Pączki wiatrowe z Katalonii
Pączki wiatrowe z Katalonii
Bunyols de vent - pączki wiatrowe
Pączki wiatrowe z Katalonii podobnie jak pączki wiedeńskie przygotowuję z ciasta parzonego ptysiowego. Są delikatne, bardzo puszyste i proste do zrobienia. Nie będziecie nawet potrzebowali miksera (chociaż to ułatwia pracę), ani rękawa cukierniczego.
We Francji, Belgii i Niemczech pączki wiatrowe noszą nazwę pets de nonnes co w dosłownym tłumaczeniu oznacza pierdnięcie mniszki, a w ugrzecznionej wersji - westchnienie zakonnicy.
Bez względu na to jak je nazwiemy są łatwiejszą i tak samo pyszną alternatywą dla takich smakołyków jak pączki na zakwasie.
Pączki wiatrowe z Katalonii
Pączki wiatrowe z Katalonii - składniki
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 50 g niesolonego masła
- skórka starta z małej cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 ml rumu lub likieru Sambuca
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
Pączki wiatrowe z Katalonii przepis
1. Do rondelka wlewam mleko, dodaję pokrojone w kostkę masło, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli i doprowadzam do wrzenia.
2. Na wrzące mleko wsypuję mąkę, zmniejszam płomień i mieszam drewnianą łyżką na jednolitą masę. Kiedy ciasto ma jednolitą gładką konsystencję i odchodzi od boków rondelka wyłączam ogień i odstawiam do wystygnięcia.
3. Przestudzone ciasto przekładam do misy miksera i na średnich obrotach miksuję dodając kolejno po jednym jajku. Jeśli nie macie miksera, można to zrobić drewnianą łyżką. Na koniec wlewam rum i jeszcze chwilę miksuję do połączenia składników. Odstawiam ciasto na około 30 minut.
4. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej (powinien mieć temperaturę 180 stopni, jeśli będzie zbyt niska pączki opadną na dno). Na łyżeczkę nabieram porcję ciasta nieco większą od orzecha laskowego, formuję je w kulkę, wkładam na gorący olej i smażę na złoty kolor. Pączki powinny dwukrotnie zwiększyć objętość.W ten sam sposób postępuję aż do wyczerpania ciasta.
5. Usmażone pączki katalońskie przekładam na papierowy ręcznik. kiedy są jeszcze lekko ciepłe oprószam cukrem pudrem.
Pączki wiatrowe z Katalonii - historia
Katalońskie pączki bunyols de vent znane są od X wieku. Przepis wywodzi się z kuchni Żydów sefardyjskich, którzy przygotowywali je na święto Chanuka. Pączki katalońskie mogą być nadziewane czekoladą, kremem lub innym nadzieniem, które wstrzykuje się za pomocą szprycy, już po upieczeniu pączków. W katalońskich cukierniach bunyols de vent pojawiają się na początku listopada, ponieważ tradycyjnie podawane są podczas uroczystości Wszystkich Świętych.W Meksyku, do ich przygotowania zamiast mąki pszennej stosuje się mąkę kukurydzianą.
Pączki wiatrowe z Katalonii
pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, mam nadzieję, że nie działają tak jak mówi nazwa ;)
OdpowiedzUsuńNazwa wymiata i mam nadzieje ze nie ma się po nich wiatrów 😂
OdpowiedzUsuń