Stollen strucla bożonarodzeniowa
Stollen strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z bakaliami na Boże Narodzenie.
Stollen strucla bożonarodzeniowa to tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii. Smażona skórka pomarańczowa i rodzynki namoczone w rumie, tureckie migdały oraz domowy marcepan sprawiają, że strucla bożenarodzeniowa stollen jest przepyszna Najsłynniejszy jest dresden stollen - drożdżowy stollen drezdeński, ale przepisów na to niemieckie ciasto bożonarodzeniowe z bakaliami są tysiące. Również takich, w których w ciasto zawijany jest batonik z marcepanu. Przepis na stollen struclę bożonarodzeniową, mimo długiej listy składników, jest bardzo prosty, a ciasto robi się dość szybko.. Strucla drożdżowa z bakaliami może leżakować nawet 5 tygodni, ale nasza znika już po trzech dniach.
Tradycyjna strucla bożonarodzeniowa
- 100 - 130 g rodzynek, mogą być różne rodzaje np. korynckie i sułtańskie
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej
- opcjonalnie 25 g smażonej skórki cytrynowej
- 50 ml rumu
Migdały
- 30 g posiekanych migdałów
- 50 ml mleka
Starter
- 125 g maki pszennej typ 550 lub 650
- 70 ml mleka
- 20 g rozkruszonych świeżych drożdży
- 15 g cukru pudru
Masa maślana
- 110 g miękkiego masła
- 25 g maki pszennej
- 15 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki miksujemy w misie robota na niskiej prędkości do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do lodówki. Przyprawy można zastąpić dodając 1 łyżeczkę przyprawy do piernika.
Stollen strucla bożonarodzeniowa przepis
- cały starter
- cała masa maślana
- opcjonalnie 50-70 g masy marcepanowej startej na tarce
- 125 g maki pszennej
- 2 łyżki mleka, ale można wykorzystać mleko z moczenia migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- duża szczypta soli, około 1/8 łyżeczki
1. Wszystkie składniki mieszamy w misie robota na małej prędkości przez około 10 minut. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut.
2. Dodajemy odsączone bakalie i migdały i wgniatamy je ręcznie w ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na około około 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie przez 2-3 minuty i formujemy podłużny bochenek. Jedną stronę bochenka na całej długości spłaszczamy dość mocno dłonią lub dociskamy wałkiem do ciasta.
Inną metodą formowania stollen jest rozwałkowanie ciasta na dość gruby, owalny placek i złożenie go pól, tak jakbyśmy składali naleśniki, a następnie jeszcze raz na pół.
4. Uformowany stollen przekładamy do szerokiej keksówki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
5. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 175-180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut.
Uwaga: Jeśli pieczemy w keksówce, może być konieczne dopieczenie wyjętego już z formy ciasta przez kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, obficie obsypujemy stollen cukrem pudrem.
Ciekawostki o stollen
Legenda głosi, że stollen strucla bożonarodzeniowa, obsypana grubą warstwą cukru pudru swoim kształtem ma symbolizować owinięte w pieluszkę dzieciątko Jezus. Najsłynniejsze świąteczne ciasta pochodzą z Drezna, gdzie stollen zaczęto wypiekać około 1400 roku. Jednak w tym czasie kościół katolicki zabraniał spożywania masła podczas adwentu. Dopiero w 1650 r. książę Ernst von Sachsen na prośbę piekarzy z Dreźna przekonał papieża Urbana VIII do zniesienie tego zakazu. Ograniczenia zostały zniesione, ale tylko w Dreźnie.Źródła:
1. The History of the Christ Stollen from Dresden, Konditorei & Bäckerei Gnauck
2. Przepis pochodzi z Homebaking Blog, ale został przeze mnie nieco zmodyfikowany.
Stollen strucla bozonarodzeniowa
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych