Chili con carne
Chili con carne
oryginalny przepis na meksykański gulasz z fasolą i chili
Chili con carne - kiedy słyszymy te trzy magiczne słowa, na myśl przychodzą nam piekielnie ostre potrawy z pogranicza Meksyku i Teksasu. Ale gulasz wołowy z fasolą i chilli, nie musi nam od razu wypalać dziury w podniebieniu, bez problemu można go dostosować do smaku domowników.
Przepis na chili con carne - gulasz meksykański z mięsem mielonym i fasolą jest bardzo prosty, jego sekret tkwi w przyprawach i pysznym, gęstym sosie. Można go przygotować z pokrojonej w małą kostkę wołowiny, ale równie dobrze smakuje z mieloną wołowiną.
Poniższy przepis dostosowałam do polskich realiów, tak aby wszystkie składniki można było kupić w pobliskim sklepie. Potrawa jest dość pikantna, ale nic więc nie stoi na przeszkodzie, abyście zmniejszyli ilość ostrych przypraw. W łagodnej wersji również smakuje wyśmienicie. Rodzaj mięsa użytego do chili con carne to kwestia smaku, oryginalny przepis zawiera wołowinę, ale jadłam też wersję z indyka.
Chili con carne składniki
- 500-600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 cebula biała lub czerwona
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 duże czerwone papryczki chilli
- 1 puszka czerwonej fasoli kindley
- około 100-120 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- około 150 do 250 ml bulion
- 2 małe kostki (około 10 g) gorzkiej czekolady
Chili con carne przyprawy
- po 1 płaskiej łyżeczce: mielonego kminu rzymskiego (nie pomylcie z kminkiem), suszonego oregano, wędzonej słodkiej papryki, wędzonej ostrej papryki.
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1-2 goździki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- natka kolendry do posypania
- 1 puszkę kukurydzy
- 1 łyżka sosu z wędzonych papryczek np. Tabasco Chipotle Sauce - jest dostępny w marketach
Kawa, czekolada i kakao do chili con carne
Wybierając czekoladę zwróćcie uwagę na zawartość kakao. Im wyższa tym lepiej, ale czekolada nie powinna zawierać go mniej niż 50% Możecie też dodać około pół łyżeczki ciemnego, gorzkiego kakao.Jednym ze składników przepisu jest kawa, powinna być o niskiej kwasowości. Jeśli macie dostęp do kawy meksykańskiej np. Mexico Chiapas albo kaw z Ameryki Południowej i Środkowej tj. Colombia Excelso lub El Salvador La Mayada byłoby super. Te kawy są bez problemu dostępne w Polsce w LandCafe.pl
Chili con carne z kawą i czekoladą
Chili con carne przepis
1. Cebulę i chili kroję w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę lub drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę aż się zeszkli. Dodaję posiekany czosnek, drobno pokrojone chili, przyprawy (kumin, cynamon, oregano, wędzoną paprykę) i mieszając smażę około 1 minuty.
2. Niewielkimi partiami dodaję mieloną wołowinę i cukier. Mieszam i smażę, aż mięso równomiernie się zrumieni.
3. Dodaję bulion, kawę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, fasolę odsączoną z zalewy, czekoladę, słodką czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i opcjonalnie kukurydzę i sos z wędzonych papryczek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i duszę na średnim ogniu około 40-50 minut. Jeśli jest zbyt gęste podlewam niewielką ilością bulionu. Chili con carne najlepiej smakuje następnego dnia. Podaję je z tortillą lub zwykłym pieczywem.
Chili con carne z wolnowaru
Mięso podsmażam na suchej patelni z dodatkiem jednej łyżeczki brązowego cukru. Dodaję posiekany czosnek i przyprawy i smażę jeszcze 2 minuty. Mocno zrumienione mięso przekładam do wolnowaru, dodaję pozostałe składniki i uruchamiam wolnowar.Czas dla wolnowarów Crock-Pot
- opcja low 5-6 godzin
- opcja high 4-5 godzin
Ciekawostki o chili con carne
Tradycyjne chili con carne to gulasz wołowy z dużą ilością papryczek chilli i przypraw, jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza chilli z mięsem. Pierwotnie było to danie klasy robotniczej, łatwe do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Choć obecnie kojarzone jest głównie z Meksykiem, to w rzeczywistości pochodzi z regionu obejmującego południowy Teksas i północny Meksyk. Ze względu na swój niesamowity smak potrawa zyskała tysiące zwolenników na całym świecie, ale jest stosunkowo mało popularna w Meksyku (z wyjątkiem centrów turystycznych). Od 1977 roku chili con carne jest oficjalnym daniem stanu Teksas i należy do kanonu kuchni Tex-Mex.Pierwsze wzmianki o chili con carne pochodzą z 1800 roku. Pierwotnie zawierało tylko świeże i suszone paryczki chilli, mięso i przyprawy. Z biegiem czasu zaczęto do niego dodawać fasolę, pomidory, a czasami także kukurydzę.
Chili con carne piszemy przez jedną literkę "L", natomiast nazwy papryczek chilli przez dwa.
Chili con carne
Chili con carne to głównie danie z Teksasu. Meksykanie w swoich kuchniach rzadko je przygotowują.
OdpowiedzUsuńTwoje chili pysznie wygląda, zjadłabym!
Zgadza się. Napisałam o tym na końcu artykułu, ponieważ w Polsce istotnie kojarzone jest głównie z Meksykiem
UsuńAch nie jadłam nigdy takiego gulaszu. Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńTo prosta potrawa. Spróbuj ją przygotować właśnie z dodatkiem kawy i czekolady.
Usuńuwielbiam, czekoladę kiedyś do niego dodawałam, ale kawy nie :)
OdpowiedzUsuńKawa rewelacyjnie podkreśla smak chili con carne :)
UsuńTe cudowne zdjęcia oraz przepis kusiły mnie już na Facebook'u, no nie pozostaje mi nic innego jak kupić składniki i robić, dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie. Chili con carne warto przygotować więcej i zamrozić. Po rozmrożeniu jest tak samo pyszne.
UsuńMoim zdaniem jest to idealny przepis na chłodne dni!♥️
OdpowiedzUsuńOwszem, świetnie rozgrzewa, kiedy wracamy zmarznięci do domu
UsuńDodawałam kakao, kawy jeszcze nigdy! Ciekawa jestem smaku. Spróbuję według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńDzień Dobry
OdpowiedzUsuńA ile ml bulionu nalezy dodać? i czy może być to bulion warzywny?
Moze to być bulion warzywny, w zależności od tego jak gęsta ma być potrawa dodaję od 150 do 250 ml bulionu. Czasem trzeba nawet więcej.
Usuń