Ciasto marchewkowo jabłkowe
Ciasto marchewkowo jabłkowe
przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki
Ciasto marchewkowo jabłkowe, które długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne i proste do zrobienia. Można je dodatkowo przełożyć kremem lub tylko oprószyć cukrem pudrem.
Wilgotne ciasto marchewkowo jabłkowe przygotowałam z pulpy z wyciskarki, bo... nie chciało mi się ścierać marchewki na tarce. Jest po prostu idealne, miękkie, aromatyczne, ale nie przesłodzone. Super na każdą okazję dla dorosłych i dla dzieci.
Ciasto marchewkowe z pulpy z wyciskarki to już kolejny na blogu Cztery Fajery pomysł na to, aby nie marnować żywności. W podobny sposób robię ciasto pomarańczowe z migdałami
Ciekawa jestem, jakie macie sposoby na wykorzystanie wytłoków z wyciskarki.
Ciasto marchewkowo jabłkowe - składniki
- proporcje na tortownicę o średnicy 20-22 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cmwszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 3 małe jajka
- 180 g cukru pudru
- 150 ml oleju
- 250 g pulpy marchewkowej z wyciskarki
- 100 g gęstego musu jabłkowego w wyciskarki
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej tortowej
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- półtorej łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
Marchewkę wyciskałam na sitku o drobnych oczkach
Ciasto marchewkowo jabłkowe przepis
Jajka ubijam na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i miksuję, aż powstanie gładki krem. Cały czas ubijając wlewam powoli, wąską strużką olej. Po dodaniu całego oleju miksuję jeszcze kilka sekund.Do powstałej masy dodaję pulpę z marchewki, mus jabłkowy i wiórki kokosowe. Całość miksuję na najniższych obrotach do połączenia składników.
Mąkę mieszam z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Przesiewam mąkę do powstałej masy i mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę wykładam papierem do pieczenia (w przypadku tortownicy boki smaruję cieniutko masłem i obsypuję mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wykładam tylko dno formy). Przelewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 150 -160 stopni, grzałka góra - dół przez około 65-70 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ciasto marchewkowo jabłkowe
Tak naprawdę nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale ogólnie mi smakuje.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, które z przyjemnością wypróbuje. Nigdy bowiem nie dodawałam jabłek do ciasta marchewkowego, a faktycznie może smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńTo co mnie u ciebie fascynuje to to dążenie do ograniczenia marnotrawstwa. Sok z marchewki robiłam, a potem całą pulpę wywalałam do kosza, a przecież tyle może być fajnych zastosowań... Kuszę się na pomysł, czy zrobię ciasto nie jestem pewna, ale z pewnością będę brała przykład jak zużywać coś co jest pozornie nie do zagospodarowania. Jesteś wielka!
OdpowiedzUsuńO dzięki wielkie za przepis, ja swoej odpady jeśli ich jest wiele, mroże i ukrywam w zupach kemach, bądź w kotletach mielonych z ziarnami !!! Na ciasto bym nie wpadła, o dzieki !!!!!
OdpowiedzUsuńMi ciasto marchewkowe przestało wychodzić, a lubię je i to bardzo :) za to moja córka przejęła pałeczke i wypieki wychodzą jej znakomicie :) także raz w tygodniu mamy ciasto marchewkowe do kawki :)
OdpowiedzUsuńPodobnie wykorzystuję owoce i warzywa z wyciskarki. Zawsze szkoda mi je wyrzucić, a ciasta czy placki są takie pyszne!
OdpowiedzUsuńTwojego ciasta na pewno spróbuję i to może jeszcze dzisiaj, bo zaraz będę robić soczek 😊
Oj jak dawno nie piekłam marchewkowego ciasta!
OdpowiedzUsuńMuszę to nadrobić...
Staram się też wszystko możliwie wykorzystywać w kuchni :) - to piękne :) Marchewkowe kocham, na pewno zrobię z Twojego przepisu bo z jabłkami. Polecam kruche marchewkowe rogaliki :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis :)
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe 😍 Trzeba będzie zrobić 😀
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego... Nadrobię ten błąd z Twoim przepisem. Dodatek jabłka bardzo mi przypadł do gustu. Bardzo lubię to połączenie.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na wykorzystanie wytłoczyn z wyciskarki. Mamy sok, mamy ciasto i nic się nie marnuje!
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe robię regularnie, ale z dodatkiem jabłek jeszcze nie robiłam. Nie mam wyciskarki, więc w takim przypadku jakie powinny być proporcje owoców?
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na wykorzystanie pulpy. Wykorzystam pomysł na bank ☺️
OdpowiedzUsuńPyszności ! Uwielbiam piec ! Bardzo dobre jest tez marchewkowe z polewa czekoladowa
OdpowiedzUsuńJa pulpe z marchwi zamrazam. Później dodaję do zup jarzynowych. Teraz fajnie ..dodam do ciasta.
OdpowiedzUsuńPonieważ miałam zamrożone wytłoczki z marchewki i świeże z jabłek ( po sokowirówce), skorzystałam z tego przepisu. I właśnie się zajadam jeszcze ciepłym wypiekiem. Muszę przyznać, że ciasto wyszło bardzo smaczne. Żeby było zdrowiej, pozmieniałam odrobinę składniki. Zamiast zwykłego oleju, dałam kokosowy ( nierafinowany), cukier zamieniłam po połowie erytrol z cukrem kokosowym, a mąkę tortową zmieszałam z gryczaną ( z przewagą gryczanej). Wyszło super. Dziękuję za przepis i inspirację :)
OdpowiedzUsuń