TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Szarlotka z budyniem

 przepis na szarlotkę na kruchym cieście


Szarlotka z budyniem i kruszonką - przepis na jedno z tych ciast, które piekę bardzo często, niezależnie od pory roku. Jest  łatwa do zrobienia, pachnąca cynamonem i jabłkami. Proste i szybkie ciasto na niedzielę i każdą inną okazję, którego reklamować nie trzeba.  Najlepsza jest oczywiście z samodzielnie przygotowanych jabłek.
Domowa szarlotka jak u mamy i babci jest właściwie moją domeną, ale tym razem za pieczenie wziął się (wreszcie!) mój mąż. I chwała mu za to, bo dawno nie jadłam tak dobrej szarlotki. Do prażonych Jabłek Grójeckich dodał goździki i szczyptę kardamonu, a do budyniu łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Nasza szarlotka może nie jest dietetyczna, zwłaszcza podana z lodami, ale kiedyś w końcu trzeba przestać liczyć kalorie i pozwolić sobie na chwilę przyjemności.

Szarlotka-z-budyniem
Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem

proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm
  • 350 g mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła lub dobrej margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 1 budyń waniliowy albo śmietankowy, opakowanie o wadze 40 g (takie na 500 ml mleka)
  • 500 ml mleka plus opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Jabłka do szarlotki

  • 1,5 kg Jabłek Grójeckich (są bardziej kwaskowe, niż jabłka tego samego gatunku z innych regionów kraju)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 goździk
  • opcjonalnie szczypta kardamonu
  • 1 budyń waniliowy (40g) bez cukru 

Szarlotka-z-budyniem

Szarlotka z budyniem przepis


1. Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję pokrojone w małą kosteczkę zimne masło i siekam nożem do momentu, aż będzie miało konsystencję kruszonki, ale można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować. Dodaję jajko i zagniatam jednolite ciasto. Kruche ciasto na szarlotkę formuję w kulę, zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 40-60 minut do lodówki.

2. Przygotowuję jabłka do szarlotki - opis na końcu przepisu, ale możecie też użyć gotowych jabłek do ciast.

3. Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykrywam garnek pokrywką, żeby wierzch budyniu nie wysychał.

4. Formę do ciasta smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Połowę ciasta kroję na równej grubości plastry, wykładam nimi dno formy, zaklejam kawałkami ciasta puste miejsca i nakłuwam całą powierzchnię widelcem.
Pozostałe ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

5. Na ciasto wykładam warstwę jabłek i wyrównuję. Na jabłka wylewam gorący budyń, wyrównuję i obsypuję startym na tarce ciastem. Szarlotkę wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 55-60 minut, aż górna warstwa nabierze ciemnozłotego koloru.

Jak zrobić jabłka do szarlotki


1. Jabłka myję, obieram, wydrążam gniazda nasienne i kroję w niewielką kostkę.
2. Przygotowane jabłka przekładam na patelnię, dodaję cukier, cynamon, sok z cytryny i goździki. Mieszając od czasu do czasu, smażę na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka nie powinny się całkowicie rozgotować. Kiedy są już miękkie dodaję budyń, zmniejszyłam ogień i mieszając smażę jeszcze około 2-4 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przed wyłożeniem jabłek na ciasto wyjmuję goździki.

Szarlotka-z-budyniem
Szarlotka z budyniem

Komentarze

  1. Lubię szarlotke jak chyba wszyscy! Moja francuska rodzina obok sernika uważa ją za narodowy polski deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi Olu narobiłaś smaka :-) Bardzo ciekawa jestem smaku Twojej szarlotki,szczególne tych jabłek. Zwykle szarlotkę piekę z innych odmian jabłek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pewna, że jednak najlepszym jabłkiem do szarlotki jest Reneta lub Antonówka, na Antonówkę to trzeba jeszcze chwilkę poczekać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pomysł z tym budyniem ! Koniecznie zrobię ten przepis, bo ja uwielbiam szarlotkę, ale z budyniem jeszcze nie jadłam, a to oznacza, że szybko muszę nadrobić te braki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z tym budyniem! Szarlotka fantastycznie komponuje się z nim. Chyba dzisiaj upiekę takie pyszne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mega przepis, wykorzystam go na pewno, bo szarlotki uwielbiamy :) a do tego z budyniem to dopiero wypasiony wypiek :) Na zdjęciach wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka i plesniak to moje ulubione ciasto :) uwielbiam je i mogę jeść cały czas :) ale z budyniem chyba jeszcze nie jadłam :) zdjęcie powalające, teraz moglabym taką zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To może być i cudne (zważywszy jak wygląda) i pyszne... Pomysł z budyniem niesamowity! Już bym robiła, ale teraz w czasie katastrofy boję się strat... (zrobię jak wszystko minie i nie będzie szkoda wywalić jak nie wyjdzie).

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szarlotkę z budyniem, smakuje naprawdę świetnie :D Zdjęcia przecudne, jak zawsze <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego przepisu nie znałam. Największą niespodzianka jest budyń. Koniecznie muszę sprawdzić smak tej szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysł z budyniem mega. Niestety w mojej rodzinie się nie sprawdzi, tylko ja lubię budyń, a ciast nie jadam. Chyba że na jakąś większą okazję, to wtedy bardzo chętnie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham szarlotkę! Moja ciocia Kazia piecze właśnie z budyniem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wracam po kawałek szarlotki!
    Kawa plus szarlotka to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham szarlotke! Będę musiała w końcu sama spróbować zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko, ale mi na smaka. Idę szukać potrzebnych składników... ☺️

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój mąż uwielbia szarlotkę �� na taką na pewno miałby ochotę ����

    OdpowiedzUsuń
  17. O tak, szarlotka to jest pyszne ciasto. U mnie często w wersji szybkiej, tzn, kruche ciasto, jabłka ze słoika(mam ich pól piwnicy), kruszonka i do piekarnika :)
    I lody do ciepłego ciasta i nic więcej już nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy można zrobić w tortownicy? :P

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetycznie wygląda jednak zastanawia mnie w przepisie dodanie budyniu do smażonych jablek bo zazwyczaj dodaję kisiel a budyń na jabłka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu można dodać zarówno budyń, jak i kisiel, oba pełnią tę samą rolę.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych