Tygielek do kawy - jaki wybrać
Tygielek do kawy - jaki wybrać
Kawa po turecku parzona w elektrycznym tygielku
Tygielek do kawy - jaki wybrać. Podpowiadamy czym się kierować kupując cezve, jaka wielkość będzie optymalna i jak zaparzyć kawę po turecku w tygielku elektrycznym.
Tygielek do kawy - jaki wybrać
Tygielek do kawy po turecku, elektryczny, stalowy, żeliwny, miedziany lub mosiężny przypomina wyglądem niewielki dzbanuszek, szeroki u podstawy, węższy na górze, z wcięciem powyżej połowy wysokości. Jego charakterystycznymi cechami są długi uchwyt, który zapobiega ewentualnemu poparzeniu, dość wąska szyjka i dzióbek ułatwiający nalewanie kawy do filiżanek. Taki kształt tygielka do kawy umożliwia uzyskanie dużej ilości gęstej pianki i niesamowitego, niespotykanego w przypadku innych metod parzenia, aromatu drobno mielonej tureckiej kawy.
Po lewej stronie tygielek elektryczny, po prawej tradycyjny tygielek ze stali miedziowanej, pokryty w środku stopem miedzi i cynku. Oba kupione w tureckisklep.pl
Najłatwiejsze do utrzymania w czystością są tygielki wykonane ze stali nierdzewnej, zarówno tradycyjne, jak i elektryczne cezve. Z taką samą łatwością wyczyścimy tygielki ze stali miedziowanej, których wnętrze pokryte jest stopem miedzi i cynku. Dodatkową zaletą miedzi i mosiądzu (stop miedzi i cynku) jest to, że niszczą chorobotwórcze drobnoustroje. Takich właściwości nie posiadają naczynia emaliowane, żeliwne, gliniane, ani plastik (źródło: Europejski Instytut Miedzi; www.copperalliance.pl)
Tygielki żeliwne, długo utrzymujące ciepło, ale dość ciężkie wymagają specjalistycznych metod konserwacji, z kolei tygielki emaliowane i gliniane są stosunkowo łatwe do uszkodzenia.
Ponownie stawiam tygielek na podstawie grzejnej i powtarzam wyżej opisaną czynność jeszcze raz lub dwa. Po nałożeniu ostatniej porcji pianki rozlewam kawę do filiżanek.
Kawy nalanej do filiżanek już nie mieszamy, podajemy ją w towarzystwie tureckich słodyczy.
Smacznego - Afiyet olsun
Tygielek do kawy - jaki wybrać
Tygielek do kawy - jaki wybrać
Tygielek do kawy po turecku, elektryczny, stalowy, żeliwny, miedziany lub mosiężny przypomina wyglądem niewielki dzbanuszek, szeroki u podstawy, węższy na górze, z wcięciem powyżej połowy wysokości. Jego charakterystycznymi cechami są długi uchwyt, który zapobiega ewentualnemu poparzeniu, dość wąska szyjka i dzióbek ułatwiający nalewanie kawy do filiżanek. Taki kształt tygielka do kawy umożliwia uzyskanie dużej ilości gęstej pianki i niesamowitego, niespotykanego w przypadku innych metod parzenia, aromatu drobno mielonej tureckiej kawy.
Po lewej stronie tygielek elektryczny, po prawej tradycyjny tygielek ze stali miedziowanej, pokryty w środku stopem miedzi i cynku. Oba kupione w tureckisklep.pl
Najłatwiejsze do utrzymania w czystością są tygielki wykonane ze stali nierdzewnej, zarówno tradycyjne, jak i elektryczne cezve. Z taką samą łatwością wyczyścimy tygielki ze stali miedziowanej, których wnętrze pokryte jest stopem miedzi i cynku. Dodatkową zaletą miedzi i mosiądzu (stop miedzi i cynku) jest to, że niszczą chorobotwórcze drobnoustroje. Takich właściwości nie posiadają naczynia emaliowane, żeliwne, gliniane, ani plastik (źródło: Europejski Instytut Miedzi; www.copperalliance.pl)
Tygielki żeliwne, długo utrzymujące ciepło, ale dość ciężkie wymagają specjalistycznych metod konserwacji, z kolei tygielki emaliowane i gliniane są stosunkowo łatwe do uszkodzenia.
Wielkość tygielka do kawy
Kawa po turecku serwowana jest najczęściej w niewielkich filiżankach, których pojemność wynosi około 60-75 ml. Kupując tygielek, tzw. cezwe musimy wziąć pod uwagę fakt, że podczas parzenia wytworzy się duża ilość pianki, która będzie unosiła się do góry. Ten proces nazywa się "wzrostem kawy". Dlatego wybierając tygielek należy zastanowić się dla ilu osób zamierzamy jednorazowo zaparzać kawę- dla 2 osób powinniśmy zaopatrzyć się w naczynie o pojemności około 180 -240 ml
- dla 3 osób odpowiedni będzie tygielek o pojemności 240-320 ml
- dla 4 osób wybieramy tygielek o pojemności 320-370 ml
- dla 6-7 osób idealne będzie naczynie o pojemności 600 ml
Kawa po turecku w tygielku elektrycznym
składniki na 3 filiżanki- 3 pełne po brzegi filiżanki niechlorowanej bardzo zimnej wody - z butelki lub z dzbanka filtrującego
- 3 czubate łyżeczki drobno mielonej tureckiej kawy np. Mehmet Efendi
- ewentualnie przyprawy - kardamon lub cynamon albo goździki, ale to wpływy arabskie
- cukier, w takiej ilości jak lubicie także wsypujecie do tygielka, ale jeśli nie słodzicie cukier, można pominąć
Kawa po turecku w tygielku elektrycznym przepis
Do tygielka wlewam bardzo zimną wodę. Wsypuję kawę, cukier i ewentualnie przyprawy. Włączam tygielek. Kiedy powstająca na powierzchni kawy pianka zacznie szybko unosić się do góry zdejmuję tygielek z podstawy i szybciutko przekładam piankę do filiżanek.Ponownie stawiam tygielek na podstawie grzejnej i powtarzam wyżej opisaną czynność jeszcze raz lub dwa. Po nałożeniu ostatniej porcji pianki rozlewam kawę do filiżanek.
Kawy nalanej do filiżanek już nie mieszamy, podajemy ją w towarzystwie tureckich słodyczy.
Smacznego - Afiyet olsun
Tygielek do kawy - jaki wybrać
Pięknie ta kawa wygląda!
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o kawy wschodnie i arabskie to zdecydowanie wybieram tradycyjny tygielek...
Ja korzystam zarówno z tradycyjnego, jak i elektrycznego. Elektryczny jest doskonałym rozwiązaniem jeśli masz ochotę napić się np. w pracy dobrej kawy
UsuńJa również jestem za tradycyjnym. Super zdjecia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW smaku kawa z "elektryka" niczym nie różni się od tej z tradycyjnego tygielka :)
Usuńps. Dziękuję za miłe słowa
Fajna ta rzecz ja wybrałabym tradycyjny ze względu na to że ma taki ciepły Wygląd jest Egzotyczny i nie przypomina czajnika do gotowania wody na przykład przyznam się że nigdy nie piłam kawy w ten sposób Pozdrawiam serdecznie Kasia franiszyn Luciano
OdpowiedzUsuńWarto spróbować Kasiu. Zarówno smak, jak i aromat kawy z tygielka jest cudowny. Bardzo lubimy kawę parzoną po turecku
UsuńPrześliczny jest ten miedziany tygielek. Nie wiedziałam, że zaletą zastosowania stopu miedzi i cynku jest to, że niszczą chorobotwórcze drobnoustroje... bardzo ciekawe. Mam kuchenkę indukcyjną, zastanawiam się czy ten miedziany tygielek (na adapterze) spełniłby swoją funkcję?
OdpowiedzUsuńZawsze kiedy piszę tekst czy to do gazety, czy na blogu - staram się wszystko dokładnie posprawdzać
UsuńMam tygielek, ale przyznam szczerze że jeszcze z niego nie skorzystałem. Ale namówiłaś mnie i pora zrobić kawkę po turecku.
OdpowiedzUsuńprzyglądanie się, jak ludzie parzą kawę w ten sposób zawsze działa na mnie hipnotyzująco :)
OdpowiedzUsuńPiłam raz taką kawę poczęstowana przez kogoś, była wyśmienita 😍
OdpowiedzUsuńzdecydowanie ten miedziany mi się podoba, ciekawa jestem jak smakuje kawa parzona w ten sposób, bo przyznam szczerze, że nie miałam okazji jeszcze próbować
OdpowiedzUsuńTo mi przypomina wakacje u babci i takie właśnie tradycyjne metody zaparzania kawy. Super!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji pić takiej kawy, także wszystko przede mną :* super fajne i pomocne informacje, dzięki :)
OdpowiedzUsuń