2 średnie cebule
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
Śledzie z suszonymi pomidorami przepis
Śledzie zalewam zimną wodą lub mlekiem i pozostawiam na około godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po godzinie próbuję czy są już odpowiednio słone. Jeśli są jeszcze zbyt słone, to zmieniam wodę i moczę kolejne 40-60 minut. Kiedy smak mi już odpowiada, płuczę płaty śledziowe, osuszam i kroję ukośnie na około 2 cm kawałki.Cebulę kroję w piórka. Suszone pomidory wyjmuję z zalewy i kroję na małe kawałeczki.
Do słoika wkładam kolejno warstwę podsmażonej cebuli, warstwę śledzi i trochę suszonych pomidorów. Każdą warstwę oprószam czarnym pieprzem, odrobiną oregano i chili. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników.
Dodaję olej, ocet i zalewę z pomidorów, śledzie powinny być całkowicie zakryte.
Zakręcam słoik i odstawiam do lodówki na 24 godziny, aby smaki się wymieszały.
Śledzie z suszonymi pomidorami
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych