Ramen w domu - książka kucharska
Ramen w domu - Brian MacDuckston
Książka kucharska z łatwymi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami.
Ramen w domu - książka kucharska autorstwa Briana MacDuckston to kolejny w naszej domowej biblioteczce tytuł poświęcony tej kultowej zupie i zarazem 100 nowych inspiracji na jej przygotowanie.
Proste przepisy na buliony, makarony i dodatki do ramenu oraz ciekawostki na temat kuchni i kultury Kraju Kwitnącej Wiśni powodują, że lektura książki Briana MacDuckston staje się prawdziwą przyjemnością. Dla początkujących, ważnym atutem będą sugestie, w jaki sposób uprościć i usprawnić przygotowanie wyśmienitego, domowego ramenu. Bardziej doświadczeni, znajdą w niej wiele inspiracji i zachętę do poznawania nowych smaków.
Książka podzielona jest na rozdziały dotyczące wywarów (bulionów), tare czyli mieszanek przypraw dodawanych do zupy, makaronów, dodatków i przystawek. Kolejne pięć rozdziałów autor poświęcił głównym rodzajom ramenu:
- Shio ramen
- Shoyu ramen
- Miso ramen
- Tonkotsu ramen
- nowe wersje ramenu
O autorze: Brian Macduckston do Japonii przyjechał jako nauczyciel języka angielskiego. Od ponad 10 lat poszukuje nie tylko najlepszych ramenów, ale też próbuje wyjaśnić fenomen najsłynniejszej z azjatyckich zup. Jest absolwentem Szkoły Ramenu w Osace, prowadzi blog Ramen Adventures.
Kilka przepisów na ramen jest już na naszym blogu, to m.in.
Zupa ramen z kurczakiem
Bardzo dobry rosół azjatycki
Ramen z wieprzowiną
Tytuł: Ramen w domu
Autor: Brian MacDuckston
Tytuł oryginalny: Ramen at Home
Tłumaczenie: Magdalena Gendźwiłł
Wydawnictwo Poradnia K
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych