Mleko kokosowe z wiórków kokosowych
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych
zamiennik mleka krowiego
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych można zrobić na kilka sposobów. Najłatwiej przygotujecie je w blenderze, doskonale poradzi sobie z tym zadaniem także wyciskarka wolnoobrotowa o dużej mocy silnika. Trzecia możliwość, najbardziej pracochłonna, to wyciskanie wiórków przez gazę. W blenderze, zwłaszcza molekularnym, który osiąga 30.000 obrotów na minutę i w wyciskarce wolnoobrotowej można też przygotować mleko kokosowe ze świeżego kokosa.
Tutaj napisałam o tym czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych - Cztery Fajery
Blenderem molekularnym nie dysponuję, ale u Ani z bloga Kuchennymi drzwiami widziałam jak działa blender molekularny Zyle. To właśnie jej rekomendacja była kluczowa, kiedy wybierałam wyciskarkę tej firmy. Miałam też okazję obserwować efekty pracy blendera Wartmann. No cóż mój aktualny, markowy sprzęt, mimo zbliżonej ceny, takich możliwości niestety nie ma i dość szybko się grzeje.
Zdjęcia blendera molekularnego Zyle przygotowała Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami
Dobrej jakości mleko kokosowe powinno zawierać tylko dwa składniki - ekstrakt z kokosa i wodę. W sklepach często spotykamy produkty z dodatkiem, całkowicie zbędnych dla naszego organizmu, polepszaczy jak emulgatory czy aromaty. Stąd właśnie zrodził się pomysł, aby przygotowywać je samodzielnie. Odciśnięte wiórki można wykorzystać do ciast lub deserów.
Domowe mleko kokosowe to świetna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy i wegan oraz niezbędny dodatek do dań kuchni azjatyckiej.
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych
składniki na około 500 ml- 1 szklanka grubych wiórków kokosowych
- 2 szklanki gorącej wody
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych przepis
z wyciskarki wolnoobrotowej
Wodę zagotowuję w czajniku, po trzech minutach zalewam gorącą wodą wiórki kokosowe i odstawiam na kilka godzin lub całą noc.Namoczone wiórki wraz z wodą przekładam porcjami do wyciskarki. Do wyciskania korzystam z sitka do soków i mleka roślinnego. Otrzymane mleczko kokosowe przecedzam dodatkowo przez gęste sitko perlonowe.
Jak widzicie na filmie wyciskarka poradziła sobie ze zrobieniem mleka kokosowego bez żadnego problemu, ale ten model ma silnik o mocy 400 Watt. Przy wyciskarkach o mniejszej mocy raczej nie odważyłabym się zrobić mleka kokosowego - można w ten sposób uszkodzić sprzęt.
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych przepis z blendera molekularnego
Wodę zagotować w czajniku, po trzech minutach zalać gorącą wodą wiórki kokosowe i odstawić na minimum 30 minut, a jeszcze lepiej na całą noc. Przelać wiórki wraz z wodą do kielicha blendera i blendować około 2-3 minut. Otrzymane mleczko kokosowe przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Tak gęste mleko kokosowe będzie doskonałym dodatkiem do curry i innych dań kuchni azjatyckiej. Jeśli zamierzacie je wykorzystać do kawy lub np. owsianki, to odciśnięte wiórki należy ponownie zalać dwoma szklankami gorącej wody i jeszcze raz zblendować, a po zakończeniu połączyć oba otrzymane mleczka.Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2-3 dni.
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych
Olu, świetna robota! Przygotowanie domowego mleka z dobrym sprzętem jest dziecinnie proste i w sumie bardzo szybkie. Robiłam mleko i w blenderze o dużej mocy, i w wyciskarce. Wybieram wersję z wyciskarki!
OdpowiedzUsuńZ wyciskarki jest zdecydowanie bardziej klarowne. Do kawy po prostu idealne. Robiłam też chleb z dodatkiem mleka kokoswego przygotowane w wyciskarce - wyszedł rewelacyjny
UsuńBardzo często korzystam z kokosowego mleka, ale zawsze je kupuję. Nie ma jak przygotowane w zaciszu domowym :) Jestem za :) przepis zapisany, będzie przeze mnie uskuteczniany :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. Przynajmniej wiesz co jesz. Staraj się wybierać wiórki grube kokosowe :)
UsuńPięknie wygląda to 'mleko'! Od razu bym je wypiła...
OdpowiedzUsuńDziękuję Olu za zamieszczenie moich zdjęć. Urządzenia marki Ronic to świetny wybór!
Zgadzam się z Tobą Aniu. Ronic działa świetnie. Raz jeszcze dziękuję za pomoc w wyborze sprzętu.
UsuńŚwietny przepis, takie własnoręcznie zrobione mleko jest super, wiemy co jemy, bez ulepszaczy i dodatków przeróżnych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Masz rację. Kiedy czytam składy produktów dostępnych na sklepowych półkach, coraz częściej czuję się jak na lekcji chemii
UsuńWierze rzeczy robię sama, po prostu lubię gotować. Mleka kokosowego właściwie nie używam. Muszę sprawdzić, czy mi podejdzie smakowo, a potem, kto wie, może zrobię?
OdpowiedzUsuńNasza domowa kuchnia opiera się w dużej mierze na daniach z Półwyspu Indyjskiego, Pakistanu i Afganistanu, więc mleka kokosowego zużywamy ogromne ilości.
UsuńNiekiedy dodaję je też do naleśników.
Słyszałam już o tym przepisie ale jeszcze nie miałam okazji robic. Zdjęcia wręcz artystyczne i zachęcają bardzo :)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało to mleczko. Przepis z dobrym sprzętem, dość prosty w wykonaniu. A przynajmniej wiadomo co jest w składzie.
OdpowiedzUsuńWiadomo, że to co sami zrobimy jest najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką zwolenniczką mleczka kokosowego, jakoś nie mogę się przekonać do niego. Jeśli już, to czasami kupuję jako dodatek, ale nigdy nie robiłam. Nie mam ani wyciskarki ani blendera molekularnego. Mogę skorzystać ze zwykłego... Może kiedyś zrobię sama i się przekonam.
OdpowiedzUsuńRoślinne mleka już robiłam, ale kokosowego jeszcze nie - aż wstyd, bo wcale to nie takie trudne :)
OdpowiedzUsuńMy zużywamy bardzo duże ilości mleka kokosowego, więc często je robimy
UsuńTakie domowe mleko kokosowe jest najlepsze ��
OdpowiedzUsuńOczywiście i przynajmniej masz pewność, że wiesz co pijesz :)
UsuńMusze u ja spróbować zrobić takie mleko. Jestem ciekawa czy moj blender KA da radę? ☺️
OdpowiedzUsuńMój KA się grzeje przy wiórkach
UsuńDzięki Twojemu wpisowi, przypomniał mi się przepis na ciasto dietetycne na bazie mleka kokosowego... pyszny, jeśli nie jada się słodkości akurat.
OdpowiedzUsuńNad wyciskarką sama się zastanawiam. Od kilku lat jestem posadaczką i miłośniczką thermomixa, jednak nie sprawdzałam czy jest w stanie przerobić wiórki...
To ja się uśmiechnę o przepis na to ciasto :) Wyciskarki nie zastąpi żaden inny sprzęt więc serdecznie polecam
UsuńO rany, nie wiedziałam że można zrobić samemu takie mleko w taki sposób. Zazwyczaj kupowałam gotowe
OdpowiedzUsuńProsto szybko i wygodnie, więc po co przepłacać?
UsuńMleko kokosowe musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuń