Babka kawowa
Babka kawowa
proste ciasto do kawy i herbaty.
Babka kawowa nie wymaga użycia drożdży, jest miękka, wilgotna i aromatyczna. Zrobicie ją bardzo szybko, a później... Zaparzcie filiżankę ulubionej kawy lub herbaty, usiądźcie wygodnie w fotelu i cieszcie się smakiem pysznego ciasta. Babka kawowa na to zasługuje!
Ilekroć rozmawiam z kimś albo zamieszczam na blogu przepis na ciasto z kawą, padają pytania czy nie lepiej dodać kawy rozpuszczalnej. Otóż nie i jeszcze raz nie! Porównajcie sami smak espresso ze świeżo zmielonej kawy z filiżanką kawy rozpuszczalnej. Nadal uważacie, że lepiej użyć tej ostatniej?
Proporcje z przepisu na szybką babkę kawową pasują do:
- dwóch foremek z kominem o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm
- lub jednej formy z kominem o średnicy 26 cm
- albo jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm
Babka kawowa
moja szklanka ma 250 ml pojemności- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g masła lub dobrej margaryny,
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- ćwierć szklanki bardzo mocnej, zimnej kawy, dodałam mocno czekoladową Cuba Serrano
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie 1 płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor
- pół szklanki rodzynek, ale można więcej
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
- polewa czekoladowa lub lukier albo cukier puder do dekoracji
Babka kawowa przepis
1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
2. Nie przerywając ucierania, kolejno, jedno po drugim dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Ciasto ma prawo się w tym momencie zważyć, to bardzo częste zjawisko i nie jest to powód do zmartwienia.
3. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i ewentualnie kakao. Stopniowo wlewamy wystudzoną kawę. Miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
4. Dodajemy rodzynki i mieszamy szpatułką lub łyżką.
5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C, grzałka góra - dół, przez 55-60 minut albo do tzw. suchego patyczka.
Przepisy na babki wielkanocne
Babka marmurkowa ucieranaBabka drożdżowa parzona
Łatwa babka majonezowa
Babka jogurtowa
Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku
Babka z ajerkoniakiem
Babka piaskowa
sposób na wykorzystanie białek jajek - Babka drożdżowa na białkach
Babka drożdżowa wilgotna
Też jestem zwolenniczką prawdziwej kawy! Ciasto z taką kubańską, czekoladową kawą musi być wyjątkowe.
OdpowiedzUsuńJak kawowa to zjem całą!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma w składzie kawę .