Gołąbki z kaszą bulgur
Gołąbki z kaszą bulgur
Tureckie gołąbki w liściach pora
Gołąbki z kaszą bulgur i porem to wyniesienie pospolitego pora na najwyższy poziom smaku. Turcy są mistrzami w przyrządzaniu potraw z warzyw, ale te gołąbki to prawdziwe mistrzostwo świata. Łatwe do zrobienia, niedrogie danie na obiad, ciepłą kolację lub niebanalną przystawkę. Jeśli lubicie wyraziste smaki lub chcecie spróbować prawdziwej tureckiej kuchni, ten przepis będzie idealny. Z wąskich liści, które pozostały po zrobieniu gołąbków powstała pożywna zupa porowo - ziemniaczana
Gołąbki z kaszą bulgur - turecki przepis na gołąbki zawijane w liście pora etli pirasa dolmasi
Przepis na tureckie gołąbki z kaszą bulgur znalazłam na facebookowej stronie tureckiego sklepu. Nadziewane warzywa są pyszne i lubię je robić na wiele sposobów, więc na blogu są też przepisy na takie pyszności, jak:
Papryka faszerowana soczewicą
Gołąbki zawijane w kapuście
Kurczak w liściach pora
Gołąbki z kaszą bulgur - składniki
- 4 duże pory
- 250 g mięsa mielonego
- 1/4 szklanki (około 45 g) surowego ryżu
- 1/3 szklanki (około 60 g) surowej drobnej kaszy bulgur
- 1 łyżka przecieru z czerwonej papryki (turecka pasta biber salçası - ostra lub łagodna)
- 1 cebula
- mały pęczek natki pietruszki
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki suszonej mięty
- 750 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz i mielona papryka do smaku
Gołąbki z kaszą bulgur przepis
1. Odcinam ciemnozielone części porów. Pory myję, przekrawam wzdłuż na pół, wkładam do wrzącej wody, zmniejszam płomień do średniego i gotuję około 5-7 minut.
Cebulę kroję w małą kostkę, natkę pietruszki siekam.
2. Do mielonego mięsa dodaję cebulę, natkę pietruszki, ryż, kaszę bulgur, przecier z czerwonej papryki i przyprawy - mielone chili, suszoną miętę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam.
3. Ugotowany liść pora kładę na desce do krojenia, nakładam porcję farszu i składam w trójkąt
4. Na dno garnka wkładam kilka niewykorzystanych liści pora. Na nich układam warstwami gołąbki.. Zalewam passatą pomidorową i na niewielkim ogniu gotuję pod przykryciem około 30-35 minut. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i mieloną paprykę lub przecierem z papryki.
Gołąbki z wolnowaru
Tureckie gołąbki nie wymagają długiego czasu gotowania, ale miło jest przyjść do domu i nałożyć sobie na talerz gorący obiad, więc często robię je w wolnowarze.Czas dla wolnowarów Crock-Pot
opcja low 4-5 godzin
Gołąbki z kaszą bulgur
Super pomysł, bardzo podoba mi się ta wersja gołąbków :)
OdpowiedzUsuńMagda - one są super proste do zrobienia. Serdecznie polecam, por to w Polsce mocno niedoceniane warzywo
UsuńNo, ale takich wielkich porów, to ja w życiu nie widziałam. Przecież po rozpłaszczeniu taki liść musiałby mieć przynajmniej z 10 cm szerokości :O
OdpowiedzUsuń