Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty
- przepis na kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis na kapuśniak na żeberkach. Kapuśniak z kiszonej kapusty wraca u nas do łask jesienią i zimą. Gorąca, gęsta i wyraźnie kwaskowa zupa z kiszonej kapusty rozgrzewa i dodaje energii. Kapuśniak na żeberkach pamiętam jeszcze z dzieciństwa, najlepszy gotowała moja babcia, ale bez fałszywej skromności przyznaję, że mój kapuśniak kiszonej kapusty jest równie smaczny.
Kapuśniaku nie uda się zepsuć nawet tym z Was, którzy nie lubią lub nie potrafią gotować. U nas kapuśniak jest zawsze bardzo gęsty, a ziemniaki podaję na oddzielnym talerzyku, okraszone boczkiem i smażoną cebulką. Taki kapuśniak lubimy najbardziej. No po prostu niebo w gębie, a raczej niebo na talerzu.
Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis Cztery Fajery
Dobry kapuśniak można ugotować tylko z kiszonej kapusty. Robiąc zakupy zwróćcie uwagę jaką kapustę kupujecie, w sklepach często można spotkać kapustę kwaszoną czyli zakwaszaną octem, a to już nie to samo, co kapusta kiszona.
Kwaśny kapuśniak, podobnie jak bigos, jest po rozmrożeniu, nawet smaczniejszy niż świeżo ugotowany, a przy okazji mam zawsze w lodówce przygotowany pożywny obiad.
No to gotujemy najlepszy kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki
duża porcja- 500 g żeberek wieprzowych surowych
- 300 g wędzonych żeberek wieprzowych
- 250 g wędzonego boczku
- 700 g kapusty kiszonej, najlepiej z marchewką
- 1 duża cebula
- 1 marchewka średniej wielkości
- 2 duże liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka soli lub do smaku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu i pieprz mielony do smaku
- 1 łyżka masła lub tłuszczu wytopionego z boczku
- 1 łyżka mąki pszennej
- ugotowane ziemniaki okraszone boczkiem podsmażonym z cebulką albo pieczywo
Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis
1. Żeberka myję, kroję na mniejsze kawałki, wkładam do dużego garnka i zalewam wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaję sól i zagotowuję. Zmniejszam ognień, zdejmuję szumowiny, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i gotuję pod przykryciem około 1,5 godziny, do chwili, kiedy mięso zacznie samo odchodzić od kości. Ugotowane mięso wyjmuję z wywaru, oddzielam od kości, kroję na małe kawałeczki i odstawiam na bok. Później dodam je do zupy.
2. Kapustę kiszoną siekam, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do wywaru z żeberek.
Boczek kroję w niedużą kostkę i przesmażam, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i smażę aż cebula się zeszkli. Połowę boczku z cebulką dodaję do zupy. Doprawiam kminkiem i gotuję na średnim ogniu około 30 minut.
3. Jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu, to wykorzystuję go do zrumienienia mąki. Na patelni podgrzewam tłuszcz, dodaję łyżkę mąki i energicznie mieszam aż się zrumieni. Dodaje dwie trzy łyżki zupy i nadal energicznie mieszam, żeby nie było grudek. Zasmażkę i obrane z żeberek mięso dodaję do kapuśniaku i gotuję jeszcze około 10 minut.
4. W drugim garnku gotuję ziemniaki. Podaję je na oddzielnym talerzyku okraszone boczkiem z cebulką.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Konkretny kapuśniak!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, może się skuszę, tak sugestywnie do mnie przemawia...
Jedna z najlepszych zup 😊
OdpowiedzUsuńSkuszę się i ja,dawno nie gotowałam 😊
Dzięki za podpowiedź 🙄
Pycha, najbardziej lubię taki na drugi dzień :-)
OdpowiedzUsuńOsobiście lubię zjeść kapuśniak od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuńKapuśniak i to jeszcze na domowej kapuście z żeberkami zawsze smakuje i rozgrzewa.
OdpowiedzUsuń