Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
przepis na szarlotkę na kruchym cieście
Szarlotka z budyniem i kruszonką - przepis na jedno z tych ciast, które piekę bardzo często, niezależnie od pory roku. Jest łatwa do zrobienia, pachnąca cynamonem i jabłkami. Proste i szybkie ciasto na niedzielę i każdą inną okazję, którego reklamować nie trzeba. Najlepsza jest oczywiście z samodzielnie przygotowanych jabłek.
Domowa szarlotka jak u mamy i babci jest właściwie moją domeną, ale tym razem za pieczenie wziął się (wreszcie!) mój mąż. I chwała mu za to, bo dawno nie jadłam tak dobrej szarlotki. Do prażonych Jabłek Grójeckich dodał goździki i szczyptę kardamonu, a do budyniu łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Nasza szarlotka może nie jest dietetyczna, zwłaszcza podana z lodami, ale kiedyś w końcu trzeba przestać liczyć kalorie i pozwolić sobie na chwilę przyjemności.
Szarlotka z budyniem i kruszonką
Szarlotka z budyniem
proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm- 350 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła lub dobrej margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 1 budyń waniliowy albo śmietankowy, opakowanie o wadze 40 g (takie na 500 ml mleka)
- 500 ml mleka plus opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Jabłka do szarlotki
- 1,5 kg Jabłek Grójeckich (są bardziej kwaskowe, niż jabłka tego samego gatunku z innych regionów kraju)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 goździk
- opcjonalnie szczypta kardamonu
- 1 budyń waniliowy (40g) bez cukru
Szarlotka z budyniem przepis
1. Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję pokrojone w małą kosteczkę zimne masło i siekam nożem do momentu, aż będzie miało konsystencję kruszonki, ale można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować. Dodaję jajko i zagniatam jednolite ciasto. Kruche ciasto na szarlotkę formuję w kulę, zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 40-60 minut do lodówki.
2. Przygotowuję jabłka do szarlotki - opis na końcu przepisu, ale możecie też użyć gotowych jabłek do ciast.
3. Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykrywam garnek pokrywką, żeby wierzch budyniu nie wysychał.
4. Formę do ciasta smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Połowę ciasta kroję na równej grubości plastry, wykładam nimi dno formy, zaklejam kawałkami ciasta puste miejsca i nakłuwam całą powierzchnię widelcem.
Pozostałe ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.
5. Na ciasto wykładam warstwę jabłek i wyrównuję. Na jabłka wylewam gorący budyń, wyrównuję i obsypuję startym na tarce ciastem. Szarlotkę wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 55-60 minut, aż górna warstwa nabierze ciemnozłotego koloru.
Jak zrobić jabłka do szarlotki
1. Jabłka myję, obieram, wydrążam gniazda nasienne i kroję w niewielką kostkę.
2. Przygotowane jabłka przekładam na patelnię, dodaję cukier, cynamon, sok z cytryny i goździki. Mieszając od czasu do czasu, smażę na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka nie powinny się całkowicie rozgotować. Kiedy są już miękkie dodaję budyń, zmniejszyłam ogień i mieszając smażę jeszcze około 2-4 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przed wyłożeniem jabłek na ciasto wyjmuję goździki.
Szarlotka z budyniem
Lubię szarlotke jak chyba wszyscy! Moja francuska rodzina obok sernika uważa ją za narodowy polski deser.
OdpowiedzUsuńAle mi Olu narobiłaś smaka :-) Bardzo ciekawa jestem smaku Twojej szarlotki,szczególne tych jabłek. Zwykle szarlotkę piekę z innych odmian jabłek...
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że jednak najlepszym jabłkiem do szarlotki jest Reneta lub Antonówka, na Antonówkę to trzeba jeszcze chwilkę poczekać.
OdpowiedzUsuńAle pomysł z tym budyniem ! Koniecznie zrobię ten przepis, bo ja uwielbiam szarlotkę, ale z budyniem jeszcze nie jadłam, a to oznacza, że szybko muszę nadrobić te braki ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym budyniem! Szarlotka fantastycznie komponuje się z nim. Chyba dzisiaj upiekę takie pyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńAle mega przepis, wykorzystam go na pewno, bo szarlotki uwielbiamy :) a do tego z budyniem to dopiero wypasiony wypiek :) Na zdjęciach wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka i plesniak to moje ulubione ciasto :) uwielbiam je i mogę jeść cały czas :) ale z budyniem chyba jeszcze nie jadłam :) zdjęcie powalające, teraz moglabym taką zjeść :)
OdpowiedzUsuńTo może być i cudne (zważywszy jak wygląda) i pyszne... Pomysł z budyniem niesamowity! Już bym robiła, ale teraz w czasie katastrofy boję się strat... (zrobię jak wszystko minie i nie będzie szkoda wywalić jak nie wyjdzie).
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę z budyniem, smakuje naprawdę świetnie :D Zdjęcia przecudne, jak zawsze <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Takiego przepisu nie znałam. Największą niespodzianka jest budyń. Koniecznie muszę sprawdzić smak tej szarlotki.
OdpowiedzUsuńPomysł z budyniem mega. Niestety w mojej rodzinie się nie sprawdzi, tylko ja lubię budyń, a ciast nie jadam. Chyba że na jakąś większą okazję, to wtedy bardzo chętnie zrobię.
OdpowiedzUsuńKocham szarlotkę! Moja ciocia Kazia piecze właśnie z budyniem.
OdpowiedzUsuńWracam po kawałek szarlotki!
OdpowiedzUsuńKawa plus szarlotka to jest to.
Kocham szarlotke! Będę musiała w końcu sama spróbować zrobić 😊
OdpowiedzUsuńO matko, ale mi na smaka. Idę szukać potrzebnych składników... ☺️
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia szarlotkę �� na taką na pewno miałby ochotę ����
OdpowiedzUsuńO tak, szarlotka to jest pyszne ciasto. U mnie często w wersji szybkiej, tzn, kruche ciasto, jabłka ze słoika(mam ich pól piwnicy), kruszonka i do piekarnika :)
OdpowiedzUsuńI lody do ciepłego ciasta i nic więcej już nie trzeba :)
A czy można zrobić w tortownicy? :P
OdpowiedzUsuńOczywiście, musisz tylko dostosować proporcje
UsuńApetycznie wygląda jednak zastanawia mnie w przepisie dodanie budyniu do smażonych jablek bo zazwyczaj dodaję kisiel a budyń na jabłka
OdpowiedzUsuńMałgosiu można dodać zarówno budyń, jak i kisiel, oba pełnią tę samą rolę.
Usuń