TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Chili con carne

oryginalny przepis na meksykański gulasz z fasolą i chili


Chili con carne - kiedy słyszymy te trzy magiczne słowa, na myśl przychodzą nam piekielnie ostre potrawy z pogranicza Meksyku i Teksasu. Ale gulasz wołowy z fasolą i chilli, nie musi nam od razu wypalać dziury w podniebieniu, bez problemu można go dostosować do smaku domowników.

Przepis na chili con carne - gulasz meksykański z mięsem mielonym i fasolą jest bardzo prosty, jego sekret tkwi w przyprawach i pysznym, gęstym sosie. Można go przygotować z pokrojonej w małą kostkę wołowiny, ale równie dobrze smakuje z mieloną wołowiną.

Chili-con-carne

Poniższy przepis dostosowałam do polskich realiów, tak aby wszystkie składniki można było kupić w pobliskim sklepie. Potrawa jest dość pikantna, ale nic więc nie stoi na przeszkodzie, abyście zmniejszyli ilość ostrych przypraw. W łagodnej wersji również smakuje wyśmienicie. Rodzaj mięsa użytego do chili con carne to kwestia smaku, oryginalny przepis zawiera wołowinę, ale jadłam też wersję z indyka.

Chili con carne składniki

  • 500-600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 duże czerwone papryczki chilli
  • 1 puszka czerwonej fasoli kindley
  • około 100-120 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • około 150 do 250 ml bulion
  • 2 małe kostki (około 10 g) gorzkiej czekolady 

Chili con carne przyprawy

  • po 1 płaskiej łyżeczce: mielonego kminu rzymskiego (nie pomylcie z kminkiem),  suszonego oregano, wędzonej słodkiej papryki, wędzonej ostrej papryki.
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1-2 goździki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku  
  • natka kolendry do posypania
Opcjonalnie można też dodać 
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 1 łyżka sosu z wędzonych papryczek np. Tabasco Chipotle Sauce - jest dostępny w marketach

Kawa, czekolada i kakao do chili con carne

Wybierając czekoladę zwróćcie uwagę na zawartość kakao. Im wyższa tym lepiej, ale czekolada nie powinna zawierać go mniej niż 50% Możecie też dodać około pół łyżeczki ciemnego, gorzkiego kakao.
Jednym ze składników przepisu jest kawa, powinna być o niskiej kwasowości. Jeśli macie dostęp do kawy meksykańskiej np. Mexico Chiapas albo kaw z Ameryki Południowej i Środkowej tj. Colombia Excelso lub El Salvador La Mayada byłoby super. Te kawy są bez problemu dostępne w Polsce w LandCafe.pl

Chili-con-carne
Chili con carne z kawą i czekoladą

Chili con carne przepis


1. Cebulę i chili kroję w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę lub drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę aż się zeszkli. Dodaję posiekany czosnek, drobno pokrojone chili,  przyprawy (kumin, cynamon, oregano, wędzoną paprykę) i mieszając smażę około 1 minuty.

2. Niewielkimi partiami dodaję mieloną wołowinę i cukier. Mieszam i smażę, aż mięso równomiernie się zrumieni.

3. Dodaję bulion, kawę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, fasolę odsączoną z zalewy, czekoladę, słodką czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i opcjonalnie kukurydzę i sos z wędzonych papryczek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i duszę na średnim ogniu około 40-50 minut. Jeśli  jest zbyt gęste podlewam niewielką ilością bulionu. Chili con carne najlepiej smakuje następnego dnia. Podaję je z tortillą lub zwykłym pieczywem.

Chili con carne z wolnowaru

Mięso podsmażam na suchej patelni z dodatkiem jednej łyżeczki brązowego cukru. Dodaję posiekany czosnek i przyprawy i smażę jeszcze 2 minuty. Mocno zrumienione mięso przekładam do wolnowaru, dodaję pozostałe składniki i uruchamiam wolnowar.
Czas dla wolnowarów Crock-Pot
  • opcja low 5-6 godzin
  • opcja high 4-5 godzin

Ciekawostki o chili con carne

Tradycyjne chili con carne to gulasz wołowy z dużą ilością papryczek chilli i przypraw, jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza chilli z mięsem. Pierwotnie było to danie klasy robotniczej, łatwe do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Choć obecnie kojarzone jest głównie z Meksykiem, to w rzeczywistości pochodzi z regionu obejmującego południowy Teksas i północny Meksyk. Ze względu na swój niesamowity smak potrawa zyskała tysiące zwolenników na całym świecie, ale jest stosunkowo mało popularna w Meksyku (z wyjątkiem centrów turystycznych). Od 1977 roku chili con carne jest oficjalnym daniem stanu Teksas i należy do kanonu kuchni Tex-Mex.
Pierwsze wzmianki o chili con carne pochodzą z 1800 roku. Pierwotnie zawierało tylko świeże i suszone paryczki chilli, mięso i przyprawy. Z biegiem czasu zaczęto do niego dodawać fasolę, pomidory, a czasami także kukurydzę.
Chili con carne piszemy przez jedną literkę "L", natomiast nazwy papryczek chilli przez dwa.

Chili con carne


Komentarze

  1. Chili con carne to głównie danie z Teksasu. Meksykanie w swoich kuchniach rzadko je przygotowują.
    Twoje chili pysznie wygląda, zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Napisałam o tym na końcu artykułu, ponieważ w Polsce istotnie kojarzone jest głównie z Meksykiem

      Usuń
  2. Ach nie jadłam nigdy takiego gulaszu. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prosta potrawa. Spróbuj ją przygotować właśnie z dodatkiem kawy i czekolady.

      Usuń
  3. uwielbiam, czekoladę kiedyś do niego dodawałam, ale kawy nie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te cudowne zdjęcia oraz przepis kusiły mnie już na Facebook'u, no nie pozostaje mi nic innego jak kupić składniki i robić, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie. Chili con carne warto przygotować więcej i zamrozić. Po rozmrożeniu jest tak samo pyszne.

      Usuń
  5. Moim zdaniem jest to idealny przepis na chłodne dni!♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, świetnie rozgrzewa, kiedy wracamy zmarznięci do domu

      Usuń
  6. Dodawałam kakao, kawy jeszcze nigdy! Ciekawa jestem smaku. Spróbuję według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień Dobry

    A ile ml bulionu nalezy dodać? i czy może być to bulion warzywny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze to być bulion warzywny, w zależności od tego jak gęsta ma być potrawa dodaję od 150 do 250 ml bulionu. Czasem trzeba nawet więcej.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych