TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zupa porowo - ziemniaczana

Zupa porowo - ziemniaczana

Przepis na krem z pora i ziemniaków.

Zupa porowo - ziemniaczana przepis na krem z pora i ziemniaków. Zupa porowo - ziemniaczana to przepis bardzo popularny w wielu regionach świata, a mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Zupa z pora i ziemniaków to najlepszy przepis na szybki obiad w tygodniu, jest tak samo sycąca jak zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (przepis). Bardzo lubimy krem z pora i ziemniaków, ponieważ każde z nas może go łatwo dostosować do swojego smaku dodając ulubione przyprawy. Zupa ziemniaczano - porowa dobrze się przechowuje i zamraża więc, w razie potrzeby mam zazwyczaj w zamrażalniku porcję tej pożywnej zupy krem z pora i ziemniaków. 

Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem w roli głównej, choćby z tego względu, że jego właściwości zdrowotne są podobne do działania czosnku, a smak ma zdecydowanie przyjemniejszy. W naszej kuchni wykorzystujemy także zielone liście młodych porów, robię z nich bardzo smaczną przystawkę w stylu tajskim - kurczak w liściach pora.


zupa-porowo-ziemniaczana
 Zupa porowo - ziemniaczana Cztery Fajery

Zupa krem z pora i ziemniaków jest pożywna, smaczna,  niedroga i łatwa do zrobienia.  Sprawdzi się o każdej porze roku. Mistrzami w przyrządzaniu potraw z pora są Turcy. Por na ciepło lub na zimno jako przystawka tzw. meze. Zupa krem z pora w wielu wariantach, musaka z porem, por z mięsem, sałatka z pora  - jest w czym wybierać. Poniższy przepis to właśnie turecka zupa z pora i ziemniaka - patatesli  pırasa corbası.

Zupa porowo - ziemniaczana przepis

  • 3 duże pory, tylko biała część
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra bulionu - warzywny, drobiowy lub wołowo-drobiowy
  • opcjonalnie śmietana 18% lub jogurt do zabielenia
  • czarny pieprz, turecka papryka pul biber (jest dostępna w tureckisklep.pl) i sól do smaku
  • do dekoracji natka pietruszki lub cebula dymka

Zupa porowo - ziemniaczana jak zrobić

1. Pory myję i kroję w plasterki. Cebulę, ziemniaki i czosnek obieram i kroję w kostkę.

2.W garnku rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę, aż się zeszkli. Dokładam pozostałe warzywa mieszam i smażę około 2-3 minut. Wlewam bulion, doprawiam solą, pieprzem i papryką i gotuję do chwili, aż warzywa będą miękkie.

3. Zupę miksuję, doprawiam do smaku i ewentualnie zabielam śmietaną lub jogurtem, zahartowanym wcześniej kilkoma łyżkami zupy. Kremową zupę z pora podaję posypaną płatkami papryki i drobno pokrojoną cebulą dymką lub natką pietruszki.

Udostępnij przepis na zupę porowo - ziemniaczaną

Spodobał Ci się oryginalny przepis zupę porowo - ziemniaczaną ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

zupa-porowo-ziemniaczana

Por w kuchni

Por uprawiany był w Mezopotamii już 2000 lat p.n.e. Stanowił też ważny składnik diety starożytnych Egipcjan. Swoją popularność w Europie zawdzięcza Rzymianom, a do Polski przywędrował wraz z królową Boną.

Por ma działanie antyseptyczne, moczopędne i przeciwskurczowe. Polecany jest osobom zmagającym się z anemią, zawiera bowiem więcej żelaza niż czerwone buraki. Rozszerza naczynia krwionośne i korzystnie wpływa na układ krążenia, ale może powodować wzdęcia.

zupa-porowo-ziemniaczana
Zupa porowo - ziemniaczana.

Komentarze

  1. Zupa idealna na rozgrzanie, wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonała na chłodniejsze dni, turecka papryka idealnie podkreśla smak. Robiłam ją też z czarną papryką antep isot - również wyszła super

      Usuń
  2. Jeden por, a na talerzu mamy Turcję lub Tajlandię w zależności od nastroju. :) Świetny przepis, dzięki któremu można ruszyć na mini wakacje, gdy za oknem szary styczeń. Zupa smakuje pysznie, ale jesteśmy pewni, że kurczak w liściach pora jest równie doskonały! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w takim razie zorganizujemy warsztaty z porem w roli głównej ?

      Usuń
    2. Już 4 lutego planujemy "Tajlandię od kuchni", a 12 marca "Kuchnię Bliskiego Wschodu" - w obu przypadkach gwarantujemy baaardzo smaczne menu! ;)

      Usuń
    3. Mam się pojawić w roli fotografa?

      Usuń
  3. Smaczna zupka! Idealna na taką pogodę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, to idealna zupa na jesień (w tym roku raczej trudno mówić o zimie)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych