Grzane wino
Grzane wino
sprawdzony przepis na grzańca
Grzane wino przepis na grzańca kojarzy się nam zazwyczaj z późną jesienią i zimą, ale to doskonały, aromatyczny napój na każdą okazję. Jego synonimem stał się w Polsce przepis na Grzaniec Galicyjski.
Podgrzane wino z przyprawami nie tylko poprawia nastrój, ale też świetnie rozgrzewa, dlatego warto po nie sięgnąć, kiedy jesteśmy przemarznięci.
Przepis na grzańca jest bardzo prosty, wystarczy podgrzać ulubione czerwone wino (słodkie, półsłodkie, wytrawne lub półwytrawne) z owocami i przyprawami takimi jak goździki, cynamon, kardamon, anyż, gałka muszkatołowa, imbir i wanilia. My wybieramy zazwyczaj wina półsłodkie lub półwytrawne, ale wybór wina na najlepszy grzaniec to kwestia smaku. Korzystając z poniższego przepisu przygotujecie aromatyczne grzane wino, znacznie lepsze, niż dostępne w sklepach "gotowce".
Grzane wino przepis Cztery Fajery
Grzane wino
składniki- 750 ml czerwonego wina półsłodkiego, półwytrawnego, słodkiego lub wytrawnego
- 1 soczysta pomarańcza lub 2 mandarynki
- 1 jabłko
Przyprawa do grzanego wina przepis
proporcje na 0,75 litra- 8-9 goździków
- 2 laski cynamonu
- opcjonalnie 2 strąki zielonego kardamonu (jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata)
- 1 gwiazdka anyżu
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- około 1 cm kawałek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżki miodu albo cukru trzcinowego lub do smaku
- opcjonalnie 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż
Grzane wino przepis
1. Jabłka i imbir dokładnie myjemy, pomarańcze lub mandarynki sparzamy wrzątkiem. Kroimy w średniej grubości plastry (około 3-5 mm) lub na kawałki.
2. Do garnka wlewamy wino, dodajemy pokrojone owoce i przyprawy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, kiedy wino będzie ciepłe dodajemy cukier lub miód i podgrzewamy pod przykryciem jeszcze przez około 10-15 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
3. Gdy grzaniec będzie bardzo ciepły rozlewamy go do kubków lub niewielkich szklaneczek. Wino grzane podajemy z dodatkiem plasterka pomarańczy lub cytryny.
Grzane wino z wolnowaru
Wolnowar to najlepsze ze znanych mi naczyń, w których można zrobić grzańca. Wino możemy pozostawić na opcji warm, aby cały czas było ciepłe. Do Crock-Pota o pojemności 3,5 litra ilość składników podanych w przepisie zwiększamy minimum dwukrotnie, a do Crock-Pota o pojemności 4,7 litra trzykrotnie.Jabłka i imbir dokładnie myjemy, pomarańcze lub mandarynki sparzamy wrzątkiem. Kroimy w średniej grubości plastry (około 3-5 mm) lub na kawałki.
Do misy wolnowaru wkładamy wszystkie składniki i wlewamy wino.
Opcja: Low
Czas 2 do 4 godzin.
Po zakończeniu utrzymujemy temperaturę na opcji Warm
Grzane wino
Dziękuję za przepis. Chętnie z mężem wypróbujemy. Zdjęcia są super.
OdpowiedzUsuń